- De universiteit , Medewerker
- 03/11/2022
Berooide Chinese beurspromovendi krijgen nauwelijks hulp
Ruim 1.900 Chinese beurspromovendi moeten rondkomen met een beurs onder het bestaansminimum. Ze zijn relatief goedkoop voor universiteiten, die hun inkomen meestal niet aanvullen. Ook aan de TU/e, waar nu tachtig van dit soort promovendi actief zijn, wordt hun beurs vanwege belastingtechnische en arbeidsrechtelijke redenen niet aangevuld.
Nederlandse universiteiten werken graag met Chinese beurspromovendi. Dankzij de beurs van de China Scholarship Council (CSC) die zij ontvangen hoeven de universiteiten voor hen geen salaris of sociale premies te betalen. Onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money bracht in kaart om hoeveel promovendi het op dit moment gaat en wat hun levensomstandigheden zijn. De Delftse nieuwswebsite Delta plaatste maandag een verwijzend artikel waarin stond dat de TU Delft sinds 2018 geen CSC-beurspromovendi meer werft, onder meer omdat CSC niet bereid was om de beurzen te verhogen.
Armoede
De beurs van de promovendi bedraagt voor een voltijdstraject slechts 1.350 euro per maand, ver onder het wettelijk minimumloon van 1.750 euro. Promovendi die in loondienst zijn bij de universiteit verdienen voor vergelijkbare werkzaamheden minimaal 2.541 euro per maand. Geïnterviewde beurspromovendi vertellen Follow the Money dat ze alleen kunnen rondkomen “door op maaltijden te beknibbelen”, ook voor hun kinderen. Ze hebben geen recht op kinderbijslag.
Volgens Marleen van Heusden, programmamanager International Affairs, zijn er voor de TU/e belastingtechnische en arbeidsrechtelijke redenen waardoor het niet mogelijk is om de beurs van CSC-promovendi vanuit de univeriteit aan te vullen. “Het is intern wel besproken”, zegt Van Heusden, “maar vanwege bovenstaande redenen is het voornemen om deze beurzen aan te vullen nooit verder uitgewerkt. Via het Dutch China University Network hebben we wel aan CSC gevraagd om het beursbedrag te verhogen.”
Uit de groep van tachtig CSC-beurspromovendi die nu actief zijn aan de TU/e, zijn wel signalen binnengekomen dat sommigen van hen het financieel moeilijk hebben, aldus Van Heusden. “We kijken hier nu naar en de afgelopen weken zijn er uit die groep ook vragen gesteld over mogelijkheden om ondersteuning te krijgen.” De TU/e heeft volgens haar jaren geleden al besloten om de overeenkomst met CSC niet te verlengen. “We hebben dus momenteel geen overeenkomst met CSC.”
Promotiebonus
Alle Nederlandse universiteiten werken volgens Follow the Money met Chinese CSC’ers. De meesten zijn te vinden bij de Rijksuniversiteit Groningen (340), Maastricht University (282) en de TU Delft, die er nu nog 278 telt. Universiteiten ontvangen voor elke gepromoveerde de reguliere promotiebonus van ruim 80 duizend euro. Volgens het platform ontkennen ze dat ze winst maken op de Chinese beurspromovendi, maar een kostenoverzicht willen ze niet geven.
Op dit moment komen alleen de Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht University en de Universiteit van Amsterdam de promovendi deels tegemoet.
Discussie