Twaalf onderzoekers uit de toegepaste en technische wetenschappen en de gezondheidswetenschappen (ZonMW) ontvangen dit jaar een Vici-subsidie uit het NWO Talentprogramma.
De prestigieuze beurzen van maximaal 1,5 miljoen euro zijn bestemd voor vernieuwend onderzoek en het opbouwen van een eigen onderzoeksgroep. Elk jaar verdeelt NWO zo’n dertig Vici-beurzen.
Deze eerste toekenningen zijn alvast bekend gemaakt “om niet alle wetenschappers nog langer in spanning te laten”, aldus NWO. De exacte wetenschappen & natuurwetenschappen volgen half maart, net als de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.
Corona
De vertraging komt volgens NWO door corona. Niet alleen medewerkers van de organisatie zelf werden ziek, zegt een woordvoerder, maar het virus trof ook commissieleden en referenten die de aanvragen moeten beoordelen.
Het Talentprogramma van NWO bestaat uit Veni-, Vidi en Vici-subsidies, respectievelijk voor pas gepromoveerde onderzoekers, ervaren onderzoekers en gevorderde onderzoekers.
Veelgehoorde kritiek op het systeem van beursaanvragen is dat wetenschappers tijd en moeite verspillen aan het schrijven van onderzoeksvoorstellen die uiteindelijk niet gehonoreerd worden. Bij deze twee domeinen hebben 91 onderzoekers een aanvraag voor een Vici-beurs ingediend; het succespercentage is 13 procent.
Hackers
Vorig jaar liep de bekendmaking ook vertraging op, maar dat had een andere reden: toen hadden hackers de systemen platgelegd. In april werd bekendgemaakt dat TU/e-wiskundige Remco Duits een van de 33 laureaten was. Maar liefst 287 topwetenschappers deden in 2020 een gooi naar een Vici-beurs.
Discussie