Billie maakt 100.000 bekertjes overbodig
Weg met de wegwerpbeker, op naar ‘zero waste’: vanaf vandaag werken alle kantines op de TU/e-campus met de zogenaamde Billie Cup. Deze statiegeldbeker (onderpand: een euro) vervangt op jaarbasis op de TU/e maar liefst 100.000 kartonnen koffiebekertjes en “dat komt neer op een besparing van 3.500 kilo afval”, aldus Sebastiaan Aarts van cateraar Appèl.
Op Valentijnsdag staat in de kantines van de TU/e de liefde voor een duurzame wereld centraal. “Alle outlets op de campus gaan vandaag tegelijk over naar de Billie Cup, zodat we een zo groot mogelijke impact maken”, vertelt horecamanager Sebastiaan Aarts.
Billie is een stevige kunststof statiegeldbeker, in twee kleuren en maten: een grote lichtblauwe voor thee, cappuccino en latte, en een kleinere bruine voor espresso en koffie. Je koopt er eentje voor een euro, en die kun je vervolgens bij elke horecalocatie keer op keer omwisselen voor een schone.
Dekseltjes zijn los te koop. De bestaande korting op warme dranken voor wie een eigen beker meeneemt, verdwijnt met de komst van Billie.
Koffieautomaten
“Lever je de cup in, dan krijg je een euro korting op je aankopen of ontvang je een speciale munt, waarmee je op een later moment weer een beker kunt halen”, zegt Aarts. Hij verwacht dat de TU/e-community snel aan de nieuwe gang van zaken gewend zal zijn: “Op Wageningen University wordt het systeem ook gebruikt. Daar wist men na een paar weken al niet beter meer.”
De Billie Cups passen ook onder de koffieautomaten van Maas. In die automaten blijven overigens wel nog wegwerpbekers beschikbaar.
Composteringstijd
Martine de Graaff, contractmanager bij het Facility Center, is vanuit de TU/e betrokken bij de komst van Billie. “Het scheiden van afval is complex. Vaak twijfel je: wat hoort waar? En duurzame wegwerpmaterialen kunnen niet bij het GFT-afval, omdat ze een langere composteringstijd hebben dan een klokhuis of boterham. Die komen dan alsnog bij het restafval terecht. Streven naar zero waste is daarom toch de beste keuze en de Billie Cup is daar een mooie stap in.”
Het idee komt voort uit bijeenkomsten van de zogenaamde ketensamenwerking, waarin afvalverwerker Renewi, schoonmaakbedrijf Asito, Appèl en verschillende leveranciers ideeën delen om de campus duurzamer te maken.
De Graaff: “We gaan nu ook nadenken over het servies en bestek.” Het duurzame wegwerpspul – plastic is wettelijk niet meer toegestaan – heeft immers de genoemde nadelen, en bovendien vindt niet iedereen dit prettig voelen in de mond. Tegelijkertijd is de ervaring echter dat ‘normaal’ afwasbaar bestek in grote hoeveelheden uit de kantines wordt gestolen, wat dan weer een grote kostenpost oplevert. “Wellicht komt daar op den duur ook een statiegeldsysteem voor.”
1001 nacht
Er is overigens meer nieuws van het horecafront: morgen (om 10.00 uur) gaat de langverwachte Subway-vestiging in het Auditorium open. Daarnaast heeft Appèl een aantal themaweken voor de TU/e in petto, waarvan de eerste vandaag van start gaat.
In Atlas en Helix is het thema USA, wat betekent dat je er deze week bijvoorbeeld bagels, corn chowder (maïssoep), pulled chicken, burgers en bbq-style gerechten kunt vinden. In de horeca van Flux, Gemini, Metaforum en Vertigo draait alles om de smaken van 1001 nacht, denk aan mezze, hummus, flatbread, gemarineerde olijven en gevulde wijnbladeren.
Discussie