- De universiteit
- 07/02/2022
Aantal donateurs UFe bijna verdubbeld in jubileumjaar
In 2021, het jaar dat de TU/e haar 65-jarig bestaan vierde, is het aantal donateurs van het Universiteitsfonds Eindhoven (UFe) bijna verdubbeld. “Van de 1.200 donateurs die we in de 64 jaar daarvoor hadden binnengehaald, zijn we gegroeid naar 2.300 nu”, vertelt UFe-voorzitter Henk Kivits. De campagne ‘Heroes for Heroes’ lag ten grondslag aan die explosieve toename, aldus Kivits.
“Het Universiteitsfonds Eindhoven is er voor de TU/e en niet andersom”, zegt Henk Kivits (1953), die in de jaren zeventig Scheikundige Technologie studeerde aan de TU/e en promoveerde bij Technische Natuurkunde. Volgens Kivits worden alle donaties die door het fonds worden binnengehaald, enkel en alleen besteed aan de ondersteuning van studenten en wetenschappers en hun studie- en onderzoeksprojecten. “Aan overhead geven we niets uit, dat faciliteert de universiteit, zodat niets aan de strijkstok blijft hangen”, aldus Kivits.
Het UFe wordt bij haar activiteiten ondersteund door het Alumnibureau, dat onlangs weer onder het Communicatie Expertise Centrum (CEC) is komen te vallen. Kivits laat weten dat in maart Ton Backx, de oud-decaan van de faculteit Electrical Engineering die begin 2020 met pensioen ging, voor een dag in de week als directeur van het Alumnibureau zal gaan fungeren. Samen met Edith Snelders, teamleider van het Alumnibureau, zal hij voor de komende jaren een strategisch plan gaan uitstippelen.
Heroes for Heroes
De jubileumcampagne Heroes for Heroes, waarbij alumni gevraagd werd om een donatie van 65 euro - of een financiële variatie op dat bedrag - over te maken, is zeer succesvol uitgepakt, zeggen Kivits en Snelders. Het leverde het UFe uiteindelijk 1.100 nieuwe donateurs op en een bedrag van 175.000 euro. Kivits: “Die 2.300 donateurs zijn natuurlijk nog maar een fractie als je dat afzet tegen de ruim 51.000 studenten die inmiddels zijn afgestudeerd aan deze universiteit. Er is dus nog volop ruimte voor groei. Maar kwaliteit vinden we hierbij belangrijker dan kwantiteit. Dit zijn alumni waar we nu een band mee hebben opgebouwd en die later wanneer ze in goeden doen zijn, wat meer kunnen missen in de verre toekomst.”
Snelders vult aan dat deze donateurs straks op de campus ook concreet iets terug zullen zien van het feit dat ze geld hebben gedoneerd. “Diegenen die 65, 165 of wellicht 1650 euro hebben overgemaakt zullen hun naam straks terugvinden op een kunstwerk waar nu aan gewerkt wordt en dat een plek krijgt bij de ingang van het voormalige Paviljoen. Gezien het succes dat de Alumni Avenue al jaren heeft en waar alumni hun naam in de glazen wand van een loopbrug kunnen graveren, zal deze geste ook zeker worden gewaardeerd.”
Maatwerk
Op de vraag of donateurs ook invloed kunnen uitoefenen op de bestemming van hun donatie, zegt Kivits: “Het fonds heeft drie grote thema’s: For Life (gezondheid), For the World (technologie om onze planeet leefbaar te houden) en For the Better (ontwikkeling van talent). Vaak wordt voor de medische hoek gekozen, maar we ondersteunen dus niet alleen projecten uit dit vakgebied. Grotere donaties, dan moet je denken aan bijvoorbeeld een ton, vragen vaak wel om maatwerk. Maar ongeacht welk bedrag je hebt overgemaakt, iedereen krijgt persoonlijk terugkoppeling van wat ermee gebeurd is.”
Snelders en Kivits doen nog maar eens een oproep om aanvragen in te dienen bij het UFe. Die moeten wel aansluiten bij de aandachtsgebieden van de TU/e. Snelders: “Ik zou ook speciaal onze studenten willen attenderen op de mogelijk een aanvraag in te dienen, want die vergeten nog weleens dat het fonds ook hen kan helpen bij het financieel ondersteunen van hun plannen.”
Op deze site is een overzicht te vinden van de projecten die al gerealiseerd zijn met ondersteuning van het UFe.
Henk Kivits was oprichter en directeur van Intercai, een adviesbureau op het gebied van telecom en informatica. Hij werkte verder nog bij KPN als algemeen directeur Multimedia, en was met Endemol en Philips betrokken bij de commerciële tv-zender Sport 7. Tussen 1998 en 2007 was hij bestuursvoorzitter van Holland Casino, waarna hij als directeur bij Stage Entertainment aan de slag ging. Na 2013 was hij dat bij cateraar Maison van den Boer en startte daar FoodforCare, een nieuw maaltijdconcept voor ziekenhuispatiënten.
Discussie