- Campus
- 22/12/2022
SA Salaam in gesprek over andere stilteruimte
Voornamelijk moslims gebruiken de stilteruimte in Atlas. Maar de gebruikers ervaren geluidsoverlast van studievereniging Lucid om de hoek. De kamer van zo’n 27 vierkante meter vindt SA Salaam daarnaast niet meer groot genoeg voor alle mensen die er willen bidden, mediteren of tot rust komen. De TU/e wil wel een andere ruimte bieden om het herrieprobleem op te lossen, maar een grotere ruimte die aan de voorwaarden voldoet is niet beschikbaar op de campus.
De stilteruimte in Atlas -1.635 kan zo’n acht studenten tegelijk laten bidden of mediteren. Maar dat is niet passend voor het aantal mensen dat er op hetzelfde moment gebruik van wil maken, zegt studentenvereniging SA Salaam. Voorzitter Faries Azmani: “Er komen nu gemiddeld twintig tot dertig mensen bidden per gebed. Per week komen er zo’n tweehonderd moslims gebruikmaken van de stilteruimte. Daarnaast gebruiken er natuurlijk ook andere gelovigen de ruimte, evenals mensen die komen voor meditatie en rust.” Voor moslims dienen de gebeden binnen bepaalde tijdsframes te gebeuren, waardoor er piekbelasting ontstaat op sommige momenten.
SA Salaam is in gesprek geweest met de TU/e (met Annemarie Urselmann, Stan Rooijmans en FISO) om hier iets aan te doen. Azmani: “De ruimte is gewoon echt te klein, we bidden in shifts nu.” Bashar Khosro, eventmanager bij SA Salaam vult hem aan: “Je hebt vijftien minuten pauze tussen de colleges en dat is op zich genoeg om te bidden, maar door de shifts haal je het niet. En het is voor ons moslims wel belangrijk om op tijd te kunnen bidden. We moeten overigens naar de hoek bidden (richting Mekka, red.), vanwege de ligging van de stilteruimte. Dat zorgt voor een minder optimaal gebruik van de vierkante meters.”
Khosro: “Laten we voorop stellen dat we heel blij zijn met die ruimte om tot rust te komen, maar dat lukt niet altijd even goed. Niet alleen omdat het er druk is, maar ook omdat we pal naast studievereniging Lucid zitten. Je komt in de stilteruimte om te focussen op het gebed, maar je hoort de harde muziek van de studievereniging heel goed.”
“De aanleiding voor het gesprek was dat SA Salaam een andere ruimte wilde vanwege geluidsoverlast van Lucid door de ongelukkige ligging van die studievereniging om de hoek van de stilteruimte”, laat Annemarie Urselmann weten. “Lucid heeft meegedacht en wil ook graag een oplossing. Toen kwam in het gesprek er terloops bij dat de huidige ruimte volgens Salaam te klein is en dat het fijn zou zijn als ze een grotere ruimte kunnen krijgen. Maar de ruimte is niet bedoeld voor grote groepen met een voorganger. Net als dat die niet bedoeld is voor groepssessies van yoga of meditatie, waarvoor we ook verzoeken ontvingen. Bij de verhuizing is zeker gekeken naar grotere ruimte, maar er is een ruimtegebrek op de campus. Bij het zoeken naar een nieuwe stilteruimte is gekeken naar wat de originele lijst van requirements voor de stilteruimte in Atlas voorschrijft. Daar staat groepsgebruik niet als requirement, wel dat de ruimte in het hart van de campus moet liggen en een sanitaire gelegenheid nabij moet hebben. Daar zijn niet heel veel ruimtes van beschikbaar die ook nog groter zijn dan de huidige ruimte.”
Andere vloer gewenst
De heren van Salaam willen benadrukken dat ze heel dankbaar zijn dat de gebedsruimte er is. “We willen alleen graag een oplossing vinden zodat ze alle mensen ruimte kunnen bieden om te bidden op de universiteit, evenals de kwaliteit van de ruimte verbeteren. Er is een gebrek aan ventilatie en de betonnen vloer is erg koud om op te bidden of mediteren. Een tapijt erop zou erg helpen, maar ons is verteld dat dat niet mogelijk is vanwege allergieredenen en schoonmaakredenen. Die schoonmaak zou volgens de TU/e centraal moeten gebeuren, maar dit willen wij best zelf doen om het zo mogelijk te kunnen maken.”
“Op de requirementslijst van de stilteruimte in Atlas stond geen vloerbedekking, dat is later genoemd als wens door de gebruikers”, zegt Urselmann. “Maar in de huidige stilteruimte ligt een gietvloer gelijk aan de rest van de etage. Daar kan je niet zomaar een vloer overheen leggen. En mensen die yoga of meditatie doen hebben weer andere wensen voor het type vloer. Je kunt niet alle mensen tegemoet komen. In de nieuwe stilteruimte gaan we wel kijken of er andere opties zijn. Ik heb bij Real Estate en Facilitair gevraagd om te kijken wat er kan, bijvoorbeeld naar de vloerbedekking die je in MetaForum bij de bankjes ziet. De oplossing die wordt gezocht gaat in ieder geval in overleg met koepelvereniging FISO.”
Vieze douche
Voorafgaand aan het gebed wassen moslims zich. Hiervoor zijn bij de bouw van de stilteruimte ook douches aangelegd. “Maar die zijn helaas al een tijd op slot. De TU/e heeft ons verteld dat dit komt omdat deze niet netjes werden achtergelaten”, zegt Azmani. “Zelf heb ik dit niet gezien. Het maakt het lastig om mensen erop aan te spreken als we niet weten of het überhaupt door een gebruiker van de stilteruimte vies wordt achtergelaten. We gaan nu naar de invalidentoiletten. Maar je voeten veilig wassen in zo’n hoge wastafel is echt lastig.”
Urselmann: “De douches werden vaker vies achtergelaten en zijn daarom nu op slot. Of dat nu werd gedaan door iemand die de stilteruimte gebruikt of iemand die doucht na het fietsen, maakt niet uit. We proberen te kijken naar een oplossing, maar ook als de ruimte verhuist, bestaat het risico dat de wasgelegenheid weer vies wordt achtergelaten. En het is ook niet zo dat we even ergens een douche kunnen aanleggen in een bestaand gebouw. We kijken nu of we wellicht een wasgelegenheid in de stilteruimte kunnen maken. Daarvoor blijven we in gesprek met de gebruikers en kijken wat er mogelijk is in het gebouwd.”
Geen grotere opties
Azmani: “Uitbreiden is niet mogelijk is ons verteld, daar is geen ruimte voor op de campus. Alleen verplaatsen naar een andere ruimte van zelfde grootte kan, maar dat lost het capaciteitsprobleem niet op, al is die nieuwe ruimte kwalitatief wel beter.” De studenten hebben een ruimte om de hoek van dezelfde grootte aangeboden gekregen. “Toen hebben we gevraagd om beide ruimtes te behouden, maar dat kon niet omdat er een opslagruimte moet blijven, de huidige functie van die andere ruimte.” Azmani vindt het “moeilijk voor te stellen dat er op de hele campus geen andere ruimte is die wat groter is dan huidige 27 vierkante meter en door ons gebruikt mag worden.” Toch ziet hij ook wat positieve kanten van de opslagruimte: er zitten ramen in voor lichtinval en we horen Lucid daar veel minder.”
De studenten proberen in de tussentijd zelf tijdelijke oplossingen te vinden. “Als collegezaal 0.820 in Atlas leeg is bidden we daar ook vaak. Die vloer is daar groot. Ook met events gebruiken we de gehuurde collegezaal dan om nadien in te bidden. Maar dat is niet houdbaar en vast ook niet wenselijk om elke dag vijf collegezalen te boeken.”
Khosro: “Ik word soms een beetje jaloers op Tilburg University. Daar hebben ze zelfs een apart gebouwtje met een wassingsruimte, gebedsruimte en stilteruimte. Die scheiding is heel prettig: zo kunnen mensen bidden en leiden ze de mensen die willen mediteren niet af. Natuurlijk hoeft het hier niet per se een heel nieuw gebouw te zijn, maar gewoon iets meer ruimte zou al heel fijn zijn.”
Discussie