- De universiteit
- 20/12/2022
Frank Hendrickx nieuwe directeur IMS en DML
Vanaf 1 december is Frank Hendrickx aangetreden als nieuwe interim-directeur van IMS en DML. Hendrickx is geen volledig nieuw gezicht: hij heeft al een jaar lang één tot anderhalve dag per week op de TU/e aan SQUAD meegewerkt, waarbij hij DML en IMS geholpen heeft bij het samengaan tot de nieuwe dienst LIS (Library and Information Services). Voormalig directeur Bart Luijten gaat naar Sligro als Chief Data & Information Officer.
Een nog duidelijke Vlaamse tongval geeft prijs dat we een collega uit België hebben gekregen, maar Hendrickx werkt al twintig jaar in Nederland en vindt de cultuur hier erg prettig werken, al woont hij nog wel in het bourgondische Zuiden. “Ik heb jaren als strategieconsultant gewerkt in het bedrijfsleven, bij de overheid en ook in het onderwijs. Hendrickx heeft de afgelopen jaren de Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Windesheim van binnen gezien als interim directeur. “En nu dus ook de TU/e. Al loop ik hier al een jaar lang één tot anderhalve dag per week rond omdat ik aan SQUAD heb meegewerkt en het samengaan van DML en IMS heb begeleid tot de nieuwe afdeling LIS (Library and Information Services, per 1 januari 2023, red.).”
De zoektocht naar een vaste directeur moet nog gestart worden. Het aanstellen van Hendrickx als interim-directeur had te maken met continuïteit. Hendrickx: “Processen moeten doorgaan. Luijten ging weg in de SQUAD-transitie. Als je nu een nieuwe directeur wilt hebben is de timing kort. Dan kan je misschien beter iets meer tijd nemen en in de tussentijd een interim-directeur inzetten. En ik ken de organisatie al, evenals de SQUAD-transitie en heb hetzelfde type verandering geleid in Amsterdam.“
Hendrickx heeft een bedrijfskundige achtergrond. “Ik heb voor handelsingenieur gestudeerd, een wat technischere opleiding binnen de bedrijfskunde. En vervolgens heb ik de richting informatiesystemen gekozen. De passie voor IT is er altijd geweest, al heb ik een lange uitstap gemaakt als consultant. Acht jaar geleden ben ik dan weer terug in die IT-richting gestapt.”
Waar moeten we heen?
We zijn per 1 januari misschien officieel gestart als LIS, maar daarmee is de transitie van SQUAD nog niet klaar. Ik denk dat er nog wel anderhalf jaar nodig is om de afdeling verder te verbeteren. Daarbij gebruiken we veel coaching om mensen in hun nieuwe rollen te krijgen. We gaan meer agile werken en knippen functionele aansturing en competentiemanagement los. Dus SQUAD blijft voor mij een groot topic. Daarnaast is digitalisering natuurlijk erg belangrijk: de Big Bets Digitization Strategy. En de derde pijler is cybersecurity. Dat is een thema dat natuurlijk al langer in belang toeneemt. En onze cyberweerbaarheid op de TU/e is ook toegenomen, maar de dreiging eveneens, dus dit blijft aandacht vragen.
Hendrickx heeft een duidelijke visie op digitalisering. “Dat is niet alleen iets van de IT-afdeling. Het is ook iets van de faculteiten, diensten en de hele governance. Iedereen moet daaraan bijdragen. En je ziet ook dat als IT te veel tegelijk wil doen, je niet goed gaat leveren. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen als IT-afdeling en scherp te zijn. Dat zit ook in die SQUAD-transitie. Daar zie je bijvoorbeeld de servicehubs op faculteiten, het aanstellen van competence managers, duidelijk onderscheid inhoud (via product area leads) en competenties van medewerkers (via competence managers).”
Inhoud en competentie scheiden
“Waar ik van droom zijn natuurlijk grote stappen in digitalisering en cyberweerbaarheid, maar gericht op SQUAD hoop ik dat onze teams over een jaar zoveel verder zijn met zich veilig voelen om het gesprek aan te gaan in de teams over de eigen competenties, zowel persoonlijk als de teamcompetenties. Welke nieuwe technologieën komen op ons af? Wat hebben we nog nodig? Ik wil dat de teams dit zelf durven te bespreken en de eigen trainings- en ontwikkelingsbehoefte op tafel kunnen leggen. Kwetsbaar durven opstellen en zeggen: ‘Dit kunnen wij nog niet als team', en: 'Er moet iemand bij of een teamlid moet deze competentie gaan ontwikkelen’. Dan komen we terug bij aandacht voor inhoud en competentie verdelen, zoals ik eerder aanhaalde over SQUAD.”
Personeelstekort
Het personeelstekort in Nederland speelt natuurlijk ook in de IT, al valt dat bij Hendrickx op de afdeling nog mee: “Het is er zeker ook hier bij LIS, vooral bij de zeer specialistische IT-functies en datastewards, maar we stoppen er ook veel effort in en daar zie ik de resultaten van. We hebben onlangs weer redelijk wat nieuwe collega’s binnen zien komen.”
Bart Luijten, directeur IMS tot 1 december 2022, kwam op 1 oktober 2020 in dienst bij de TU/e. “In mijn tijd hier heb ik aan twee hoofdopdrachten gewerkt. De eerste is het opstellen van de digitale strategie voor de universiteit. Onderdeel hiervan zijn de zogenaamde Big Bets, ofwel belangrijkste strategische thema’s, maar ook de digitale architectuurvisie en de juiste besturingsstructuur (governance) om de strategie uit te voeren.”
Aan die strategie gaat Hendrickx ook weer verder werken zoals eerder genoemd. De tweede belangrijke opdracht van Luijten was “het doorontwikkelen van de centrale IT-dienst IMS tot een moderne digitaliseringsdienst. Onder de vlag van SQUAD is de nieuwe dienst LIS ontstaan, waarin zowel de technische als de data-aspecten bijeen zijn gebracht.” Luijten is sinds het begin van SQUAD hierbij betrokken geweest.
Luijten kijkt terug op een succesvolle tijd bij de universiteit: “De belangrijkste mijlpaal is dat we in de twee jaar die ik aan de TU/e heb mogen werken, grote stappen hebben kunnen zetten op beide punten en dat ze tezamen de TU/e klaar zullen maken voor een digitale toekomst. In Frank hebben we een hele goede opvolger omdat hij de plannen kent en hij de kennis en ervaring heeft om de implementatie goed te begeleiden. Hij heeft een duidelijke kijk op wat de prioriteiten zijn. Mijn beste tip aan hem is dat hij goed voor de mensen van LIS moet zorgen, dan zorgen de mensen van LIS voor de rest….”
Discussie