- Student
- 12/12/2022
En hoe is het in Lissabon?
Olá! Lekker weer, goedkoop leven, en alles met Portugees geduld, dat is hoe het gaat hier in Lissabon. Als Data Science in Engineering masterstudent zit ik voor vijf maanden in de Portugese hoofdstad om vakken te volgen aan de technische universiteit van hier. Naast de hogere temperaturen zijn er ook zaken waar we moeilijker aan kunnen wennen dan Nederlanders: lang wachten en heuvels op heuvels op heuvels…
Met gemiddeld 300 dagen zon per jaar begon mijn uitwisseling in september als een ideale verlenging van de zomer. Hier hebben we tot de eerste week van november nog op het strand gelegen en verwachten we oud en nieuw nog in de zomerjas te kunnen vieren.
Studeren in Lissabon kent zoals verwacht grote verschillen met het dagelijks studieleven aan de TU/e. Het voornaamste: de punctualiteit. Dit is een eigenschap die Portugezen niet bezitten. Ieder college, lab, of project meeting start minstens 10 minuten te laat. En hieraan doen zowel de docenten als de studenten al te graag mee.
Die trage instelling kennen ze ook op andere plekken in de stad. Kijk er niet van op als je in Lissabon bijvoorbeeld langer in de rij staat om je boodschappen af te rekenen dan dat je op Eindhoven Airport door de security bent. De uitspraak “kassa bij a.u.b.” heeft Portugal helaas nog niet bereikt. Maar als je dan je geduld eenmaal hebt getraind, krijg je er een prachtige stad voor terug om een half jaar in te wonen.
Aangezien de stad gebouwd is op zeven heuvelen kent het vele Miradouro’s (uitzichtpunten). Van de vele trappen omhoog schrikken jij en je hamstrings in eerste instantie, maar hier wen je bijzonder snel aan, en je wordt hier vaak beloond met mooie plaatjes.
Lees verder onder de foto.
Als bezigheid naast het studeren kan je het hier zo gek maken als je zelf wilt. Het begint vaak met het leren kennen van andere (uitwisselings)studenten om de tijd mee door te komen. Die leer je hier in Lissabon kennen door simpelweg een drankje te pakken in Bairro Alto (het Stratumseind van Lissabon) of door mee te doen met activiteiten van de Erasmus vereniging.
Wat ik leuk vind aan de exchange-vrienden die je hier maakt, is dat ze overal van de wereld vandaan kunnen komen. Zo ken je opeens mensen uit Ecuador, Zwitserland en Finland en woon je samen in een huis met een Fransman, Est en Indiër. Met een leuke groep mensen om je heen kan het beste uit je half jaar halen.
In en rondom de stad heb ik enorm genoten van de strand-, hike- en surfdagen. Daarnaast heb je hier de iconische gele trams, prachtige buurten zoals Belém en indrukwekkende parken en paleizen in Sintra. Maar ook buiten Lissabon valt er genoeg te ontdekken. Zo zijn we als vakantie in eigen land zowel naar Porto als de Algarve geweest, die beide maar op drie uur rijden van de hoofdstad liggen.
Studeren in het buitenland brengt je buiten je comfortzone, wat een uitdaging is die ik iedereen kan aanraden. Kies vooral voor Lissabon als je niet vies bent van een lekker weertje, kan leven met een tranquilo mindset en open staat voor een totaal niet-Nederlands avontuur!
Discussie