- Mensen , Student
- 01/09/2021
SSRE wil taboe over mentale problemen doorbreken met podcast
Je zit niet lekker in je vel, je thuissituatie is niet ideaal of het studeren lukt gewoon even niet. Praat je er dan over? Een groepje leden van studentenvereniging SSRE vond het tijd om het taboe over mentale problemen te doorbreken. Ze starten daarom met een podcastreeks waarin onderwerpen zoals burn-outs en depressies worden besproken.
Het idee om mentale problemen beter bespreekbaar te maken speelde al een tijdje bij een aantal studenten van SSRE. “Je merkt dat je soms zelf in een situatie zit waarin je even niet meer weet wat je moet doen of je ziet iemand in je omgeving strugglen met iets. We hadden het er zo over met een groepje om hier iets mee te doen en van het een kwam het ander”, vertelt SSRE-lid Tom van der Kraats. De kersverse masterstudent Applied Physics ging daarom om de tafel met zes andere leden van de vereniging en dat resulteerde in een podcastreeks genaamd ‘Mentalitijd’.
Van depressies tot verslavingen
“In elke aflevering bespreken we een ander onderwerp samen met een specialist uit het onderwerpsveld of met iemand van de TU/e. We hebben bijvoorbeeld een opname over depressies en burn-outs en we willen een podcast opnemen over alcoholproblemen en verslavingen en wat de impact is geweest van corona op studenten.” Kraats vertelt dat het daarnaast ook erg leuk is om met studenten van verschillende studies het project op te zetten. “We hebben iemand die psychologie studeert, een ander studeert Sustainable Innovation en ik doe zelf dan natuurkunde. Je krijgt op deze manier automatisch verschillende perspectieven op de onderwerpen die allemaal gehoord worden.”
De eerste podcast hebben de studenten inmiddels opgenomen. “In deze podcast gingen we in gesprek met Lara Hofstra, Student Diversity Officer van de TU/e. We vroegen haar wat zij zoal tegenkomt in de dagelijkse praktijk qua mentale problemen en wat de rol is van diversiteit. We hebben het gehad over de man-vrouwverhouding op de werkvloer en of dat bepaalde mentale klachten kan veroorzaken.”
Weinig bekendheid bij studenten
Het viel Van der Kraats tijdens de eerste opname al meteen op dat de TU/e veel doet aan het bespreekbaar maken van mentale problemen, maar dat dat bij studenten niet of nauwelijks bekend is. “We willen dan ook aan het einde van elke opname een opsomming geven van tips waar mensen naartoe kunnen en wat ze concreet kunnen ondernemen als ze met bepaalde problemen kampen.”
De eerste afleveringen van de reeks worden midden september gelanceerd. “We willen er eerst een aantal opnemen en dan lanceren, dan kunnen we er continuïteit in opbouwen.” Hoe lang het project uiteindelijk gaat lopen, weten de studenten nog niet.
Discussie