Team CORE gaat onder water voor unieke batterijrecycling

Het gaat nog te vaak mis bij het inleveren en recycleren van oude batterijen, met batterijbranden als gevaarlijkste gevolg. Studententeam CORE presenteerde maandag 11 oktober hun nieuwste installatie, een shredder die batterijen volledig onder water kan versnipperen, als eerste stap van een recyclinglijn waarin batterijen op een veilige manier hergebruikt kunnen worden.

door
foto CORE

Onder toeziend oog van de hoofdrolspelers van recycle-Nederland en andere belangstellenden verdwijnt het metalen blok onder water om een technisch hoogstandje te laten plaatsvinden. Team CORE is maandag naar DIFFER op de TU/e-campus gekomen om hun installatie, die normaliter in een pand op Ekkersrijt staat, te tonen. Het prototype is een shredder die het startpunt moet gaan worden om batterijen en batterijverdachte producten volledig te gaan recycleren. TU/e studententeam CORE, gespecialiseerd in recycling van complex elektronisch afval, onthult hun nieuwste project. 

Aandacht

“Een nieuwe uitdaging” vertelt de trotse, kersverse CORE-teamcaptain Tatum Simons. “We zien steeds meer batterijbranden bij recyclebedrijven. Een groot gevaar van batterijen is dat ze spontaan kunnen ontbranden, doordat ze door bijvoorbeeld beschadiging instabiel zijn geworden. Elektrische producten waarbij de batterijen verborgen zitten - denk aan muziekboxjes of telefoons - maken dit probleem extra lastig. Want vaak komen batterijen hierdoor in een verkeerde afvalstroom terecht, maar ook door de achteloosheid van mensen. Het past ook in het door de TU/e opgestarte Zero Waste project dat we mensen tegelijkertijd aan de voorkant laten zien hoe belangrijk recycleren is. Een stukje bewustwording naast nieuwe technologieontwikkeling. Want zelfs in de papierverwerking zijn batterijen één van de grootste veroorzakers van brand. Het kan echt levensgevaarlijk zijn om een batterij bij het oud papier te gooien. Een vonkje doordat de batterij vervormt, met zo’n stapel papier…”

Onblusbaar

Batterijbranden zijn bovendien bijna niet te blussen, omdat vooral de populaire lithium-ion batterijen door verhitting ‘op hol kunnen slaan’. Tijdens een thermal runaway loopt de temperatuur in extreem korte tijd zeer hoog op met veel vrijkomende energie, waardoor giftige gassen en een explosieve vuurzee kunnen ontstaan. Maar naast het voorkomen van gevaarlijke branden wil team CORE ook bijdragen aan duurzaamheid, benadrukt Simons. “We willen schaarse batterijgrondstoffen zoals kobalt en lithium terugwinnen in het verwerkingsproces, zodat het niet ergens kilometers diep uit een mijn gegraven hoeft te worden. Genoeg redenen om te werken aan een nieuwe manier van batterijrecycling.”

Onder water

Uniek aan de onthulde shredder is dat het apparaat onder water werkt. Zo kunnen batterijen ontmanteld worden zonder dat de temperatuur hoog kan oplopen, en helpt de zoutoplossing ook meteen mee om de batterij te ontladen, legt Simons uit. “Dit concept is helemaal nieuw, nergens anders worden batterijen zo veilig verwerkt. Onze kleine shredder gebruiken we nu om het proces door te ontwikkelen. Hoe kunnen we metaal onder water beschermen tegen corrosieve stoffen, hoe vaak moeten we hakselen voor een optimale verwerking? Daarna kunnen we opschalen en willen we over een jaar een werkende machine hebben die we op een recyclinglijn kunnen aansluiten. We werken samen met alle belangrijke recyclingspartners in Nederland en gaan voor een duurzame toekomst zonder batterijbranden.”

Wil je meewerken aan innovaties rondom verwerking van elektronisch afval en ben je student Chemical Engineering & Chemistry? Dan is Team CORE op zoek naar jou! Voor meer informatie kun je hier contact opnemen. 

Deel dit artikel