Veerkracht van Quadrivium hoorbaar in lustrumconcert

Bijna zeshonderd dagen zitten er tussen de eerste en tweede uitvoering, in plaats van zeven dagen. We hebben het over het lustrumconcert ‘Klassiek van eigen bodem’ van ESMG Quadrivium dat tweemaal gepland stond rond het moment dat COVID-19 de universiteit platlegde. De Eindhovense studentenmuziekvereniging krabbelt weer op na de coronacrisis.

door
archieffoto Jeroen de Croock

Op 1 december 2019 werd ESMG Quadrivium 55 jaar. Dat feestje werd maar half gevierd. Het concert in Zutphen op 9 maart 2020 ging nog door, maar op het moment van de tweede uitvoering had het Muziekgebouw Eindhoven haar deuren al moeten sluiten. “Na de crisis pakken we de draad weer op en gaan we verder waar we gebleven zijn. We vieren dus feest!” zegt Dionne Mahieu, destijds voorzitter van Quadrivium en nu commissaris van symfonieorkest Ensuite. “Ons symfonieorkest, harmonieorkest (Auletes) en gemengd koor (Vokollage) bundelen de krachten om een concert met een volledig Nederlands repertoire neer te zetten.”  Naast bestaande werken speelt Quadrivium met 140 orkestleden tegelijk het stuk Agitatrix. Dat is door componist Dennis Hazenoot speciaal voor Quadrivium geschreven. “De lijfspreuk van de TU/e, Mens Agitat Molem, komt hierin terug en het stuk past goed bij ons”, zegt Laethitia Held, secretaris van Quadrivium. “Wij zijn een cultuurvereniging op een technische universiteit. Je hoort die discrepantie in de lyrische, vage delen die in contrast staan met de ritmische, strakke en exacte stukjes.”

Natuurkunde

‘Klassiek van eigen bodem’ bevat ook het muziekstuk ‘Fysica’. Dat is speciaal geschreven door Florian van der Reijden voor het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Natuurkunde Vereniging (NNV). Op verzoek van de NNV, die in iedere universiteitsstad in Nederland een andere manier vond om haar lustrum te vieren, speelt Quadrivium dit tweemaal. Op 1 december is het stuk de basis voor een lezing die in samenwerking met Studium Generale wordt gegeven. In de compositie wordt een aantal natuurkundige verschijnselen, waaronder het dopplereffect, tot uiting gebracht. 

Out of the box

De coronaperiode was een zware tijd, vinden Held en Mahieu. “Alles wat mogelijk was, hebben we proberen te doen”, zegt de laatste. “Toen we met dertig mensen mochten repeteren, maar we nog niet in de Pulsarzaal in Luna mochten komen, konden we terecht in een grotere ruimte van de middelbare school Augustinianum met een half orkest.” Sinds dit collegejaar kan Quadrivium weer doen waar ze goed in is: samen repeteren tot er een concert komt.

De vereniging heeft ook activiteiten kunnen doen waar anders geen tijd voor was; een improvisatie-workshop, een weekend Buitenkunst en een professionele opname voor Auletes. “We hebben alternatieven gezocht om ergens naar toe te kunnen werken”, zegt Mahieu. “In plaats van voor een concert, heeft Auletes geoefend voor een professionele opname die we met crowdfunding door sponsors konden betalen. Binnenkort wordt die opname via usb-sticks verspreid onder de donateurs, daarna komt ie op Spotify.”

Improvisatie

Een andere bijzondere activiteit was de workshop improvisatie voor Ensuite. “Bij het woord improvisatie ontstaat bij sommige orkestleden - en ik ben er een van - direct kortsluiting”, zegt Held. “Wij houden ons vast aan bladmuziek en horen het liefst dat de dirigent het aantal decibel aangeeft als hij zegt dat iets 'harder' moet. Nu was er een Iraanse componist die ons uit onze comfortzone haalde. Hij had een Iraanse zanger meegebracht die zong en ons meenam in de muziek. Dat was magisch.”

Ook anders dan anders was het weekend dat de hele vereniging afreisde naar Flevoland om mee te doen aan Buitenkunst. De Stichting Buitenkunst organiseert workshops door professionele kunstenaars op onder andere kampeerterreinen. “Dat was in juni, net nadat de eerste lockdown werd opgeheven, en wij waren zo blij om weer samen te mogen spelen”, herinnert fluitist Mahieu zich.

Dit collegejaar heeft Quadrivium meer nieuwe leden dan ooit. ”Van zes violen zijn we naar twintig violen gegaan”, zegt de secretaris. “We denken dat het een inhaalslag is, want er zijn nu ook veel tweedejaars lid geworden die we vorig jaar als eerstejaars hebben gemist, omdat ze niet in Eindhoven kwamen wonen tijdens de coronacrisis.”

Het concert Klassiek van eigen bodem zal plaats vinden op 28 november om 15.30 uur in Muziekgebouw Eindhoven. De kaartverkoop is al begonnen en de kaarten zijn hier verkrijgbaar. 

 

Deel dit artikel