Rens Brankaert kanshebber talentprijs dementieonderzoek

Een van de vier genomineerden voor de talentprijs van Alzheimer Nederland is Rens Brankaert, universitair docent bij Industrial Design en lector bij Fontys Hogescholen, gespecialiseerd in het combineren van technologie en dementie. Zijn ‘Warme technologie’ is de organisatie die zich inzet voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers opgevallen en hij maakt er kans mee op een ton onderzoeksgeld. “De nominatie past bij de fase waarin we zitten. We groeien en kunnen met deze prijs ons onderzoek uitbreiden.”

door
foto Vincent van den Hoogen

Al vanaf zijn afstuderen bij dezelfde faculteit waar hij nu deeltijd UD is, houdt Brankaert zich bezig met de combinatie van technologie en dementie. In 2015 promoveerde hij bij Industrial Design en ontwierp daarbij mee aan het Welthuis kompas, een simpel navigatiestysteem voor mensen met dementie.

Aan bachelors doceert hij het vak ‘Design with and for multiple stakeholders’, waarbij je in complexe situaties zoals de zorg, ontwerpt met oog voor meer dan alleen de eindgebruiker. “Want je hebt te maken met familieleden, verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, de producent van het product en noem maar op”, zegt Brankaert. “Alle stakeholders hebben andere rollen die onderling samenhangen. Een partner waar ik bijvoorbeeld momenteel mee samenwerk is het PSV-stadion. We kijken hoe we een dementievriendelijk stadion kunnen ontwerpen.”

Niet te oud om te leren

Door te ontwerpen mét mensen met dementie ontstaat volgens Brankaert ‘Warme technologie’.  “Die is gebruiksvriendelijk en niet stigmatiserend.” Een goed voorbeeld van ‘Warme technologie’ komt uit de onderzoeksgroep Systemic Change waarin hij promovenda Myrte Thoolen begeleidt. Samen met anderen ontwierpen ze Living Moments, een apparaat dat digitale berichten bijna automatisch omzet naar geprinte kaarten met geluid en beeld.

“Living Moments heeft een printer waar een papieren postkaart uitkomt met een bericht en foto. Vervolgens kan de gebruiker die in het systeem zetten om nog iets extra’s te horen en te zien. De persoon met dementie kan vervolgens heel simpel een reactie geven in de vorm van een smiley of een gesproken berichtje. Het mooie is dat het zo het aantal contactmomenten voor die persoon daadwerkelijk toeneemt en het lijkt erop dat we kunnen aantonen dat deelnemers in het onderzoek dat nu plaatsvindt de bediening van dit apparaat nog kunnen aanleren.” Living Moments zal meedoen aan de TU/e Contest.

Technische expertise

Alzheimer Nederland is van oorsprong een organisatie met als doel de ziekte te bestrijden, maar zij ziet nu ook steeds meer de noodzaak om de groeiende groep mensen met dementie te ondersteunen met technologie. Er moet nú iets gebeuren. De oriëntatie van fundamenteel onderzoek voor de lange termijn is verbreed naar ook toegepast onderzoek, zoals de ontwikkeling van technologie die snel in te zetten is. 

"Het idee is nu om samen met Alzheimer Nederland het TU/e expertisecentrum rondom dementie en technologie uit te breiden. Dat is dan het zevende erkende centrum in Nederland en het enige met de focus op technologie", zegt Brankaert. Hij richt zich op een lancering voor de zomer.

Want een ton winnen is leuk, maar dat geld is zó op. Brankaert heeft er volop plannen voor. “Ik wil een prototype-serie van het Welthuis kompas ontwikkelen, zodat daar vervolgonderzoek mee kan worden gedaan. Verder wil ik de doelgroep sterker betrekken bij dat nieuwe expertisecentrum. We hebben via KBO Brabant al een buurthuis in Oud-Strijp op het oog als betrokken community.”

Het is duidelijk dat de Young Outstanding Researcher Award van Alzheimer Nederland welkom is. De toekenning vindt plaats door middel van publieksstemmen en een interview. “Ik vind het ongemakkelijk om zelf stemmen te werven. Ik ben in ieder geval al wel heel blij met de erkenning die de nominatie met zich meedraagt. Ik ben voorgedragen door hoogleraar Wijnand IJsselstein, die het onderwerp in zijn hart sloot.”

Stemmen is mogelijk tot 16 April. 

In deze video hoor je Brankaert meer uitleggen over ‘Warme technologie’

Young Outstanding Researcher Award 2021 - Rens Brankaert

In deze video hoor je Brankaert meer uitleggen over ‘Warme technologie’

Deel dit artikel