- De universiteit
- 15/03/2021
Wetenschappers zijn het al lange tijd eens: om klimaatverandering te bestrijden, moet er meer worden gedaan om het gebruik van fossiele energie terug te dringen. Dus waarom zou je dan het pensioenfonds van diezelfde wetenschappers gebruiken om de fossiele industrie te stimuleren?
Risico’s
Scientists for Future is een van de clubs die aan de bel trekt over de investeringen van het ABP, het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs. Van het totale vermogen van 493 miljard euro zou 17 miljard worden geïnvesteerd in fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Het fonds streeft naar een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050, in lijn met het akkoord van Parijs.
Dat gaat Scientists for Future niet snel genoeg. Niet alleen uit klimaatoverwegingen, maar ook vanwege de financiële risico’s voor het rendement: waarom zou je pensioengeld investeren in een industrietak die de komende jaren alleen maar wordt afgebouwd?
De actiegroep wil dat de universiteiten druk uitoefenen op het ABP om sneller te verduurzamen. Hun oproep wordt gesteund door alle Young Academies van Nederlandse universiteiten.
Petities
En zo duiken er meer acties op om ABP te laten ‘divesteren’ uit de fossiele industrie. Een online petitie van Fossielvrij NL is al bijna 11.000 keer ondertekend. Utrechtse studenten en medewerkers van de universiteit, de hogeschool en de hogeschool voor de kunsten zijn een eigen variant gestart. Ze willen dat het ABP uiterlijk eind 2024 afstand doet van alle investeringen in de fossiele sector, schrijft Trajectum.
TU/e
De Eindhoven Young Academy of Engineering heeft de oproep van Scientists for Future ondertekend. Vanuit de TU/e zijn er geen verdere acties georganiseerd, maar er zijn wel medewerkers die het landelijke initiatief ondersteunen. Wouter Ellenbroek, universitair docent bij Applied Physics is er een van. Hij ondertekende de petitie van gofossilfree.org en hoopt dat meer collega’s dat gaan doen. “Ik onderschrijf het standpunt van de petitie volledig. Namelijk dat de enige manier om de CO2-uitstoot voldoende te reduceren is dat we zo snel mogelijk stoppen met het delven van grondstoffen. Een van de weinige dingen die je als individu kunt doen, behalve jezelf duurzaam te gedragen, is het steunen van organisaties die zich afvragen wat er met je pensioengeld gebeurt. Ik denk dat heel veel mensen zich daar druk over maken en het is goed dat dat zo kenbaar kan worden gemaakt.”
Niet in één dag
Het ABP werkt aan een reactie op de oproepen, maar zal deze eerst met de universiteiten en briefschrijvers zelf delen, laat een woordvoerder weten. “Laat ik vooropstellen dat we het fijn vinden dat mensen betrokken zijn bij hoe het ABP belegt. Dit soort signalen vinden we goed.”
Een aantal jaar geleden klonk de oproep om te stoppen met beleggen in tabak en kernwapens. Na een aanvankelijke weigering ging het ABP toen alsnog overstag. Is dit een vergelijkbare situatie?
De woordvoerder denkt van niet. “Toen ging het om uitsluiting van bepaalde producten. We hebben het nu over de energietransitie en hoe die moet verlopen.”
Zo’n overstap is niet in één dag volbracht, benadrukt ze. “Veel deelnemers zeggen: stap morgen uit fossiel, maar dan heb je het wel over 80 procent van de energie die men wereldwijd gebruikt. Er staan bepaalde jaartallen voor het Parijsakkoord en dat gaat niet om morgen. We hebben met de hele samenleving een pad af te leggen om daar te komen. Dat gesprek moeten we gaan voeren.”
Discussie