Carrièrekookboek combineert het nuttige met het smakelijke

Verbondenheid is wat studenten missen in coronatijd. Dat merkten Coby Doreleijers en Hilde van Esch in hun werk bij de TU/e Career Academy. En wat brengt mensen samen? Eten! De twee foodies gingen hun netwerk af en vroegen recruiters en alumni naar hun allerlekkerste recepten én allerbeste loopbaantips. Het resultaat: The Career Cookbook. De gratis download vliegt de deur uit, en ook de hardcopy, waarvan een deel van het aankoopbedrag naar de Voedselbank gaat, vindt gretig aftrek.

door
foto Fotogrin / Shutterstock

Het idee ontstond tijdens het mastervak Career Development, dat de TU/e Career Academy op verschillende faculteiten aanbiedt. “We kregen enthousiaste reacties van studenten dat zij de interactie met recruiters en medestudenten heel erg waardeerden – omdat ze juist die verbinding zo missen in coronatijd”, vertellen Coby Doreleijers en Hilde van Esch, respectievelijk loopbaanadviseur en trainer. De twee – ware foodies, die liefst elke dag wat anders koken – brainstormden over een manier om die verbinding ook buiten de digitale collegezaal te verspreiden. Dat er eten bij kwam kijken, stond vast. Want wat brengt meer verbinding dan samen eten of praten over eten? In september was het plan voor een carrièrekookboek rond.

Doreleijers en Van Esch doken in hun contactenlijst en vroegen maar liefst 28 recruiters en TU/e-alumni naar hun favoriete recept en naar de beste carrièretips uit de praktijk. Zelf voegden zij pagina’s toe met adviezen rondom allerlei thema’s: van LinkedIn tot assessment en van sollicitatiegesprek tot salarisonderhandeling. De hulp van de leden van het student team – die voor de TU/e Career Academy onder andere cv-checks verzorgen en workshops geven in het Skillslab – mag ook niet onvermeld blijven, benadrukt Doreleijers. “Koen Vlot heeft bijvoorbeeld heel veel tijd gestoken in het lay-outen van het boek.”

Tempelopita

De recepten in The Career Cookbook zijn heel divers. Er zijn lunch-, voor-, hoofd- en nagerechten, zoete baksels en drankjes. Maar de gerechten komen ook uit uiteenlopende landen. Naast hutspot en kapsalon tref je in het boek ook Iraanse mirza ghasemi en Griekse tempelopita aan: respectievelijk een gerecht van geroosterde aubergine, en feta in een deegjasje. Het recept voor een gezonde kapsalon vind je aan het eind van dit artikel.

Van Esch: “De TU/e is een internationale community, en dat wilden we weerspiegelen in het boek.” Juist internationals weten de Career Academy goed te vinden, vertelt Doreleijers. “Een deel van hen is naar Eindhoven gekomen vanwege de ligging in de Brainportregio. Wij kunnen ze helpen bij het leggen van netwerkcontacten bij bedrijven daar.”

De loopbaantips in het boek zijn al even gevarieerd als de recepten. Sommige gaan over ontdekken wat je droombaan is, andere over solliciteren of over hoe je je als afgestudeerde redt op de werkvloer. De recruiters weten wat werkgevers zoeken, terwijl de alumni zich nog levendig herinneren hoe het was om als groentje de arbeidsmarkt te betreden.

Volgens Van Esch is de mix van recepten en carrièreadvies een gouden greep. “Als je informatie combineert met fun, landt het beter. En zeker in deze tijd kunnen we wel wat luchtigheid gebruiken – alles is al zo serieus.”

Loopbaantips

Enkele van de tips uit The Career Cookbook:

‘Deel je gedachten tijdens sollicitatiegesprekken. Het is niet fout als je niet direct een antwoord op een vraag paraat hebt. Deel in zo'n geval je gedachtegang met degene tegenover je. Jouw manier van denken is ook waardevolle informatie.’ Maartje van Opstal, recruiter bij ASML

‘Blijf kritisch: laat je tijdens een sollicitatieprocedure niet meeslepen door het gevoel dat je de baan moet 'winnen'. Wees er zeker van dat dit echt de baan is die je zoekt, en durf 'nee' te zeggen wanneer blijkt dat dit niet het geval is.’ Tjalling Kraak, recruiter bij Vanderlande

‘Om hulp vragen is een teken van kracht, niet van zwakte. Toen je nog student was moest je alles zelf doen, maar in je professionele leven maak je deel uit van een team.’ Roy Jacobs, alumnus Mechanical Engineering

‘Wees aardig voor iedereen.’ Salih Elhag Adam Yousif, PDEng-alumnus Automotive Systems Design

Voedselbank

De digitale versie van The Career Cookbook was eind januari voltooid. Studenten en medewerkers van de TU/e kunnen het boek gratis downloaden. Doreleijers: “We wilden een klein aantal exemplaren laten afdrukken, om als bedankje te geven aan alle bijdragers. Al snel bleek echter dat meer mensen graag een papieren boek wilden. Bijvoorbeeld om in de studentenhuiskeuken te leggen of cadeau te doen aan (af)studerende kinderen.”

Besloten werd om een oplage te laten drukken en tegen de kostprijs van 10 euro aan te bieden. Per verkocht exemplaar gaat 2,50 euro naar de Eindhovense Voedselbank. “Al klagen we over het leven met coronamaatregelen – we hebben het zo slecht nog niet, met onze goedgevulde koelkast. Op deze manier willen we het idee van verbinding uitbreiden tot buiten de campus”, legt Doreleijers uit. Inmiddels zijn er bijna 200 exemplaren besteld. Gedrukte boeken zijn te bestellen via e-mail.

“We hebben veel energie in het boek gestoken, maar dit geeft zó veel energie terug!” Doreleijers en Van Esch zijn eensgezind. Ze doelen op de vele hartverwarmende reacties, bijvoorbeeld van een student annex kookfanaat die graag wil bijdragen aan een volgende editie. En van degenen die spontaan een hoger bedrag overmaken bij aankoop van een hardcopy, als extra donatie voor de Voedselbank. Doreleijers hoopt dat het carrièrekookboek dit effect ook bij anderen sorteert, zoals bij studenten die het lastig hebben in coronatijd. “Kies een recept uit en nodig een medestudent uit om te komen eten!”

Gezonde kapsalon

Recept van Paul Verschoor, recruiter bij TNO

Ingrediënten
1/2 kg vastkokende aardappelen
2 eetlepels (olijf)olie
150 g kipfilet
1 ¼ tenen knoflook
1 theelepel Al-Andalus kruiden
1/2 eetlepel mayonaise
1/2 theelepel sambal oelek
85 g Griekse yoghurt (0% vet)
50 g jong belegen 20+ kaas
100 g snoepgroente tomatenmix
1/4 komkommer
40 g veldsla

Aan de slag
1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
2. Snijd de ongeschilde aardappelen in frieten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, schep om met de helft van de olijfolie en breng op smaak met zout. Rooster in de oven in 40 min. goudbruin en gaar.
3. Snijd de kip in reepjes. Snijd 4/5 van de knoflook fijn en meng samen met de Al-Andalus, de rest van de olie, peper en zout door de kipreepjes. Laat 10 min. marineren.
4. Snijd de rest van de knoflook fijn en meng samen met de mayonaise en sambal door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan en bak de kipreepjes in 10 min. op middelhoog vuur gaar. Rasp de kaas. Schep de friet in de ovenschalen om en verdeel de kipreepjes erover. Bestrooi met de kaas en plaats 10 min. in de oven.
5. Halveer de tomaatjes. Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in plakjes. Neem de schalen uit de oven en verdeel de veldsla, tomaatjes en komkommer erover. Besprenkel met de knoflooksaus en sambal en serveer!

Deel dit artikel