SensUs gaat ‘hybride’
UPDATE: OMDAT MEERDAAGSE EVENEMENTEN MET OVERNACHTING MOMENTEEL NIET ZIJN TOEGESTAAN, VINDT SENSUS DIT JAAR TOCH VOLLEDIG ONLINE PLAATS. SensUs, de internationale studentencompetitie rond biosensoren die elk jaar door de TU/e wordt georganiseerd, vindt dit jaar als hybride evenement plaats. Een deel van de 140 deelnemers zal coronaproof in privétentjes op de campus kunnen bivakkeren, terwijl de overigen alleen online aanwezig kunnen zijn. Opdracht voor de teams is om een handzame sensor te ontwikkelen die het griepvirus kan aantonen in speeksel.
Het hybride evenement, dat het sluitstuk vormt van acht maanden werk, vindt plaats in de week van 30 augustus. Zoals we inmiddels gewend zijn, zijn alle plannen onder voorbehoud, vertelt Petra Aantjes, die de PR doet voor het organiserende team. “Zoals het er nu uitziet, mogen we met maximaal honderd mensen bijeen komen. Aangezien we zelf al met dertig zijn en er ook nog sprekers en andere gasten komen, is er plek voor zestig deelnemers.” Die worden net als in voorgaande jaren - met uitzondering van afgelopen jaar, toen het hele evenement online plaatsvond - op de campus gehuisvest.
Dat gebeurt in tijden van pandemie niet in grote tenten of blokhutten, maar ieder in een eigen festivaltentje, netjes op anderhalve meter afstand van elkaar. Die tentjes worden ingeslagen bij de Decathlon, vult mede-teamlid Renate Janssen aan. “We hebben nog gekeken of we niet beter konden huren, maar voor 25 euro per stuk was kopen simpelweg de voordeligste optie.” Alleen het team uit China heeft volgens haar al aangegeven zeker niet te kunnen komen. Voor de overige dertien teams, onder meer afkomstig uit de VS, Canada en Egypte, wordt in principe volgende week een knoop doorgehakt, zegt Janssen. “Maar mocht in augustus blijken dat er toch meer mogelijk is, dan besluiten we misschien alsnog om het aantal deelnemers uit te breiden.”
Griep
De opdracht voor deze editie van SensUs - ontwerp een biosensor om het griepvirus (influenza) aan te tonen in speeksel - is ingegeven door de huidige pandemie. “We willen optimaal voorbereid zijn op een eventuele volgende pandemie, maar ook op lokale griepepidemieën”, verklaart Aantjes. “Van experts begrepen we dat influenza een waarschijnlijke kandidaat is voor een nieuwe pandemie, omdat het zo snel muteert. Daarom is het nuttig om voortdurend zicht te houden op de aanwezigheid van dit virus onder de bevolking.” De gedachte is dat een laagdrempelige speekseltest, waarvoor je geen onaangename handelingen in neus of keel hoeft uit te voeren, daaraan kan bijdragen.
Op vrijdagochtend 3 september worden de sensoren van de aanwezige teams getest in gebouw Vertigo. Eerder die week moeten de thuisblijvende teams zich al bewijzen in een online sessie, vertelt Janssen. “Per team zijn daarvoor twee onafhankelijke beoordelaars ter plekke aanwezig.” De slotsessie op vrijdagmiddag, met de pitches van de teams en de prijsuitreiking, vindt plaats in gebouw Atlas en is ook weer een hybride happening die online door belangstellenden bij te wonen valt. Ook de workshop op maandagmiddag 30 augustus over biosensoren voor influenza is voor alle geïnteresseerden online bij te wonen.
Ervaring
Het organiseren van een internationaal evenement met zowel offline als online elementen is niet eenvoudig, geeft Aantjes toe. “Er is natuurlijk veel onzekerheid en op de coronakaart veranderen landen voortdurend van kleur. Daarnaast willen we de online deelnemers net zo’n mooie ervaring bieden als degenen die naar Eindhoven kunnen komen. Wij als organisatie hebben natuurlijk ook nog geen ervaring met zo’n hybride evenement, dus dat is voor ons een grote uitdaging.”
Discussie