Als digitale nomade op ontdekkingsreis
Esther van Kalken (28) wordt een digitale nomade. Ze heeft haar baan als programmamaker bij Studium Generale beëindigd en stopt heel haar hebben en houden in een rugtas. Samen met haar vriend wil ze voorlopig leven in Zuidoost-Azië. “We zien wel wat daar op ons pad komt. Als ik mijn laptop en bikini maar bij me heb.”
“Het idee is dat we gaan ontdekken welke omgeving geeft wat we nodig hebben en daar zoeken we een plek bij om te wonen”, legt Esther van Kalken telefonisch uit. “We willen locatieonafhankelijk gaan werken en dat het liefst in Zuidoost-Azië. We zijn daar beiden al eens geweest en vonden het daar supermooi, met heel vriendelijke mensen en lekker eten. Het leven is er goedkoper, zodat we kunnen sparen voor de toekomst, en het weer is er elke dag heel fijn.”
Het plan is om half september de deur in Eindhoven achter zich dicht te trekken. Het geluk is dat die deur van een sociale huurwoning is, die - maximaal - een jaar onderverhuurd mag worden. “Heel fijn dat onze meubels en grote dingen er kunnen blijven staan.”
Een jaar of vier geleden begon het echt te kriebelen om een digitale nomade te worden. Tijdens haar studie Kunst- en Cultuurwetenschap aan de Radboud Universiteit leek het haar ook al gaaf om een exchange in het buitenland te doen, maar de keuze voor een bestuursjaar bij 'Cultuur op de Campus’ hield haar in Nijmegen. Toen ze echter in het begin van haar relatie met Jordy Schreuders ontdekte ze dat hij - net als zij - ook graag de wijde wereld in wil trekken, begonnen ze plannen te maken.
Dubbel gevoel
Het werk bij SG geeft ze op voor deze droom. “Dat is wel jammer, want ik had het er erg naar mijn zin de afgelopen vijf jaar. Het SG-team is voor mij echt een warm bad en ik vind het heel moeilijk omdat achter te laten. Net als onze families. Mijn ouders hebben er een dubbel gevoel over. Ze gunnen me deze kans, maar zijn er ook wat verdrietig onder om me lang te moeten missen.” Moeder en dochter weten trouwens wat het is om elkaar een half jaar niet vast te kunnen pakken; toen Esther een puber was, was haar moeder voor een opleiding zes maanden in Zuid-Afrika. “Ik vond dat toen wel stoer van haar. En misschien speelt die stap van mijn moeder onbewust mee, als voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in je leven.”
Terug naar SG. “Een van de tofste dingen die ik voor elkaar gebokst kreeg tijdens alle coronabeperkingen, was de vertoning van de documentaire White Noise. Het was de allereerste online filmvertoning en ik had de regisseur van de docu weten te strikken voor een live Q&A na afloop. Hij was in Amerika en wij konden hem in Eindhoven live interviewen. Ik vond het super waardevol om zijn antwoorden op de vragen uit het publiek te horen.”
Naast dat hoogtepunt, beleefde ze ook een zware tegenvaller het afgelopen jaar. “Sinds ik bij SG werk, is de World Press Photo expo mijn project. Door corona moest de tentoonstelling van 2020 telkens opnieuw verplaatst worden en uiteindelijk kon hij helemaal niet doorgaan vanwege de lockdown. Dat was erg jammer, niet alleen omdat het een heel mooie en belangrijke tentoonstelling is, maar ook vanwege alle effort die er al in zat.”
Freelance
Sinds een jaar doet Van Kalken nu ervaring op met freelancewerk. “Voor enkele kleine bedrijven verzorg ik hun social media. Dat kan ik overal doen. Mijn vriend Jordy is software engineer en in zijn branche is het al meer gebruikelijk om locatieonafhankelijk te werken.” De zzp’er heeft al samengewerkt met collega’s die over heel de wereld verspreid zitten.
Vanaf een parelwit strand de social media bijhouden om je geld te verdienen is prachtig, maar er is ook een andere kant. “De enthousiaste reacties van het publiek in de zaal na afloop van een geslaagd programma zal ik erg missen. Het geeft me altijd veel energie om te weten dat mensen een toffe avond hebben gehad en iets hebben beleefd wat hen verrijkt en aan het denken zet.”
Laatste horde
Ze hoopt op den duur nog wat werk voor de culturele sector te kunnen doen vanuit Azië. Corona heeft wat dat betreft wel mogelijkheden laten zien. “Met de technologie van tegenwoordig kun je heel goed in contact blijven met vrienden en familie. Als je videobelt, is het alsof je bij elkaar op de bank zit.”
De laatste horde voor de wereldreis is genomen met het maken van de afspraak voor een tweede vaccinatie. “Nu kunnen we ons visum gaan regelen en de vlucht boeken. Het zal een enkele reis naar Indonesië worden. Vandaaruit gaan we verder kijken. Dat is juist de vrijheid waar wij zo naar op zoek zijn.”
Discussie