- Onderzoek
- 12/02/2021
“Open science kan van grote waarde zijn”
Stephan Heunis, promovendus bij Electrical Engineering, heeft donderdagmiddag tijdens het online Open Science Festival een onderscheiding ontvangen voor zijn inspanningen om ‘open science’ te promoten. De Zuid-Afrikaan is de drijvende kracht achter de Open Science Community Eindhoven en oprichter van OpenMR Benelux, een initiatief om kennis en data te delen binnen zijn eigen vakgebied, het ‘imagen’ van het brein met MRI.
De promovendus werd tijdens het Nederlandse Open Science Festival door demissionair onderwijsminister Van Engelshoven aangekondigd als één van de twee ‘runners up’ van de Open Initiatives Trophy - de hoofdprijs ging naar het team achter ReproHack NL, een serie hackathons rond reproduceerbaarheid van software. Heunis krijgt behalve de trofee ook 250 euro.
Hij had van de organisatie een uitnodiging gekregen om naar de opnamestudio in Den Haag te komen, vertelt Heunis. “Dat kwam helaas niet uit, dus ik heb thuis de livestream gevolgd. Het was vreemd om er niet bij te zijn, maar ook de minister was niet fysiek aanwezig.” Wie hem heeft genomineerd voor de prijs, weet hij niet. “Maar ik ben die persoon uiteraard dankbaar. Ik vind de Open Initiatives Trophy een mooie manier om open science te stimuleren.”
MRI-signalen
Stephan Heunis legt momenteel de laatste hand aan het proefschrift. In de onderzoeksgroep Signal Processing Systems heeft hij gewerkt aan het verbeteren van de elektrische signalen van functionele MRI - vooral realtime. Dat deed hij in samenwerking met Philips Research en epilepsiecentrum Kempenhaeghe, dat een MRI-scanner van Philips tot zijn beschikking heeft.
Daarnaast zet hij zich al jaren actief in voor Open Science. “Voor mijn promotie heb ik vier jaar in het bedrijfsleven gewerkt en ik ben er in die periode van doordrongen geraakt dat het veel efficiënter is om zoveel mogelijk samen te werken. Er gaat nu veel informatie verloren omdat wetenschappers elkaar ook als concurrent beschouwen.” Ook zijn Zuid-Afrikaanse achtergrond speelt daarbij een rol, denkt hij. “Voor een continent als Afrika kan vrije toegang tot informatie en kennis, zoals de beweging rond open science beoogt, van grote waarde zijn.”
Lunchbijeenkomsten
Heunis was initiatiefnemer van de Open Science Community Eindhoven, samen met medewerkers van de afdeling Data Management en Library en wetenschappers Daniël Lakens en Veronika Cheplygina. Die club houdt regelmatig lunchbijeenkomsten waar de deelnemers hun ervaringen en ideeën rond het toegankelijk maken van onderzoeksdata kunnen delen. Daarnaast is Heunis oprichter van OpenMR Benelux, gericht op zijn eigen vakgebied, magnetic resonance (MR) imaging. Dat initiatief heeft geleid tot internationale bijeenkomsten in Leiden en - vorig jaar - in Nijmegen. “Dit jaar komt er een online editie, met ook deelnemers van buiten de Benelux.”
Ook is hij betrokken bij Brainhack, een vergelijkbaar initiatief, dat breder en internationaler van opzet is dan OpenMR Benelux. Trots is hij zelf op zijn bijdrage aan de grote online-conferentie van de Organization for Human Brain Mapping van afgelopen zomer. “Daar was ik co-chair van de Open Science Room. Dat heeft veel tijd gekost, maar daar heb ik veel mooie reacties op gekregen.”
Bottom-up
Hoewel er in Eindhoven best wat initiatieven bestaan op het gebied van open science, vindt Heunis dat er aan de TU/e nog meer werk van gemaakt kan worden. “Het is hier vooral bottom-up, terwijl er in Delft bijvoorbeeld vanuit de universiteit zelf meer in open science wordt geïnvesteerd qua beleid en infrastructuur.” Na zijn promotie verwacht Heunis zich fulltime te kunnen bezighouden met het faciliteren van open science. “Ik heb een mooie functie gevonden die goed bij mijn overtuigingen past.”
Discussie