Actiegroep 0.7 had drie eisen, waar ook WOinActie en Casual Academy zich bij aansloten: minder tijdelijke contracten, een einde aan “structurele overbelasting” door een derde van de taken te schrappen en een “veilige werkomgeving” zonder plaats voor ongewenst gedrag.
Het was misschien wat kort dag, want de universiteiten kregen het ultimatum in september pas voorgeschoteld. Maar de problematiek is al jaren bekend, stelde hoogleraar Remco Breuker van WOinActie.
Gesprekken
Nu dat ultimatum is verstreken, laat 0.7 via een statement weten wat er van hun eisen terecht is gekomen. Ze gingen het gesprek aan met universitaire bestuurders, maar dat leidde lang niet overal tot het gewenste resultaat.
Het meeste gehoor kregen ze bij de Universiteit Utrecht. Daar zijn volgens de actiegroep “grote stappen gezet” en is een financieel plan gelanceerd om de werkdruk en tijdelijke contracten aan te pakken.
Bij de Radboud Universiteit worden nog altijd gesprekken gevoerd over de sociale veiligheid, maar het heeft nog niet tot veel verandering geleid. “Als Utrecht een plan kan maken om de uit de hand gelopen werkdruk en de tijdelijke contracten voor structureel werk aan te pakken, waarom kan de Radboud dat dan niet”, vraagt de actiegroep zich af.
De Universiteit Leiden heeft vrijdag een eigen statement online gezet. Daarin staat dat lecturers die structureel werk verrichten een permanent contract moeten krijgen. Maar dat is wat 0.7 betreft niet genoeg. “In hetzelfde statement staat dat kortere contracten in sommige gevallen nog steeds mogelijk zijn.”
De Universiteit Maastricht, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam hebben volgens de activisten nog niet gereageerd op de eisen. De andere universiteiten worden niet genoemd door 0.7.
Meer druk
De actiegroep concludeert: er is meer actie en druk nodig om de problemen op te lossen. De komende maanden organiseren ze (online) protesten. Op Valentijnsdag is de aftrap met de actie ‘Universitaire liefde is niet wederzijds’.
Vanuit de vakbonden wordt er vooralsnog geen protest voorbereid. Daar richten ze de pijlen op de nieuwe cao. Al houdt de Algemene Onderwijsbond de deur wel op een kier. “We hebben sympathie voor de acties. Bij de opening van het academisch jaar stonden we ook schouder aan schouder. We hebben in de huidige cao stevige afspraken gemaakt over de aanpak van de werkdruk en flexibele contracten. We zullen de uitvoering van deze afspraken nauwlettend volgen en waar nodig in actie komen”, zegt Marijtje Jongsma van de AOb.
De FNV houdt zich tot de nieuwe cao-onderhandelingen op de vlakte over de acties. “Wat we wel merken, is dat er her en der een gebrek aan urgentie is om de afspraken in de huidige cao, zoals reële takenpakketten voor medewerkers, stevig op te pakken. Dat is jammer”, zegt bestuurder Jan Boersma. Eind maart loopt de cao af en worden er nieuwe afspraken gemaakt. Daarbij wil de FNV inzetten op meer vaste dienstverbanden voor docenten.
Discussie