Met hun bul op zak zwaaien sommige gepromoveerden de universiteit meteen vaarwel. Anderen werken een poosje als postdoc voor ze toch iets anders gaan doen. Logisch, want voor lang niet iedere doctor is er een baan binnen de academie.
Slechts een op de drie gepromoveerden werkt aan de universiteit, meldt het CBS. Ze zijn docent of onderzoeker, of ze gaan aan de slag als medisch specialist in een universitair medisch centrum.
Buiten de muren van de universiteit werken gepromoveerden vooral in het openbaar bestuur, ziet het CBS. Maar ze werken ook vaak aan hogescholen, algemene ziekenhuizen of andere behandelcentra.
Gepromoveerde vrouwen werken vaker aan de universiteit dan mannen - ongeacht de leeftijd. Het gaat om 38 tegen 32 procent. Dat is opvallend, want vrouwen hebben een achterstand aan de universiteit. Er zijn nog altijd veel meer mannen dan vrouwen hoogleraar
Dat zou aan de vakgebieden kunnen liggen. Wie promoveert in onderwijs, kunst, talen en geschiedenis blijft veel vaker aan de universiteit werken (ruim 40 procent) dan wie de doctorstitel behaalt in de techniek, industrie of bouwkunde (nog geen 20 procent).
Het aantal promoties in Nederland is sinds 1990 overigens sterk toegenomen van 1.900 in studiejaar 1990/91 naar zo’n 5.000 in 2018/19. Met name vrouwen zijn veel vaker gaan promoveren. Aan de TU/e promoveerden in 1990/91 92 personen. In 2018/19 behaalden 287 promovendi de doctorstitel aan de TU/e.
Discussie