Much ado about mondkapjes
Iedereen snapt het, hoor! Volgens minister Ingrid van Engelshoven begrijpen studenten en medewerkers best waarom er geen mondkapjesplicht in het hoger onderwijs komt, en wel in bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs. Aan de TU/e geldt vanaf maandag 5 oktober wel het dringende advies om bij verplaatsingen in de gebouwen een mondkapje te dragen. Het verplicht dragen moest al in de liften van Atlas en Vertigo en bij bepaalde situaties in de labs.
Maar we hebben toch even een paar vragen op een rij gezet voor wie de draad inmiddels kwijt is. Hoe zit het nu met die mondkapjes?
Wat is nu het mondkapjesadvies van het kabinet?
Het verandert nogal snel, maar voorlopig is dit de uitkomst: premier Rutte geeft iedereen het advies een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Draag dus een mondkapje in winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen, behalve als je zit. En in het voortgezet onderwijs dus ook.
Niet aan universiteiten en hogescholen?
Nee, daar niet. Dat zijn geen ‘publieke’ binnenruimtes.
Maar een binnenruimte is een binnenruimte. Of niet soms?
Een mondkapjesplicht zou in het hoger onderwijs (en het mbo) weinig toevoegen, is de gedachte die volgens minister Van Engelshoven voor iedereen te snappen valt. In het hoger onderwijs houden studenten en medewerkers onderling immers anderhalve meter afstand. Daar is alles op gericht.
Maar restaurants en musea hanteren toch ook de anderhalve meter?
Ja, dat maakt het toch verwarrend. Wat meespeelt, is dat onderwijsinstellingen hun roosters in eigen hand hebben. Ze kunnen vrij goed bepalen hoeveel studenten en medewerkers er binnenkomen. Anders dan in musea en restaurants zijn het ook steeds dezelfde mensen. Er zijn veel coronabesmettingen onder studenten, maar die lopen ze op in de privésfeer, en voor zover bekend niet in het onderwijs.
En zijn er lokale uitzonderingen?
Ja, die zijn er. Het TU/e-bestuur heeft vrijdagavond 2 oktober via de mail de oproep doen uitgaan aan studenten en medewerkers om bij alle verplaatsingen in de gebouwen van de TU/e een mondkapje te dragen. Dit dringende advies geldt vanaf maandag 5 oktober. Volgens universiteitssecretaris Suzanne van Weelden geeft het bestuur hiermee gehoor aan de discussie en vragen die er zijn onder de medewerkers en studenten van de TU/e. Het masker mag af zodra de werk- of studieplek bereikt is. Docenten kunnen aan studenten vragen om ook in onderwijsruimtes hun mondkapje op te houden, maar het kan studenten niet verplicht worden. De verplichting tot het dragen van het mondkapje geldt binnen de TU/e alleen in de liften van Atlas en Vertigo bij gebruik met twee of drie personen. De TU/e verstrekt zelf geen mondkapjes, studenten en medewerkers zijn daar zelf verantwoordelijk voor. De universiteit acteert hiermee in lijn met de andere Eindhovense onderwijsinstellingen Fontys en Summa.
Ook de Rijksuniversiteit Groningen wil dat iedereen ze in de gebouwen draagt. De Hogeschool Rotterdam wil zo snel mogelijk een mondkapjesplicht invoeren. De Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland geven alvast het dringende advies er een te dragen.
Wat is het verschil tussen een plicht en een dringend advies?
Een ‘dringend advies’ is niet hetzelfde als een verplichting, inderdaad. Maar misschien moeten mensen een ‘dringend advies’ gewoon als een verplichting opvatten, anders wordt het toch weer verwarrend. Je draagt geen mondkapje om boetes te ontduiken, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Helpen die mondkapjes?
De consensus lijkt te zijn dat ze een klein beetje helpen, maar dat ze geen wondermiddel zijn. In veel andere landen zijn de mondkapjes volkomen ingeburgerd, zoals vakantiegangers kunnen bevestigen. Intussen werkt het Outbreak Management Team (OMT) aan een nieuw advies over de mondkapjes.
En als het OMT dan toch mondkapjes aanraadt?
Dan is alles weer anders. Dat kan vanavond al zo zijn.
Discussie