Team HART

Team HART schept nieuwe zintuigelijke ervaringen

De TU/e heeft vorige week een nieuwe naam toegevoegd aan de immer uitdijende lijst van officiële studententeams: Team HART wil het thema ‘human augmentation’ aan de TU/e op de kaart zetten en beoogt niets minder dan de menselijke ervaringswereld te verrijken met nieuwe zintuigelijke indrukken; om te beginnen met het ‘voelen’ van spraak.

door
illustratie Team HART

De kiem voor Team HART (Human Augmentation Research & Technology) werd afgelopen zomer gelegd door Mariia Turchina, studente Applied Mathematics. Geïnspireerd door superheldenfilms bedacht ze hoe geweldig het zou zijn als gewone mensen net zulke ‘coole’ vaardigheden zouden hebben als The Avengers. “Dan heb je het over human augmentation, een onderwerp waar ik graag iets concreets mee zou willen doen, maar er bleek geen team op dit vlak waar ik me bij kon aansluiten. Toen ben ik samen met Victor Brouwers gaan kijken of we niet zelf zo’n team konden beginnen.”

Al snel had ze vier anderen bereid gevonden om zich aan te sluiten bij het team-in-oprichting. Eén van hen is Turchina’s studiegenoot Wolff Voss. Hij vertelt over de toegevoegde waarde die human augmentation kan hebben voor de samenleving. Dat gaat volgens hem verder dan hulpmiddelen voor mensen die blind of doof zijn. “Voor een brandweerman, bijvoorbeeld, kan het heel waardevol zijn om kunnen ervaren wat er achter een dichte deur zit of hoe warm het daar is. Of denk aan een chirurg die kan ervaren of hij of zij dichtbij een tumor of ader zit, zonder opzij te kijken naar een scherm.”

'Language of touch'

De ambitie van Team HART voor dit collegejaar is om te komen tot een ‘proof of concept’: een draagbaar device (mogelijk letterlijk ingebouwd in kleding) dat gesproken tekst - in welke taal dan ook - omzet naar trillingen. De gedachte is dat bijvoorbeeld dove mensen zo al voelend hun gesprekspartner kunnen volgen, terwijl de vinding ook dienst kan doen als simultaanvertaler. Uiteindelijk zou met kunstmatige intelligentie namelijk elke taal moeten kunnen worden omgezet naar dezelfde trillingspatronen, legt Voss uit: “We willen een universele ‘language of touch’ ontwikkelen.”

Voor de langere termijn zijn de mogelijkheden eindeloos, benadrukt initiatiefnemer Turchina. “Onze hersenen zien, horen, ruiken of voelen zelf niets; ze interpreteren slechts elektrochemische signalen.” Ons brein leert zelf verrassend snel betekenis te geven aan specifieke patronen, bijvoorbeeld in de vorm van trillingen. De trillingen van Team HART zouden daardoor niet alleen spraak of taal kunnen weergeven, maar eventueel ook beelden of geuren, benadrukt ze. “In principe elke vorm van data.”

Werving

Het team wil vooral ook mensen bekend maken met het begrip human augmentation, zegt ze. “We willen ook een discussie op gang brengen, onder meer over ethische implicaties. De meesten denken al snel aan chirurgische implantaten en dat vinden ze eng. Maar het kan dus ook anders.”

Vooralsnog zijn de teamleden op zoek naar versterking. Turchina: “Human augmentation is een heel breed onderwerp; we kunnen zeker nog mensen gebruiken met verstand van hardware, kunstmatige intelligentie, psychologie en nog veel meer. We willen uitkomen op in totaal vijftien teamleden.”

Op dinsdag 24 november is er een wervingsdag voor alle studententeams. Ook Team HART zal zich tijdens dit online evenement presenteren.

Deel dit artikel