Natuurlijk missen hun studenten de gezamenlijke kopjes koffie onder lunchtijd, de spontane gesprekken in de wandelgangen, het fysieke samenzijn. Want Teams-overleggen zijn er de afgelopen maanden en ook nu meer dan genoeg, weet ook Industria-voorzitter Koen Hermans - maar vaak zijn ze erg gericht op de inhoud. “Er wordt wel wát gepraat over koetjes en kalfjes, maar niet veel.” Het veranderde sociale leven is een punt van aandacht en zorg van alle studieverenigingen, weet Hermans: “Als het gaat om het welzijn van studenten voelen we zeker wel een bepaalde verantwoordelijkheid”.
Toch zitten er ook bescheiden voordelen aan de coronacrisis en de noodgedwongen focus op online interactie, stelt Hermans. Zo is de vereniging niet alleen bezig met het opzetten van haar eigen podcast, maar wordt er onder meer ook gewerkt aan een nieuwe website en het bouwen van een eigen Industria-app.
Activiteiten waren er de afgelopen maanden daarnaast nog altijd genoeg, vertelt de voorzitter. Zo vinden de wekelijkse lunchlezingen op dinsdag nu online plaats en trekken ze, vanwege het laagdrempelige karakter ervan, zelfs meer bezoekers dan voorheen in hun eigenlijke fysieke vorm. Hermans: “Mensen zetten het nu eerder ook even aan op de achtergrond, tijdens het eten bijvoorbeeld.”
Verkleed voor de webcam
Zelfs de elfde van de elfde, een jaarlijkse mijlpaal voor carnavalsminnend Nederland, werd ‘gewoon’ gevierd - met een gezamenlijk biertje via Teams, compleet in carnavalsuitdossing voor de webcam en met een toepasselijke muzikale playlist on the side. “Als vereniging die normaal het grootste studentenfeest houdt met carnaval (Pullûhrijk, red.), móesten we natuurlijk ook wel iets doen.”
Nieuw in de ‘webwinkel’ van Industria is haar nieuwe podcast, die vrijdag van start gaat en in elk geval te vinden zal zijn op Spotify. Met om de week een nieuwe aflevering van een klein half uur, “zo wordt het een hapklaar ding dat mensen bijvoorbeeld kunnen aanzetten in de trein als ze voor het weekend terug naar hun ouders gaan.”
In de (Engelstalige) podcasts staat steeds een andere gast centraal; deels alumni van Industrial Engineering, verwacht Hermans, of in elk geval gasten “met gave verhalen vanuit het vakgebied”. En die verhalen, zo is het idee, moeten niet alleen interessant zijn voor (aankomende) technisch bedrijfskundigen of alumni, maar voor een breed publiek. “We willen echt de verbreding zoeken en een divers aanbod brengen. Een goede podcast is er toch vooral eentje die je aandacht vasthoudt bij een onderwerp waar je in eerste instantie misschien niet gauw over zou nadenken.”
Industria trapt vrijdag af met alumna Mindy Howard, die naar verwachting binnen een paar jaar de eerste Nederlandse vrouw in de ruimte wordt. “Dat vonden we wel toepasselijk, een astronaut om onze podcast mee te lanceren”, lacht Hermans. Een andere gast die binnenkort voorbijkomt, is alumnus Harry Wolters, die zal vertellen over zijn langdurige en gevarieerde loopbaan bij DAF. “We willen de gast vooral zelf laten vertellen, waarbij we het wel luchtig willen houden. Het worden geen eentonige monologen.”
Hermans zou het mooi vinden als de podcast een blijvertje is, ook na de coronacrisis. Er is binnen de vereniging in elk geval een podcastcommissie in het leven geroepen die het project vanaf nu in beweging mag proberen te houden.
Taart aan huis
De lancering van de podcast valt middenin de diesweek van Industria, dat haar 57-jarig bestaan viert. De week wordt donderdag geopend met taart aan huis voor leden die zich daarvoor hebben aangemeld; verder staan onder meer een online spelletjesavond, een casinoavond en een casecompetitie op het programma.
Wat de nabije toekomst in coronatijd de studievereniging gaat brengen? “We hopen op het beste en gaan uit van het slechtste”, vat Hermans het motto van zijn bestuur samen. “Natuurlijk hopen we dat we in het voorjaar weer allerlei reisjes kunnen maken en bedrijven kunnen bezoeken, maar voorlopig is het roeien met de riemen die we hebben. Zo bereiden we evenementen voor de rest van het collegejaar voor met de anderhalve meter in gedachten, daar gaan we vanuit. Die afstand is er, als het weer zou kunnen, eventueel zo weer uitgegooid.”
Industria is overigens zeker niet de eerste en enige Eindhovense studievereniging met een eigen podcast. Onder andere ook Lucid (faculteit Industrial Design) laat op die manier al langer van zich horen. Hun podcasts vind je hier.
Discussie