“Wat doet Trump na zijn verlies?”

Voor TU/e-hoogleraar en Amerika-deskundige Ruth Oldenziel staat het vast. Donald Trump verliest vandaag de presidentsverkiezing, geen twijfel mogelijk. Oldenziel: “De eigenlijke vraag moet luiden: ‘Wat gebeurt er daarna?’. Trump gaat de stemming zeker aanvechten. Dat gebeurt nu al, in de rechtszaal en op straat.” Over vier jaar Trump zegt ze: “Ik kan er geen hoogtepunt uitlichten. Elke dag was er wel iets om je over te verbazen.”

door
illustratie Kirkchai Benjarusameeros / Shutterstock

Als belangrijkste verschil met vier jaar geleden noemt hoogleraar Ruth Oldenziel het feit dat Hillary Clinton toen door grote groepen Amerikanen echt werd gehaat. “Dat speelt bij Joe Biden nauwelijks een rol. Hij staat al twee maanden op een stabiele voorsprong, ondanks alles wat Trump en zijn campagneteam in die periode hebben geprobeerd om hem in diskrediet te brengen. De Amerikanen zijn de hele show die politiek in vier jaar Trump geworden is, moe. Ze willen ervan af en verlangen naar een saaie, voorspelbare president.”

Waar Oldenziel zich zeker zorgen over maakt, zijn de bedreigingen die Trump de laatste weken voortdurend uit. “Hij spreekt al weken over stemfraude en over de rechtszaken die hij zal aanspannen om alsnog president te kunnen blijven. Die vraag moet je serieus nemen: zal hij zijn macht wel vreedzaam afstaan? Binnen de Republikeinse Partij roepen steeds meer mensen publiekelijk op om voor Biden te stemmen - en dat zijn niet de minsten. Dat is een gezonde ontwikkeling, want na vier jaar is de Republikeinse Partij verworden tot een club rondom de persoon Trump.”

Verliesmarge

Als de verliesmarge straks klein is, moet dat volgens Oldenziel gezien worden als een persoonlijke afstraffing van Trump. “Is de marge wat groter, dan betreft het niet alleen hem, maar ook de politiek die hij de afgelopen vier jaar heeft gevoerd. En wordt het echt een blauwe lawine die over de VS dendert (blauw is de partijkleur van de Democraten, red.), dan zal de Republikeinse Partij zich weer vanaf haar grondvesten moeten opbouwen.”

Of woensdagavond al bekend zal zijn wie de winnaar geworden is, kan Oldenziel nu niet met zekerheid zeggen. “Dat hangt ervan af of op dat moment al duidelijk is welke extra staten in handen van Biden zijn, naast die van de traditionele zogeheten ‘swing states’, zoals Michigan en Wisconsin. Dan hebben we het over Florida, Georgia, North Carolina en Arizona. Mocht het toch een nek-aan-nek race worden en de staat Pennsylvania van doorslaggevend belang zijn, dan kan het tot vrijdag duren voor er duidelijkheid is. Of nog langer als Trump de uitslag tot in de rechtszaal uitvecht.”

Wat lijkt Oldenziel de eerste stap die Biden moet zetten om de partijen weer enigszins samen te brengen? “Hij heeft al gezegd een Raad van Wijzen te willen samenstellen met daarin personen uit de Democratische en Republikeinse Partij, die zich moeten gaan beraden over een hervorming van het rechtsstelsel.” En wat gaat Trump doen als hij het Witte Huis heeft verlaten? “Waarschijnlijk gaat hij een eigen tv-show opzetten, daarbij profiterend van zijn naam en imago, om zo op die manier macht uit te oefenen. Want ik zie Trump niet snel van het politieke toneel verdwijnen, zoals we wel gewend zijn van zijn presidentiële voorgangers.”

Deel dit artikel