Kabinet overweegt sluiting hoger onderwijs in sommige regio’s

Het kabinet kondigde dinsdag een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown aan. Extra beperkingen voor het hoger onderwijs zijn nu niet nodig, maar dat kan anders worden in regio’s waar de besmettingscijfers hoog blijven.

door
foto Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Het gaat niet slecht met de bestrijding van het coronavirus, maar zeker ook niet goed genoeg, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie. En dus komt het kabinet met nieuwe maatregelen. Zo moeten alle publiek toegankelijke locaties, zoals bibliotheken, musea, theaters, bioscopen en pretparken, in elk geval twee weken dicht. Ook gaat de maximale groepsgrootte omlaag naar twee personen.

Het fysieke onderwijs in het mbo en het hoger onderwijs hoeft vooralsnog niet verder te worden ingeperkt. Daar wordt immers anderhalve meter afstand gehouden en vindt het onderwijs al grotendeels online plaats. Ook de afspraken over gespreid reizen werken goed, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid namens het kabinet.

Een verdere aanscherping vindt hij bovendien onwenselijk, omdat die tot meer studievertraging leidt. Dat heeft nadelige financiële gevolgen voor studenten en instellingen, en ook voor tekortsectoren van de arbeidsmarkt zoals de zorg, de techniek en het onderwijs. Verder komen de onderwijskwaliteit en het studentenwelzijn dan verder onder druk te staan en neemt ook de werkdruk onder docenten nog meer toe.

Sluiting

Maar in “enkele” regio’s waar de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames zich ongunstig ontwikkelen, overweegt het kabinet een aanvulling op de landelijke maatregelen: denk aan een regionale avondklok, het sluiten van niet-essentiële winkels en “een sluiting van scholen vanaf het voortgezet onderwijs”.

De details zouden de komende week nader vorm moeten krijgen. Tijdens de persconferentie liet Rutte weten dat de veiligheidsregio’s Rotterdam, Twente en Zuid-Holland Zuid (rond Dordrecht) eventueel in aanmerking komen voor nadere maatregelen. “We houden de vinger aan de pols”, zei hij.

Tegenslag

De Vereniging Hogescholen laat weten dat er voortdurend overleg is met het ministerie en dat een lockdown op dit moment niet aan de orde is. “We zijn blij dat de hogescholen nu op het huidige niveau open mogen zijn.”

Pieter Duisenberg, voorzitter van universiteitenvereniging VSNU, hoopt dat de cijfers nog sterker gaan dalen en dat een verscherping niet nodig zal zijn. “Tot nu toe zijn universiteiten dankzij de vele maatregelen die zijn genomen, geen bron van grote uitbraken gebleken”, stelt hij in een schriftelijke reactie. “Mocht het volgende week regionaal toch tot extra maatregelen komen, dan zal dat een flinke tegenslag zijn voor studenten, docenten en onderzoekers. De impact zal niet voor iedere universiteit hetzelfde zijn, onder meer omdat op sommige plekken meer practica en onderzoek plaatsvindt dan elders. De praktijk zal het moeten uitwijzen.”

Deel dit artikel