Zijn er in september kamers in overvloed?

Door de coronacrisis staan momenteel meer kamers leeg. In sommige regio’s zou dat zo kunnen blijven, als internationals na de zomer niet terugkeren en het fysieke onderwijs niet op gang komt. In Eindhoven kan Vestide, na een pauze door de lockdown, langzaamaan weer vrijgekomen kamers toewijzen. Maar niet alle internationals zijn vertrokken en het is ook onbekend hoeveel er volgend collegejaar komen.

door
foto Bart van Overbeeke

Dit voorjaar zijn veel internationals halsoverkop naar huis vertrokken. Hierdoor is het kameraanbod fors gestegen, zowel op de particuliere markt als bij woningcorporaties. Zo zag platform Kamernet zijn aanbod tussen maart en april met maar liefst 53 procent toenemen.

Studentenhuisvester Vestide ziet bij de groep internationale studenten ook wat meer huurbeëindigingen dan normaal gesproken in deze periode van het jaar. “De opzeggingen komen hoofdzakelijk voor in de groep studenten die voor een kortdurend studieprogramma naar Eindhoven zijn gekomen en deze zomer weer terug naar huis zouden gaan”, zegt Vestides woordvoerder. “Doorlopend hebben wij ongeveer 1200 internationale studenten gehuisvest. Tot nu toe zijn er 180 internationals vertrokken, waarvan de meesten eigenlijk in juli zouden vertrekken. Jaarlijks wisselen er in de zomer bij ons zo’n 450 woningen.”

Lang niet alle internationals gaan vroegtijdig weg, merkt Vestide. “In de nieuwe gebouwen op Lombokpad bij de Berenkuil zijn een aantal studenteneenheden vervroegd vrijgekomen. Maar in woonflat Aurora op de TU/e-campus zien we relatief weinig vertrekkers. Daar wonen vooral (internationale) studenten die wat verder zijn in hun studieprogramma.”

Bij de onzelfstandige kamers elders in de stad die Vestide niet reserveert voor internationale studenten, zijn er volgens de woordvoerder ook extra opzeggingen. “Deze kamers staan dus leeg of hebben even leeg gestaan, simpelweg omdat het voor de student en zijn huisgenoten minder mogelijk was om bezichtigingen van zijn of haar kamer te organiseren vanwege de beperkingen.” Ook voor Vestide waren er beperkingen om de kamers weer verhuurklaar te maken. “Dit soort activiteiten zijn we, rekeninghoudend met de coronarichtlijnen, nu wel weer aan het opstarten.”

Glazen bol

Hoe de toekomst er uit gaat zien, kan Vestide niet voorspellen. Internationaliseringsorganisatie Nuffic telde vorig studiejaar bijna 86 duizend inschrijvingen. Maar in september zullen dat er vermoedelijk minder zijn. De eerste voortekenen wijzen daarop want volgens het Britse onderzoeksbureau QS stelt ruim de helft van de jongeren zijn studieplannen naar Europa een jaartje uit vanwege het coronavirus. Wat betekent dit voor de studentenwoningmarkt?

Vestide: “Hoe de instroom er komende zomer uit zal zien is natuurlijk erg afhankelijk van de opstart in Nederland. Het routeboekje van de Rijksoverheid om de coronacrisis de baas te worden, ziet er op dit moment gunstig uit, maar dat zegt nog niet alles. Normaal gesproken komen de internationale studenten van over de hele wereld naar Nederland en nog niet overal worden de beperkingen langzaam opgeheven. We volgen de ontwikkelingen dus nauwgezet.”

Vestide verwacht naast de reguliere huurverhoging, geen wijzigingen van de huurprijs. De wachttijd is wat vertroebeld door de coronacrisis: “We gaan nu de kamers weer toewijzen aan studenten, na een pauze door het coronavirus. Bij het aanbod van onze kamers en studio’s voor Nederlandse studenten zien we wel wat minder reacties dan voorgaand jaar rond deze tijd. Logisch, iedereen wacht even af wanneer het onderwijs weer gaat starten. Anderzijds is het aantal nieuwe inschrijvingen nauwelijks teruggelopen. Er zijn ook nu woningzoekende studenten, die kunnen nu hun kans pakken.”

Wie bij woontoren Luna wil huren, moet bij vastgoedbeheerder Camelot Europe zijn. Camelot laat weten dat de bezetting van La Luna op dit moment rond de negentig procent zit en blijft stijgen. Voor de maanden augustus en september staan er nu twintig personen op de wachtlijst.

Deel dit artikel