Blijf verbonden in tijden van corona
Hoe blijf je met elkaar in contact en als universitaire gemeenschap verbonden in tijden van crisis en noodgedwongen thuiswerken? Het is een vraag die veel mensen, teams, verenigingen en organisaties momenteel bezighoudt - én die uitdaagt tot creativiteit, doorzettingsvermogen en samenwerking op afstand. In dit liveblog verzamelen we alle sportieve, creatieve, muzikale, sociale en andersoortige online initiatieven aan de TU/e.
Heb je ook een online activiteit of actie voor (onder anderen) TU/e’ers opgezet die je met ons wil delen? Stuur ons dan een mailtje met alle info, dan voegen wij je initiatief graag toe aan deze pagina.
Doppio gaat virtueel | De productie ‘None of your Business’ gaat live online gespeeld worden. Op vrijdag 22 mei kun je op drie momenten deze voorstelling virtueel bijwonen: 15.00, 19.00 en 20.00 uur. De voorstelling is Nederlandstalig. Reserveren? Schrijf je in via het Google form van de Facebookpagina en ontvang een link een halfuur voor aanvang van de voorstelling.
Studentensportquiz | Het studentensportcentrum is dicht en binnen trainen kan nu sowieso niet. Ook nationale studentenkampioenschappen moeten gemist worden. Zeker spijtig, maar er is wel een kleine pleister op de wond: de studentensportquiz. Op woensdagavond 27 mei organiseert Studentensport Nederland samen met Sportraad Utrecht en de Utrechtse volleybalvereniging Van Slag een landelijke online quiz waarin sport en studentensport centraal staan. Vanaf 20:00 is het live te volgen YouTube. Je kunt gratis deelnemen met een team van maximaal vijf mensen en de quiz is ook open voor niet-studenten. Ga jij meedoen?
Team IGNITE | Misschien ken je ze nog van hun lichtkunstwerk Hypar tijdens GLOW 2019 op de Markt in Eindhoven. Momenteel zijn ze bezig om een nieuw team samen te stellen en daarvoor organiseren ze een digitale brainstorm op 27 mei van 13.00 tot 16.00 uur. Wil je meedenken tijdens de brainstorm of misschien zelfs wel deel worden van Team IGNITE? Neem dan contact met hen op via Instagram of Facebook.
MyFuture | Ondanks deze bijzondere tijd blijft het belangrijk om je voor te bereiden op je carrière. De MyFuture portal kan je daarbij helpen. Je vindt er een overzicht van alle geplande activiteiten die je helpen je carrière vorm te geven. En de opties zijn breed: een workshop hoe je omgaat met financiën in een studententeam? Hoe verdedig je een scriptie? Een (online) bedrijfsbezoek bij jouw droomwerkgever? Het kan allemaal.
Betrouwbare Bronnen | Vandaag wordt een podcast gepubliceerd met een speciale rol voor onze voorzitter van het College van Bestuur, Robert-Jan Smits. In de podcast, genaamd Betrouwbare Bronnen, gaat hij samen met Rianne Letschert (Universiteit Maastricht), Pieter Duisenberg (VVD) en studenten en docenten in gesprek over het onderwerp: hoe gaan universiteiten om met de coronacrisis. De podcast is een onderdeel van een serie waarin steeds gesproken wordt met politieke hoofdrolspelers en deskundigen over wat er achter de schermen van de politiek speelt.
TU/e SkillsLab | Ken jij het TU/e SkillsLab al? Je krijgt er hulp bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden voor jouw droomjob. Door middel van e-courses, personal coaching en workshops kun je aan jouw doelen werken. Er is bijvoorbeeld keus uit ‘presenteren’ en ‘academisch schrijven’ maar je kunt je ook vast voorbereiden op een toekomstig sollicitatiegesprek. Alle workshops zijn gratis voor TU/e studenten én vanaf nu online te volgen. Denk dus niet ‘oh die dingen fix ik later wel, ik heb nog jaren te gaan’. Vaardigheden ontwikkelen gebeurt helaas niet van de een op de andere dag. Dus, wil jij ook een workshop volgen? Schrijf je dan online in.
Recruitment studententeams | Denk jij erover om bij een studententeam te gaan en zo bijvoorbeeld te werken aan duurzame energie of dronetoepassingen? Op 7 mei van 12.30 tot 13.30 uur wordt er een collectief recruitment event gehouden door alle TU/e studententeams via een Discord chat. Op Facebook is er een evenement voor aangemaakt waar je meer informatie vindt.
Harry Potter-lezing |Harry Potter and the Magic of Imagination is de titel van de populaire lezing van Studium Generale. Toen deze voor de coronacrisis werd aangekondigd, was er direct al veel belangstelling op Facebook. Op 13 mei om 20:00 zal Hetty Zock, professor in Religiepsychologie, de blijvende populariteit van het Harry Potter-universum analyseren, want goede romans helpen ons niet de wereld te ontvluchten, maar ze helpen ons erin te leven. De lezing zal nu online worden gehouden wat natuurlijk als voordeel heeft dat meer geïnteresseerden digitaal kunnen aanschuiven. Het online platform wordt z.s.m. bekendgemaakt. Houd daarvoor het Facebook-evenement of de website van Studium Generale in de gaten.
Keukenhof opent virtueel | Dit jaar opent Keukenhof virtueel zijn deuren. Het bloemenpark ten noordwesten van Lisse trekt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. Nu met de coronacrisis is dat natuurlijk niet mogelijk maar de bloemen bloeien er niet minder om. Dus het zou zonde zijn om al dat moois niet aan de wereld te tonen. Breng daarom online gratis een bezoekje.
Anne Franks videodagboek | In vijftien afleveringen het dagboek van Anne Frank beleven? Het kan nu op het YouTube-kanaal van het Anne Frank Huis. Een mooi initiatief rond dodenherdenking en Bevrijdingsdag, nu we daar niet collectief aan kunnen deelnemen. In de online serie deelt Anne Frank, gespeeld door Luna Cruz Perez, haar leven in het Achterhuis, evenals haar gedachtes en gevoelens. Alle karakters, locaties en gebeurtenissen in de online serie zijn gebaseerd op het originele dagboek.
De Grote Huiskamerquiz | Dinsdagavond 28 april om 20.00 uur kan je je algemene kennis testen tijdens de Grote Huiskamerquiz van het Eindhovens Dagblad. Hoe goed ben jij op de hoogte van politiek, muziek, sport en deze regio? Twee presentatoren nemen je live mee op een reis van vijftig vragen, goed voor een gevulde avond. Om mee te doen heb je een laptop en een smartphone nodig en je dient vooraf een gratis account aan te maken. Tip: je kunt natuurlijk ook samen met je vrienden meedoen met een videoverbinding.
Koningsdag vier je online | Koningsdag wordt Woningsdag. Of Balkoningsdag. In ieder geval gaat het feestje er heel anders uitzien dan normaal. Toch kun je verbonden blijven met anderen en in gedachten samen de verjaardag van de Koning vieren. De site ‘Koningsdag Thuis’ verbindt alle feestelijkheden thuis, live online. Zo kun je kijken hoe de buurjongen viool speelt of je buurvrouw heerlijke oranjekoek bakt. Je meldt je initiatief aan, kiest een goed doel dat je wilt ondersteunen waarvoor je een donatielink kunt toevoegen bij de video en je gaat live op 27 april. Zo kan Koningsdag toch doorgaan. Veilig, thuis.
Koffie met InMotion | Team InMotion houdt online coffeetalks om informeel te babbelen in tijden dat dat lastiger fysiek gaat. Die koffiemomentjes gaan via MS Teams en iedereen kan zich inschrijven. “We zijn fysiek wat verder van elkaar verwijderd tijdens deze quarantaine, maar dat wil niet zeggen dat het niet gezellig kan zijn”, weet InMotions marketing manager Laura Kemper. Je kunt je online aanmelden voor een praatje met een of meer van de teamleden.
Online Check Your Match Event | Ben jij een eerstejaars bachelorstudent aan de TU/e en twijfel je nog over de keuzevakken die je de komende jaren wilt gaan volgen? Doe mee aan het online Check Your Match Event op 29 april tussen 11.30 en 14.00 uur. Informatie over de keuzevakken zal voorafgaand aan het evenement via Canvas beschikbaar zijn. Tijdens het evenement kun je de vertegenwoordigers van specifieke keuzevakken vragen stellen via een MS Teams sessie. Geïnteresseerd? Registreer je hier.
VIRTUe live op Instagram | Elke twee weken gaat team VIRTUe live op Instagram waarbij een teamlid geïnterviewd wordt over zijn of haar expertise. Zo blijf je op de hoogte van waar het studententeam mee bezig is en proef je de sfeer. 24 april is het eerstvolgende interview, te volgen vanaf 14.30 uur op hun Instagram account. Dan kom je meer te weten over bouwfysica, systemen en de energiekant van VIRTUe. Zou jij misschien wel hun volgende systeemingenieur voor duurzame energie of mechanische systeemingenieur willen worden? Dan kun je nu alvast je vragen stellen.
Students Against Corona Awards | KickoffEHV organiseert samen met enkele andere studenten-businessclubs uit heel Nederland de Students Against Corona Awards. Een prijs voor de beste studenteninitiatieven om (de impact van) corona klein te krijgen. Je wordt geholpen met kennis, een netwerk, exposure en kunt een leuke prijs winnen. De organisatie biedt ook workshops in samenwerking met onder andere Tesla en Picnic om je idee nog beter uit te werken. Heb jij een goed idee en durf je Eindhoven te vertegenwoordigen?
Voedingstips | Woensdagavond 22 april vind je vanaf 20.00 de eerste van een reeks podcasts over voeding op het YouTube kanaal van het Studentensportcentrum (SSC). Yvonne de Kinkelder, voedingscoach bij het SSC, biedt de sportkaarthouders de mogelijkheid om tijdens de eerste podcast met haar te chatten en vragen te stellen over voeding. Ook zal er na de podcast op de community pagina een mogelijkheid komen voor de sportkaarthouders om onderwerpen aan te dragen. In de reeks komt later ook nog aan bod hoe je je eetpatroon kan aanpassen aan deze omstandigheden, hoe je nu met snacken omgaat en een aflevering die gefocust is op vegetarisch eten.
Kantoorgeluidensimulator | Mis je het rumoer van kantoor ondertussen al? Zou je de huiskamergeluiden wel willen inwisselen voor wat printergeluiden en kletsende collega’s? Deze microsite met kantoorgeluiden schiet te hulp. Je kunt het lekker op de achtergrond aanzetten en zelfs het aantal collega’s aanpassen. Kon dat soms in het echte leven ook maar, toch?
Alle thuiswerktips op een rijtje | Dienst Personeel en Organisatie heeft alle tips voor thuiswerkers verzameld en op een rijtje gezet in een speciale FAQ. Hoe richt je het beste je werkplek in? Wat is de fijnste manier van online samenwerken? Hoe blijf je fysiek én mentaal fit? Dat en veel meer vind je hier.
Wat doet de coronacrisis met onze psyche? | Wat gebeurt er met onze psyche als we ons sociaal isoleren? Een vraag die de Universiteit van Nederland zich stelde en liet beantwoorden door sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit). Hij vertelt in vier minuten wat de gevolgen zijn, want we zijn uiteindelijk toch groepsdieren?
Gratis online EHBO-cursus | Nu de wereld een beetje stilstaat, zijn we op zoek naar andere manieren om onze (vrije) tijd in te delen. Het Rode Kruis speelt daar op een nuttige manier op in door een gratis online EHBO-cursus aan te bieden. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen en deze kennis wijd te verspreiden. Met de cursus leer je vanaf je laptop of tablet hoe je bij veelvoorkomende situaties eerste hulp moet verlenen. Goed om te weten: na het afronden krijg je een digitaal certificaat van deelname, dat is niet hetzelfde als een EHBO-certificaat dat je krijgt als je een volledige cursus hebt afgerond. De cursus is, voor nu in ieder geval, alleen in het Nederlands beschikbaar.
Eerste online SG-lezing via livestream | Woensdag 22 april is een spannende dag voor Studium Generale: dan wordt de eerste online lezing gegeven via een livestream door filosoof Menno de Bree. Misschien heb je het gevoel dat deze tijd van isolement serieuze reflectie vereist over je leven, je relaties en je carrière. De Bree, die bekendstaat om zijn wat pessimistische wereldbeeld, stelt dat dit soort denken moeilijk en niet erg productief is - vooral omdat je zult ontdekken dat de tips die we elkaar geven (zoals: focus op wat je echt wilt, leef in het moment, wees authentiek et cetera) ‘volslagen onzin’ zijn. In deze eerste online SG-lezing ooit zal hij uitleggen waarom. Om 12.45 uur start de livestream via Facebook en YouTube. Meekijken is gratis.
Gratis IDFA-films kijken | Netflix al uitgespeeld? Of op zoek naar wat anders? Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is online en biedt een groot deel van de collectie gratis aan! Met keuze uit meer dan driehonderd titels uit allerlei landen ben je wel even zoet. Veel films en docu’s zijn kort (en je kunt ze zelfs op lengte selecteren), dus ook een perfecte ‘snack’ voor tussen het studeren door. Tips? In ieder geval Askoo en Cucli.
Nieuwe podcasts over effect COVID-19 op onderzoek en onderwijs | In deze nieuwe podcastreeks ‘Researching in Times of COVID-19’ spreekt TU/e-wetenschapsvoorlichter Barry Fitzgerald met TU/e-onderzoekers over de gevolgen van COVID-19 op onderzoek en onderwijs. De eerste aflevering is online vanaf 16 april en de overige afleveringen komen uit op vrijdag 17 april, maandag 20 april en dinsdag 21 april. Je kunt de podcasts vinden op Castos, Spotify en iTunes.
Online Fit Break met collega's | Nu we allemaal veel thuiswerken en we misschien wat minder beweging krijgen dan we zouden willen, is het Studentensportcentrum (SSC) druk bezig om voor iedereen een leuk online programma aan te bieden - ook voor groepen collega's. Eén van de mogelijkheden is het meedoen aan de Fit Break. Daarbij volg je laagdrempelige stretchoefeningen live met een instructeur van het SSC. Een gezellige en leuke onderbreking tijdens het thuiswerken, om het teamgevoel er toch nog een beetje in te houden. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Bekijk de trailer online.
Je kunt deze Fit Break zelf inplannen door een mail te sturen naar Melissa Grunewald.
Pimp je plek | We werken meer en langer thuis dan ooit; dan kun je maar beter iets gezelligs van je werkplek maken. En bij deze hebben we misschien een éxtra dotje motivatie voor je, want Euflex Technificent beloont je er misschien óók nog eens voor met een mooie prijs (op te halen ná coronacrisistijd). Check hun Instagram- en Facebook-pagina's voor de details.
Muziek voor zelf-isolatie | Ze schieten als paddenstoelen uit de grond; playlists met lekkere muziek voor als je toch thuis moet blijven. Op Spotify kun je bijvoorbeeld de lijst Music for Self-Isolation beluisteren.
Wil je liever luisteren naar de muziek die TU/e’ers hebben aangevraagd op radio.tue.nl? Scan dan de code van het plaatje via het vergrootglas in Spotify. Of klik hier voor TU/e’s most requested.
TU/e Covid Engineering Fund | De TU/e werkt aan oplossingen in de strijd tegen Covid-19. Om hierbij te helpen, heeft team Alumnirelaties en Universiteitsfonds Eindhoven het TU/e Covid Engineering Fund opgezet. Dit fonds is bedoeld voor donaties waarmee we onderzoekers en studenten kunnen ondersteunen. Want juist nú moeten we bouwen op de wetenschap. Op de kracht van innovatie en de samenwerking die centraal staan in onze TU/e-gemeenschap. Een aantal voorbeeldprojecten:
• We willen meer en beter testen
• We zoeken naar medicijnen
• We willen weten wat het met ons doet
• We willen weten of anderhalve meter genoeg is
• We zoeken samen naar antwoorden
Donaties komen volledig ten goede aan het Covid Engineering Fund.
Corona-portal voor expats | Een portal met actuele informatie over corona voor de niet-Nederlandstalige gemeenschap in Brabant. Met daarnaast ook tips voor een sociaal digitaal leven.
De wereld vanuit huis | De BBC verzamelde tien links naar webcams van over de hele wereld. Je kunt live kijken naar de kanalen van Venetië, gorilla’s in Congo, Times Square in New York, naar de aarde gezien vanuit het internationale ruimtestation ISS, het Noorderlicht en nog heel veel meer.
Social distancing festival | Op deze site komt talent voor muziek en kunst uit de hele wereld samen, in een virtueel festival, met voor ieder wat wils. Dus trek je festivaloutfit aan en go with the flow!
Podcast met cybersecurity-expert Ronald Prins | Krijgen we allemaal een covid-app op onze telefoon? En zo ja, hoe zou die technologisch in elkaar moeten steken? En is Zoom nou wel veilig of niet? In deze podcast geeft cybersecurity-expert Ronald Prins zijn mening hierover.
TU/e Honors Academy | Draai jij je hand niet om voor een extra uitdaging tijdens je bachelor? Dan is de TU/e Honors Academy misschien wel dé plek voor jou. De video hieronder geeft je meer informatie, net als de aankomende online lunchbijeenkomst op maandag 20 april, van 12.45 tot 13.15 uur. Klik hier voor meer informatie en zet het in je agenda!
One minute tip #2 | We tipten jullie eerder in dit blog al de 'One minute tip' van Studium Generale, dat jou in tijden van coronacrisis op afstand wil opvrolijken, afleiden en inspireren. In de tweede aflevering bespreekt SG-programmamaker Esther van Kalken enkele van háár favoriete online hang-outs van dit moment, zoals de interactieve visuele tour Beleef de Nachtwacht en de YouTube-serie Is This Art? van het Rijksmuseum. Bekijk de video hieronder.
SensUs | De coronacrisis laat meer en duidelijker dan ooit zien hoe belangrijk het is om te weten of iemand gezond of ziek is. In onderstaande video legt SensUs je uit wat het op dit vlak wil betekenen en waarom jíj daar misschien heel goed aan zou kunnen bijdragen.
Staying sane | De eerdere online mindfulness-sessies van TINT gemist? Geen paniek, ze zijn nu terug te luisteren via YouTube. Ook heeft TINT een nieuw blog van lifecoach Laura Curta in de aanbieding, getiteld 'A guide to staying sane', met tips voor je mentale en fysieke gezondheid in tijden van corona-quarantaine. Klik hier!
Debatavonden | Studentendebatvereniging Chronos is inmiddels ook aardig gesetteld in de virtuele wereld. De club is nog aan het experimenteren met andere platforms, maar is voorlopig neergestreken op Discord voor zowel zijn online debatten als borrels. Je kunt elke maandag hier inchecken, de debatsessie begint steeds om 19.15 uur. Nog vragen over het gebruik van Discord? Mail Chronos!
Virtuele garagetour | Interesse in raceauto's, in elektrisch rijden en misschien ook in een lidmaatschap van een ambitieus studententeam? Tune dan zeker even in bij de live garagetour van studententeam InMotion via Facebook, op donderdagmiddag 2 april. Teammanager Laura geeft je een rondleiding, vertelt je meer over de activiteiten en doelstellingen van het team, en beantwoordt vragen van kijkers. De tour begint om 14.00 uur, check het Facebook-evenement voor alle details.
One minute tip | Even geen lezingen, workshops of andere evenementen op de campus, maar ook Studium Generale vindt zijn weg online. Net gestart: hun nieuwe reeks 'The one minute tip', met vrolijke en inspirerende afleiding in tijden van corona. Onderstaand de eerste aflevering van de reeks, afkomstig van Studium Generale-hoofd Lucas Asselbergs.
Online case-study | Meewerken aan de eerste autonome drone-assistent voor hulpverleners? Dan is Blue Jay misschien wel hét studententeam voor jou. Op 13 mei van 14.00 tot 17.00 uur biedt het team een kijkje in de keuken en kun je, voor een nog betere indruk van hun bezigheden, werken aan een online case-study. Het evenement zou traditiegetrouw worden afgesloten met een smakelijke pizza, maar die hou je nu tegoed tot de eerstvolgende real-life ontmoeting, zo belooft Blue Jay. P.S. Mocht je interesse hebben in een specifiek subteam binnen Blue Jay, mail ze dan even.
Drie maanden gratis Pressreader | Dit is pas een mooi gebaar: via het Informatie Expertise Centrum kunnen TU/e-studenten en -medewerkers vanaf vandaag drie maanden lang gratis (geen 1 april-grap, ook al realiseren we ons dat dit bijna te goed klnkt om waar te zijn is) via https://www.pressreader.com/ Nederlandse en buitenlandse kranten en heel veel tijdschriften lezen. Gratis!
Het enige wat je moet doen, is zorgen dat je verbinding hebt met de universiteit via de VPN of proxy server. Daarna is het genieten van ongelofelijk veel publicaties - in alle genres.
Fit@Home met het Sportcentrum | Elke dag live lessen volgen van het Studentensportcentrum? Dat kan vanaf vandaag, en dat is géén 1 april-grap! Denk aan yoga, core training, BBB, HIIT, stretching, fitbreaks... Hiernaast zie je het tijdschema voor de komende dagen. Je kunt via YouTube live meedoen. Heerlijk, toch even dat groepsgevoel (en de groepsdruk) om je work-out te doen. Je vindt alle info op de site van het SSC.
Student Pub Quiz | De populaire Student Pub Quiz bij De Zwarte Doos is terug - maar nu online! Op donderdagavond 2 april is Facebook jouw place to be, een biertje en borrelnootjes bij de hand, de quiz begint om half negen ’s avonds.
De Student Pub Quiz, in samenwerking met Pubquiz Eindhoven, is in het Engels. En laat je niet van de wijs brengen door de naam: ook niet-studenten mogen meedoen. P.S. Vergeet niet om vooraf hier even het antwoordformulier te downloaden en uit te printen (je hebt er zeven nodig, voor de zeven quizrondes van deze avond).
Gezond thuiswerken | Arbo- en milieuconsulent Marcel Vliex gaf ons al wat thuiswerktips, maar ook fysiotherapeut Frits Niemans van het Studentensportcentrum doet een gezonde duit in het zakje. Bekijk de video met tips and tricks hieronder.
Koken met Daan de Calculusveteraan | Ook de barcommissie van studievereniging D.S.A. Pattern (Data Science) is druk doende met het optuigen van online evenementen. En het eerste succesnummer is al geboren: Cooking with Daan, oftewel koken met barcommissielid Daan Vijselaar, ook wel bekend als de Calculusveteraan. Woensdag 1 april vanaf 18.00 uur is de tweede editie op Twitch, waarbij Daan een lekker gerecht kookt en uitleg geeft.
Vrijheid | Hou dezer dagen een oogje op de sociale kanalen (Facebook, Instagram) van Liberation 040, want de organisatie van dit Eindhovense bevrijdingsfestival daagt alle inwoners van Eindhoven uit om bij te dragen aan een nieuw creatief project. Want, zo zegt de organisatie: onze vrijheid neemt in deze tijden van coronacrisis áf, terwijl 2020 (75 jaar na de bevrijding van Nederland) juist het jaar zou moeten zijn om de vrijheid te vieren. De oproep is dan ook: visualiseer jóuw idee van vrijheid op A4-formaat en stuur je bijdrage op. Klik hier voor meer info.
Haken | Voor degenen die dezer dagen misschien wat tijd over hebben: dit is hét moment om een nieuwe bezigheid op te pakken. GEWIS-dispuut Défi helpt je graag een handje, met op dag vijf van hun 'Daily Défi Dare'-reeks een heuse miniworkshop haken via Instagram. Voor degenen die geen haaknaald hebben en "te skeer zijn om voor tachtig cent naar de Wibra te fietsen": geen smoesjes, dispuutslid Jealy leert jullie ook meteen vingerhaken.
Famelab | De TU/e houdt haar voorronde voor de internationale competitie FameLab op donderdagavond 2 april online. Elf jonge TU/e-onderzoekers geven die avond een drie-minuten-pitch over een onderwerp naar keuze. De twee winnaars van deze FameLab TU/e Heat mogen Eindhoven vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale, die onder voorbehoud op 13 mei plaatsvindt in Utrecht. De Nederlandse winnaar wint op zijn of haar beurt een plek op het internationale toneel op het Cheltenham Science Festival in de UK in juni. Klik hier voor de namen van de elf deelnemende TU/e-onderzoekers en hou dezelfde site in de gaten voor meer informatie over de online 'heat' op 2 april.
Q&A met viroloog | De video’s over het coronavirus vliegen je om de oren. Er wordt van alles verteld over de symptomen, de verspreiding van het virus en hoe we dit moeten bestrijden. Maar misschien wordt in al die video’s jouw vraag niet beantwoord. Vandaag, donderdag 26 maart, kun je je vragen stellen aan viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC, kijk hier een eerder college van haar over wereldwijde epidemieën). Ze zal zo veel mogelijk van jullie vragen beantwoorden in een live-uitzending op het YouTube-kanaal van de Universiteit van Nederland. Je kunt je vragen insturen. De live-uitzending begint vandaag om 17.15 uur.
Hart onder de riem | Vice-voorzitter van het College van Bestuur Nicole Ummelen is maar wát trots op de TU/e in deze tijden. Vanuit haar huis in Weert heeft ze een videoboodschap voor jullie gemaakt, samen met haar zoons. "Ik ben onder de indruk van de initiatieven die overal ontstaan en de positieve energie. We bouwen gemeenschappen op hoge snelheid."
Kijk de video hieronder.
(PS: Voordat je gaat roepen dat er in deze video geen anderhalve meter afstand wordt gehouden: deze opnames zijn gemaakt voordat die regels van kracht werden)
Voor een lach | Gewoon om even een lach op je gezicht te krijgen, delen we deze zéér behulpzame sites graag met jullie: https://www.magikhethuisverlaten.nl/ en https://ishetaljuni.nl/
Ruimtezaken | In deze tijden van quarantaine is het wel eens fijn om weer eens te voelen hoe groot de wereld is. Richt je blik daarom vanavond om 20.39 uur eens naar boven! Bij helder weer zie je ruimtestation ISS voorbijkomen.
Op donderdag 26 maart kun je via een livestream kijken en luisteren naar de Nederlandse astronaut André Kuipers. Hij weet als geen ander hoe het is om in quarantaine te zitten (hij zat ruim 200 dagen in internationaal ruimtestation ISS en daarvoor was hij in quarantaine in Kazachstan). De livestream begint om 16.00 uur. Overigens is Kuipers niet de enige astronaut die vertelt over hoe je met 'social distancing' moet omgaan. Onder de noemer #SpaceConnectsUs heeft ESA verschillende astronauten opgelijnd staan voor live streams. Bookmarken dus!
Gezond thuiswerken | Dat thuiswerken is allemaal leuk en aardig, maar let op jezelf en luister naar je lijf! Arbo-technisch gezien zit het gros van de TU/e'ers waarschijnlijk niet zoals het moet momenteel. Om toch een beetje in beweging te blijven en RSI-klachten te voorkomen, heeft de Arbo, Milieu, Veiligheid & Stralingsbeschermingsdienst van de TU/e wat oefeningen voor jullie online gezet. Wel doen!
NOS in English | Een groep studenten van het University College Utrecht is sinds vorige week druk bezig met het vertalen van nieuwsberichten van de NOS, zo lezen we bij onze collega's van DUB. Zo willen zij hun internationale medestudenten op de hoogte houden van wat de coronacrisis in Nederland teweegbrengt. De Facebookpagina NOS in English blijkt ook búiten de Utrechtse campus in een behoefte te voorzien. Wij zeggen: sharing is caring!
Daily Défi Dare | GEWIS-dispuut Défi houdt jullie graag uitdagend bezig in deze dagen van isolatie. Ze hebben op Instagram de Daily Défi Dare in het leven geroepen. En iedereen mag meedoen. Vandaag was het een creatieve uitdaging: kleur een mandala. En dat hoefde helemaal niet bínnen de lijntjes te gebeuren, aangezien ze bij Défi graag buiten de box denken. We zijn benieuwd waar ze morgen mee komen.
Intermate speelt | Studievereniging Intermate houdt haar leden de komende tijd ook aardig zoet met een palet aan online activiteiten. Discord is the place to be voor bijvoorbeeld een potje Minecraft, voor het gezamenlijk oplossen van de dagelijkse puzzel uit het NRC of gewoon voor een portie klets. Verder op de planning van de komende weken (voor wie nog inspiratie zoekt voor zijn eigen vereniging of studentenhuis): een avond Scribble.io en jackbox-games, een twee-tegen-twee League of Legends-toernooi, een pubquiz en een filmavond, met ‘Frozen 2’ op het programma.
Bikiniproof met Lucid | Naarstig op zoek naar dé online work-out om jezelf zo snel mogelijk Speedo- of bikiniproof te krijgen? Zoek niet verder, studievereniging Lucid van Industrial Design heeft 'm voor je! De eerste aflevering van de LucidQuarantineWorkout - met een vrolijke jaren-tachtig-touch - is gericht op beginners, volgende week wordt het niveau een tandje opgeschroefd. P.S. Deel een foto of filmpje van je work-out op Instagram, tag @svidlucid en ze zullen jouw bloed, zweet en tranen gretig reposten via hun eigen feed.
Quizzen met GEWIS | Iedereen mag meedoen tijdens de eerste online pubquiz van studievereniging GEWIS op maandagavond 23 maart - en dat doen vooralsnog al ruim 170 mensen! Deelnemen kan in groepjes (waarvan de leden online met elkaar mogen overleggen. Let op: eerlijk duurt het langst, antwoorden opzoeken via internet is ten strengste verboden!); de antwoorden moeten ook online worden ingeleverd. Quizmaster Rick Wouters loodst jullie door de avond. Klik hier voor meer info en inschrijven, de quiz begint om 20.00 uur.
Debatavond op afstand | De Eindhovense studentendebatvereniging Chronos houdt op maandag 23 maart haar eerste debatavond ‘op afstand’. Deelnemen kan via Mixidea; de virtuele deuren gaan om 19.15 uur open, aanvang 19.30 uur. Kijk voor meer informatie op Chronos’ Facebook- of Instagram-account.
De rest van de Europese debating community zit intussen ook niet stil: de Berlin Debating Union houdt op 4 en 5 april een volwaardig debattoernooi online. Deelname kost vijf euro per persoon; de volledige opbrengst gaat naar een goed doel. Check het Facebook-evenement voor meer info.
Quarantaine colleges | Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet; er staan er inmiddels meer dan 800 online. Speciaal voor de thuiswerkers hebben ze toepasselijke colleges in de spotlight gezet: Kun je enge ziektes krijgen als je je tanden niet goed poetst; Ga je anders praten als je veel tv kijkt; Kun jij de emoties van jouw huisdier herkennen? Maar natuurlijk is er heel veel meer: je zou zomaar eens nóg slimmer uit deze quarantaine-periode kunnen komen.
Virtuele tours door musea | Via Google Arts kun je in vijfhonderd musea over de hele wereld (denk: Guggenheim, British Museum, Van Goghmuseum en veel, veel meer!) een virtuele tour doen.
Kijk gratis naar The PhD Movies | Je kent ze vast, de grappige strips van PhD Comics over het leven van PhD-studenten. Vol met pijnlijk herkenbare situaties. Bedenker Jorge Cham heeft daarnaast ook twee films gemaakt: The PhD Movies. En nu komt het mooie: hij stelt ze gratis online beschikbaar voor iedereen via http://phdcomics.com/. Dus pak die zak popcorn, installeer je op de bank, en geniet ervan. (PS: In de film spelen echte academici en zelfs een Nobelprijswinnaar.)
Headspace | Even niet zo'n behoefte aan al te intensieve beweging, maar vooral aan rust in je hoofd? Dan is het misschien de moeite waard om de meditatie-app Headspace te installeren. De collectie genaamd 'Weathering the storm' biedt een flink aantal meditaties en slaapoefeningen voor verschillende stemmingen in coronacrisistijd.
Keep moving | Team Fysiotherapie van Fontys Paramedische Hogeschool wil iedereen, nu het onderwijs en overig werk bovenal op afstand plaatsvindt, graag helpen om in beweging te blijven. Deze video is een uitgebreide collage van oefeningen die je in en rondom het huis kunt doen. Go get 'em, tigers!
Ready2Help | Ben jij bereid om te helpen bij een noodsituatie? Meld je dan nu aan bij Ready2Help, een burgerhulpnetwerk op initiatief van het Nederlandse Rode Kruis. Zodra jouw hulp nodig is, ontvang je een oproep. Ook nu, in tijden van coronacrisis, is het netwerk uiteraard volop actief!
Quiztime | Zin om de hersenen een beetje extra te kraken? Volop kansen daarvoor op Facebook op vrijdagavond 20 maart. Wij vonden onder andere de Wizziq Quiz, de Quiz Dine Wine en Live Pubquiz. Er zou de komende tijd zomaar eens váker gequizzed kunnen worden op deze kanalen, dus als je er blij van wordt: zet ze bij je favorieten!
Gratis e-books | Hallo fervente e-booklezer! Zit je nog verlegen om wat gratis titels voor je e-reader? Op deze site kun je zo’n zestigduizend (!) gratis boeken legaal downloaden. Een groot deel is Engelstalig, maar ook andere talen zijn beschikbaar.
Fusion Experience day | TU/e masterprogramma Science and Technology of Nuclear Fusion houdt op donderdag 26 maart de Fusion Experience Day. Dat gebeurt deze keer niet in het lab, maar in een online sessie via Zoom (van 14.00-16.00 uur). Hierin ontdek je alles over het curriculum, stageplaatsen en afstudeerprojecten en je maakt kennis met docenten en studenten. Wil je meer weten over deze master? Klikkerdeklik!
Kook mee | 'Cook, Chat and Connect' is een nieuwe online activiteit van TINT, dat wat goede vibes in de nu soms wat eenzame huiskamers wil brengen. Het is de al bekende vrijdaglunch van TINT - met lifecoach en universiteitskapelaan Rachelle van Andel als gastvrouw -, maar dan in een nieuw digitaal jasje. Elke vrijdag van 12.00 tot 13.20 uur delen Rachelle en een gast een nieuw, gemakkelijk recept en kun je meekijken en -koken via Zoom. Vrijdag 20 maart op het menu: de veganistische burger in een Indiaas jasje inclusief vegetarische rijstschotel van eerste gast Hemant. Kijk op Facebook om te zien wat je aan ingredienten in huis moet hebben of halen.
Thuisbios | Oké, het is een iets minder sociale activiteit, maar voor wie zich af en toe echt even wil kunnen terugtrekken: verschillende platforms zetten de deuren van hun virtuele filmhuizen op dit moment open zodat thuiszitters kosteloos films kunnen kijken. Cinetree is er daar één van en biedt ‘hoopvolle filmtitels’, zoals Life Animated, La vita è bella en C’est ça l’amour. Ook het International Documentary Filmfestival Amsterdam biedt vanaf vandaag zo’n driehonderd documentaires aan die gratis online te bekijken zijn, klik hier.
GEWIScord | Studievereniging GEWIS van Wiskunde & Informatica mist haar honk, haar bar, haar prachtige dakterras in MetaForum. Maar om het gemis van een fysieke hang-out wat draaglijker te maken, heeft de GEWIS een digitale replica ingericht binnen Discord, toepasselijk GEWIScord gedoopt. Leden kunnen hier online hun bestuurs- of commissiewerk bijhouden, aan de virtuele bar hangen (wel zelf thuis je biertje inschenken) of een spelletje spelen. Andere digitale activiteiten zitten nog in het vat.
InVivOnline borrelen | Donderdag borreltijd! Ook bij studievereniging Protagoras (Biomedische Technologie) is samenkomen in borrelruimte In Vivo niet mogelijk, maar daar hebben ze iets gevonden: InVivOnline via Discord. 'Pak een quarantainebiertje en geniet mee van ieders studentenkamergezelligheid via InVivOnline!', schrijven ze op Instagram. Meedoen is helaas alleen voorbehouden aan leden.
Vrijmibo | We skypen onszelf momenteel een slag in de rondte om maar enigszins op de hoogte te blijven van wat onze studiegenoten of collega's doen; de online teammeetings stapelen zich op. Het sociale aspect van collega's zijn schiet er zo al gauw bij in. Maar een kleine tip, opgesnord binnen het Communicatie Expertise Centrum: organiseer toch gewoon een vrolijke vrijmibo en hef samen het glas, beeldbellend via Skype, op afstand.
PSV | Voetballiefhebbers zullen het moeilijk hebben momenteel, nu onder meer alle eredivisiewedstrijden zijn opgeschort. Om fans een hart onder de riem te steken, heeft PSV samen met zijn partners binnen Brainport Eindhoven een online platform opgericht, waarop de club de komende tijd extra content deelt. 'Ter vermaak, maar zeker ook om te inspireren. #PSVwestandtogether, juist nu.'
Work-out @ home | De sportinstructeurs van het Studentensportcentrum hebben niet stilgezeten. Ze maken video's van work-outs die je thuis kunt doen en posten die op hun YouTube-kanaal. Zo kan iedereen vanuit huis sportief bezig blijven. Er staan nu drie video's met oefeningen online. Ze doen ook de oproep om foto's of filmpjes te delen op hun Instagram om anderen te motiveren in beweging te blijven. Dus nu zijn er geen excuses meer: aan de slag!
Podcast Radio 4 Brainport | Internationale studenten praten over de gevolgen van de coronacrisis, naar aanleiding van het interview dat TU/e-rector Frank Baaijens gaf aan Radio 4 Brainport. Luister de podcast hier terug.
Pitchers voor goede daden | Studenten hockeyvereniging Don Quishoot sorteert vast voor op activiteiten ná de coronacrisis. Ze roept leden op om anderen te helpen met taken die hij/zij zelf niet kan doen - #coronahulp - en daar een foto van te posten op instagram/facebook en Don Quishoot daarbij te taggen. Als beloning worden pitchers bier in het vooruitzicht gesteld.
Online mindfulness breaks | TINT en Enter the Now presenteren de online versie van de mindulness breaks, zodat je kunt blijven mediteren met een groep, maar dan vanuit de veilige omgeving van je huis. En omdat good vibes zo belangrijk zijn in deze tijden van sociale quarantaine, gaan ze dit drie keer per week organiseren: op dinsdag, donderdag en zaterdag tijdens de lunch (12.40-13.20 uur).
De meditatie sessies worden geleid door Enter the Now of door TINT life coach Margit van Tuijl. Iedereen is welkom, dus doe mee! (inloggen gaat via Zoom).
Online schaaktoernooi | Data Science studievereniging Pattern houdt vanavond (woensdag 18 maart, vanaf 19.00 uur) een online schaaktoernooi via https://lichess.org/. Bij voldoende interesse zullen ze dit vaker organiseren. Inschrijven kan via facebook, doen! Zorg dat je Discord geïnstalleerd hebt en doe mee in het kanaal van Pattern: https://discord.gg/7pAxU4.
Studentenhulp gezocht | De website gewoonmensendiewillenhelpen.nl is op zoek naar studenten, ook in Eindhoven! De Eindhovense studentenfractie Groep-één/ESR roept studenten op om zich aan te melden bij deze landelijke actie.
'Bepaalde groepen mensen zijn constant ontzettend hard aan het werk om Nederland draaiende te houden. Jij kunt als student wat terugdoen. Deze mensen hebben namelijk kinderen die verzorgd moeten worden terwijl hun ouders hard aan het werken zijn. Studenten kunnen het onderwijs ondersteunen door waar nodig aanwezig te zijn en kinderen mee op te vangen. Als een instelling (bijvoorbeeld een school) in een bepaalde stad in nood komt door een tekort aan mensen en jij in de buurt woont, kunnen wij jou contacteren en kun jij helpen. Dit is je kans om iets terug te doen voor de verplegers, de leraren, de politieagenten en brandweermannen, maar ook de vrachtwagenchauffeurs, de fabrieksmedewerkers en alle andere mensen die ondanks alles het land draaiend houden.'
Inschrijven om te helpen kan via dit formulier.
Gezocht | Team CASA zoekt nieuwe teamleden. Maar víndt ze maar eens, nu iedereen anoniem off-campus zit te wezen. Maar ook dit studententeam laat zich niet kennen en houdt zijn geplande 'Interest Day' op woensdag 25 maart daarom online, via Instagram. 's Ochtends geeft het team een algemene presentatie via zijn story, daarna kun je de rest van de dag vragen stellen, die ook weer in CASA's story worden beantwoord.
Kick-off TU/e Contest | Ze zijn niet voor één gat te vangen bij de TU/e innovation Space. Nu de kick-off van de TU/e Contest niet op de campus kan plaatsvinden, hebben ze er een virtueel evenement van gemaakt. Morgen, donderdag 19 maart, trappen ze de wedstrijd online af via een live stream op facebook en op TUeContest.nl. Alle teams en bedrijven presenteren zich middels een korte video, die later op de website geplaatst worden. Kijk gerust mee!
Debat | Ook de Eindhovense studentendebatvereniging Chronos verkent momenteel de mogelijkheden voor ‘remote events’, bijvoorbeeld via het online debatingplatform Mixidea. Meer informatie volgt, maar wie in de tussentijd alvast zijn interesse kenbaar wil maken of vragen of ideeën heeft, mag zich via de mail melden bij Chronos.
Goedemorgen | Nog lekker in pyjama, een kop koffie of thee bij de hand - even bijpraten en delen met anderen én met TINT's lifecoach en studentenkapelaan Rachelle van Andel. Het kan elke woensdagochtend vanaf 19 maart. Aanhaken kan via Zoom, of kijk voor meer informatie op het Instagram-account van TINT.
Podcasts TU/e | Voor wie even achterover wil leunen, wil luisteren, maar terloops wél iets wil leren, is de wetenschappelijke podcast-reeks van de TU/e een aanrader. Sound of Science telt inmiddels al zestien afleveringen. De Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire is de smeuïggebekte presentator, die in deze serie in gesprek gaat met TU/e-onderzoekers en soms met studenten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de maatschappij. De omvang van de afleveringen kan variëren van een half uur tot zo’n drie kwartier, dus je kunt nog even vooruit. De voertaal is Nederlands. Nou ja, ook deels Vlaams.
Gamen | Als ze het ergens al gewend zijn om gelijkgestemden vooral ook online te treffen, dan is het wel bij de Eindhovense eSports-vereniging Zephyr. Belangstellende gamers zijn van harte welkom om aan te haken via hun kanaal op het gamersplatform Discord.
Weerwolven en rollenspel | Ook bord- en rollenspelvereniging Knights of the Kitchen Table heeft de keukendeuren noodgedwongen moeten sluiten en zoekt naar online alternatieven. Zo kunnen zowel leden als niet-leden via Telegram aansluiten voor een spelletje 'Weerwolven' (voor meer info kun je mailen). Ook is de eerstkomende geplande rollenspelavond op 1 april (nee, geen grap) vervangen door een online variant, en ook deze staat open voor niet-leden. Dus voor wie altijd al eens in de huid van een ander heeft willen kruipen, dit is je kans! De avond begint om 19.15 uur; voor meer informatie graag even melden bij de Knights, of meld je hier aan.
Crazy Quaran-nineteen | Dit evenement is helaas alleen voor leden van studievereniging Van der Waals (Technische Natuurkunde), maar ter mogelijke inspiratie van anderen delen we het hier tóch graag even. Negentien opdrachten krijgen deelnemers in deze variant op Crazy-88 voorgeschoteld, waar ze van 18 tot en met 24 maart vanuit huis hun spreekwoordelijke tanden in mogen zetten. De studievereniging denkt al na over volgende online activiteiten, laat bestuurslid Lieke Ruijs weten.
TU/e-radio | Het gemeenschapsgevoel een oppepper geven. Dat is het voornaamste doel van de initiatiefnemers van TU/e Community Radio, dat op dinsdag 17 maart on air is gegaan. Gemikt wordt op een dagelijks programma van 14.30 tot 17.30 uur, dat 's avonds wordt herhaald. Heb je vragen, wil je samenwerken, zelf een item maken, wat dan ook? Neem dan even contact op met de makers via de website.
Schaken | Ben je een denksportliefhebber, maar zit je momenteel even verlegen om tegenstanders om jezelf mee te meten? Dan is deze online TU/e-schaakgemeenschap mogelijk interessant voor jou. De groep is openbaar.
Zumba | Hoe blijf je een beetje in shape als je gebruikelijke sporttrainingen zijn afgelast? Je zou bijvoorbeeld kunnen aanhaken bij de online zumba-lessen van Studentensportcentrum-instructrice Jaya Vittal. Volg haar op Instagram om op de hoogte te blijven van haar sportieve online plannen. Want om met Jaya te spreken: 'Stop worrying and be an optimist!'.
Thuisconcerten | 'We are homebound, but not without a sound'. Maak kennis met het kersverse Facebook-kanaal Quarantine Concerts NL, waar muzikanten van over de hele wereld hun huiselijke optredens met je delen - soms via een livestream, zodat je jezelf vanuit je luie stoel tóch even in een concertzaal of theater waant.
Welkom! | Op deze pagina proberen we alle online community-initiatieven te verzamelen die (eerder of op dit moment) zijn opgetuigd. Heb je aanvullingen of ideëen, mail ons dan vooral; we proberen deze pagina regelmatig te updaten.
Internationals | Ben je een internationale student aan de TU/e en ben je op zoek naar informatie of contact? Dan is de 'TU/e International Student Community' op Facebook dé plek voor jou. Binnen deze besloten groep wisselen internationals ervaringen, vragen en antwoorden uit - en dat zou zeker in tijden van crisis 'ver van huis' zomaar eens een heel fijne hang-out kunnen zijn.
Discussie