- De universiteit , Campus
- 14/05/2020
Werken op de uni: opgewonden voorpret voor Brownies&downieS-ploeg
Spannende tijden zijn het - ook voor Brownies&downieS en haar bijzondere medewerkers. Na de zomervakantie hoopt de lunchketen, waarvan alle vestigingen nu nog noodgedwongen gesloten zijn, haar locatie op de TU/e-campus te openen: de allereerste vestiging binnen een onderwijsinstelling. En dat zorgt, onzekere crisistijden of niet, voor opgewonden voorpret bij de medewerkers: “Ze vinden het zó stoer dat ze straks op de universiteit mogen werken”.
Het was “ook wel een beetje bluffen”, vertelt formulemanager Philip Christaans van Brownies&downieS over het mailtje dat hij een hele tijd geleden stuurde aan de directeur van Appèl. De bedrijfscateraar had volgens hem zelf een soortgelijk concept als Brownies&downieS ontwikkeld voor het Bossche hoofdkantoor van Essent, genaamd Happiness. “Ik heb, een beetje brutaal, gemaild: ‘Ik denk dat jullie ons goed kunnen gebruiken’.”
De franchiseorganisatie - in 2010 gestart met de eerste Brownies&downieS in Veghel en inmiddels uitgebreid naar ruim vijftig locaties - had volgens hem al regelmatig aanvragen vanuit het bedrijfsleven gehad: ‘Kun je niet iets bij ons komen doen?’. “Maar een lunchzaak is echt een andere tak van sport dan catering. Als Brownies&downieS alléén hadden we bovendien nooit zo’n aanbesteding als die op de TU/e kunnen winnen.”
De krachten bundelen was dus het devies en Brownies&downieS vond een partner in Appèl. “Zij namen ons meteen heel serieus. Tijdens de eerste rondleiding door Atlas zeiden ze: ‘dit is waar we jullie voor ogen hebben’. Een toplocatie in een prachtig gebouw, vol in the picture.”
Toen bleek dat de cateraar de aanbesteding had gewonnen, konden (behalve Appèl zelf) ook Christaans en zijn collega’s aan de slag. Dit vooral in samenwerking met horeca-onderneemster Robin Walschots, ervaringsdeskundig als eigenaresse van Brownies&downieS aan het Victoriapark in Eindhoven. “Die zaak staat helemaal op de rit en dit is een mooie vervolgstap.”
Lees verder onder de foto.
Grab and go
Snel én lekker eten. Dat staat volgens Christiaans straks centraal in de vestiging op het TU/e-terrein, op de plek waar voorheen de foodcounter van Local Heroes zat. “Normaal gesproken brengen gasten ongeveer een uur in onze restaurants door. Dit wordt een heel andere beleving, meer grab and go.” Koffie, thee, zoetigheden, soep, broodjes en salades vormen straks in Atlas de basis van het assortiment. Maar de formule zal zich deels ook in de praktijk ontwikkelen, “we gaan al doende leren en bijschaven.”
Dat laatste is ook het devies voor de ‘bijzondere medewerkers’ van Brownies&downieS, zoals de keten haar kernploeg noemt. Mensen met het syndroom van Down of een zware vorm van autisme bijvoorbeeld, ‘mensen met een beperking’ in de volksmond, ‘maar eigenlijk vinden we dat juist niet het goede woord. Zo’n ‘beperking’ brengt namelijk allerlei mogelijkheden met zich mee’, aldus het bedrijf op zijn website. Christiaans: “Een nieuwe omgeving is altijd spannend, zeker voor onze medewerkers die over het algemeen erg gebonden zijn aan structuur. Twee weken voor de opening willen we sowieso gaan proefdraaien om alles te oefenen.”
Vier tot vijf medewerkers zullen er straks alle dagen, samen met een begeleider, aan het werk zijn op de begane grond in Atlas. Hun hoofdtaak, zoals op alle locaties: gastvrijheid verlenen. “In die zin is de TU/e niet anders. Wel zullen sommige dingen wat sneller moeten dan normaal, daar gaan we onze mensen in begeleiden.”
Engelse les
Ook het feit dat een deel van de potentiële campusklandizie Engels spreekt, zorgt voor nieuwe uitdagingen. Sowieso zal alle informatie in Atlas straks tweetalig zijn en is er altijd een begeleider aanwezig die behalve Nederlands ook Engels spreekt. Daarnaast ziet Christiaans ook hierin vooral mooie doorontwikkelingsmogelijkheden voor de medewerkers: “Misschien gaan we hen straks wel elke dag een half uurtje Engelse les geven”. Voor zover nodig trouwens: “We hadden een keer internationale gasten in Veghel en één van de medewerkers kwam naar de tafel en nam in vloeiend Engels hun bestelling op.”
Voor Christiaans zelf schuilt de - volgens hem gezonde - spanning vooral in de vraag: slaat het aan? Want Brownies&downies blijkt in het algemeen een succesvolle formule, “maar slaat deze variant óók aan, bij een gemiddeld bovendien toch wat jongere doelgroep van studenten en medewerkers?”. Of ook de internationale gemeenschap het bejubelde Nederlandse concept gaat omarmen, daarover maakt hij zich niet zo’n zorgen. “Buitenlandse gasten zijn vaak het meest enthousiast.”
Het is geen doelstelling om binnen een jaar tien campuslocaties te hebben
Verder is er volgens de formulemanager vooral sprake van opgewonden voorpret, niet in de laatste plaats binnen de poule van medewerkers die straks op de campus aan de slag gaat: deels ervaren doorstromers vanuit de andere Eindhovense vestiging, deels nieuwkomers afkomstig van de wachtlijst die Brownies&downieS heeft. “Ik zie nu al berichtjes van ouders die vertellen dat hun zoon of dochter het zo stoer vindt dat hij of zij dadelijk op de universiteit mag werken. Dat is het allermooiste. Die voorpret moeten we straks gaan waarmaken.”
Springplank
Wat het bedrijf volgens hem óók wil waarmaken, is zijn zelfopgelegde taak als springplank tussen sociaal onderwijs en de reguliere arbeidsmarkt. “Want dat is eigenlijk ons doel. In onze restaurants zijn onze medewerkers heel gewoon, maar bij de kassa van de supermarkt zouden we er waarschijnlijk nog raar bij opkijken. Dat willen we veranderen.”
Of mogelijk méér onderwijsinstellingen een Brownies&downieS in hun gebouwen gaan krijgen? De belangstelling is er zeker, zegt Christiaans - niet in de laatste plaats bij franchiseondernemers zoals de Eindhovense Walschot die bijvoorbeeld óók een universiteit in hun nabijheid hebben. “Maar we gaan eerst dít goed opstarten en ervan leren. Het is geen doelstelling om binnen een jaar tien campuslocaties te hebben.”
Alle 53 bestaande vestigingen van Brownies&downieS zijn op dit moment gesloten vanwege de coronacrisis. Volgens Christiaans wordt achter de schermen volop gewerkt aan een herstart per 1 juni, met aanpassingen volgens de anderhalve-meterrichtlijnen. De opening op het TU/e-terrein aan het begin van het nieuwe collegejaar wordt gewoon volgens plan voorbereid. “We moeten de ontwikkelingen natuurlijk afwachten, maar zorgen dat we klaarstaan.”
Discussie