“Dit virus dringt door tot in alle kieren en gaten”
We hebben allemaal wel eens een dagje, vrijwillig of noodgedwongen, thuisgewerkt. Maar hoe geef je vorm aan je werk of studie nu we collectief voor langere tijd op huis zijn aangewezen? Hoe blijf je gefocust, hoe houd je je team bijeen, wat zijn de tips, tricks en valkuilen? Cursor belt elke dag met een ‘lotgenoot’. Vandaag een stel: SG-directeur Lucas Asselbergs en CEC-medewerker Jeanette Schoumacher. Samen goed voor de organisatie van heel wat onmisbare TU/e-evenementen, waaronder de Intro en het Luna Festival.
Tijdens het halen van een frisse neus op een wandelpad langs de Dommel, zag Cursor ze onverwacht zitten op een steiger in hun eigen achtertuin. Het echtpaar Lucas Asselbergs en Jeanette Schoumacher, koffie drinkend naast de pas aangelegde tonvormige sauna. Naar eigen zeggen proberen ze werk en privé strak gescheiden te houden, maar ook zij vinden dit ‘wel heel uitzonderlijke omstandigheden’ en daarom vertellen ze graag hoe het hen bevalt om thuis te werken en welke enorme invloed corona op hun werk heeft. "Op de TU/e zijn er collegae die geen idee hebben dat wij al 24 jaar getrouwd zijn en dat vinden wij helemaal niet erg.”
Leuke breaks
De eerste week van thuiswerken waren Lucas en Jeanette met z'n tweeën; de kinderen zijn al het huis uit. “Dat is heel vertrouwd omdat we ook in het kader van de Dutch Design Week en het lustrum vaak hebben samengewerkt, ook vele uurtjes thuis”, zegt Lucas. Recent is de jongste dochter met haar vriend, die allebei psychologie in Amsterdam studeren, naar Eindhoven gekomen, wat heel gezellig is. "Ze vonden een hele week samen in een kamer van 12 m2 zitten wat heftig. Met vier thuiswerkenden gaat het goed, we moeten iets vaker uitwijken naar keuken of tuin als we skype meetings hebben, maar het is prima te doen en we hebben leuke breaks waar we in het zonnetje even in de tuin gaan zitten.”
Dan moet je niet alleen aan koffie denken. Hieronder een filmpje van een pittige work-out.
Geen irritaties, dus. Met de koptelefoon kunnen zij zich aardig afsluiten en het huis is ruim genoeg om een eigen plekje te vinden. “We hebben een best groot huis en een sauna in de tuin. Die wordt vaak gebruikt, alles in de strijd tegen corona en voor de juiste ontspanning.” Het paar is zich bewust van het geluk dat ze de nodige ruimte, de faciliteiten en afleiding hebben en al gewend zijn om thuis te werken. Lucas pakt af en toe een instrument op: “Dat is een heel fijne manier van je hoofd leegmaken. De ene keer is dat een ukelele, dan een gitaar of een accordeon. En ‘s avonds laat meestal even op de vleugel spelen, dat is mijn eigenlijke instrument.”
Digitale creativiteit gezocht
Studium Generale, analoger tref je het bijna niet. Wat is een voorstelling zonder publiek? De digitale uitdaging is wat Lucas betreft “enórm”. Tuurlijk, een lezing is online aan te bieden, “maar welke meerwaarde heeft dat boven een TEDtalk?”, vraagt hij zich af. SG biedt voorlopig geen films, lezingen, discussies, concerten, theater en exposities. “We werken aan digitale varianten, die ga je binnenkort tegenkomen”, zegt Lucas. “Dat is erg wennen, maar ik moet wel zeggen dat we er ook creatief van worden."
"Van belang is dat wát we digitaal bieden, echt iets toevoegt aan al het digitale dat er al is. Ik ben persoonlijk altijd heel blij geweest met het analoge karakter van onze programma’s, dat je je publiek in de ogen kan kijken en de sfeer van een zaal meemaakt, dat je mensen er echt bij kan betrekken. Dat is in de digitale wereld in zekere zin ook mogelijk, maar het werkt allemaal heel anders en we moeten dan ook snel expertise opbouwen.”
Afgelopen weekend zou het Luna Festival plaatsvinden, nota bene voor een deel in de zaal Corona in Luna. Het lustrum van de universiteit - de TU/e bestaat dit jaar 65 jaar - zal vermoedelijk in afgeslankte vorm plaatsvinden.
Intro 2020-2021
Jeanette is al bezig met de Intro van volgend collegejaar. “De Intro zal zolang het besmettingsgevaar nog niet uitgebannen is, niet op dezelfde schaal georganiseerd kunnen worden. Je kunt niet met zijn vierduizenden bij elkaar op een veld gaan staan, het is veel te massaal om social distancing te kunnen garanderen. Daar zullen dus andere formats voor bedacht moeten worden”, zegt Jeanette.
Voor 2 april organiseert ze Famelab, een competitie met jonge wetenschappers die een pitch houden van drie minuten. “We hadden de Kazerne aan de Grote Berg in Eindhoven geboekt, maar we houden het nu digitaal. Het wordt een uitdaging om een event met een moderator, jury en publiek in deze vorm uit te zenden.” Maar, optimistisch als ze is, ziet ze ook een voordeel: “We kunnen nu meer mensen bereiken.”
Dutch Design Week
Een grote zorg is de Dutch Design Week in oktober. Jeanette: “De DDW wordt een heel probleem, we hebben een call uitgezet onder tientallen medewerkers en nog geen enkele reactie gehad. Het leeft totaal niet, mensen hebben andere zorgen aan hun hoofd. Maar de realiteit is dat we voor de zomer de exhibits grotendeels in kaart moeten hebben gebracht, anders is het niet haalbaar. Het is nog maar de vraag of de DDW wel kan doorgaan, al de bedrijven en ontwerpers die de week dragen, verkeren in grote crisis. Het kan ook betekenen dat ze de DDW graag aangrijpen om te laten zien dat ze terug zijn, alive and kicking. Laten we op het laatste hopen en met het eerste rekening houden.”
Wereld in puin
Lucas’ grootste zorg is dat de wereld in puin ligt en dat dit voorlopig nog niet over is. “Ik heb me altijd afgevraagd of ik in mijn leven ooit nog iets van de de impact zou meemaken als wat mijn ouders meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oké, dit is geen wereldoorlog, maar wel een echte wereldcrisis met gevolgen die we nu echt niet volledig overzien. Ik denk dat ze veel groter zijn dan velen nu beseffen.”
Jeanette ziet het wat lichter: “Ik vind dat mensen in een crisis vaak tot nieuwe ideeën en het inzicht komen dat er meer kansen en mogelijkheden zijn dan ze dachten. Zie de snelle realisatie van het online onderwijs aan de TU/e. Mensen komen dan meer in hun kracht en dat is mooi om te zien.” Lucas beaamt dat veel mensen van goede wil zijn en creatief uit de hoek komen. “Dat komt aardig overeen met wat Rutger Bregman in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ beschrijft. Maar als Trump straks de grenzen toch maar weer opengooit omdat de economie te veel onder de lockdown lijdt dan denk ik ook wel: sommige mensen deugen echt niet!”
Zelf al iets geleerd?
Verzuchtend dat het er nog niet van is gekomen eindelijk die boeken te lezen die lagen te wachten, zegt Lucas: “Het is op een gekke manier heel druk en continu druk. Door het thuiswerken heb je amper het gevoel ooit echt vrij te zijn. Ik stuur rustig nog midden in de nacht mails. Zou niet hoeven, maar het is moeilijk het niet te doen, ik moet dat echt nog leren. Bovendien merk ik nu dat het hebben van een groot netwerk betekent dat er ook bij heel veel mensen met wie je een goede zakelijke en vaak ook persoonlijke band hebt heel veel vragen en problemen leven, waar je ook wat mee wil of moet. En dan hebben wij het nog relatief licht vergeleken bij allerlei ZZP'ers en diensten die totaal stil komen te liggen. Dit virus dringt door tot in alle kieren en gaten en we zijn er nog lang niet van af. Ik merk dat Jeanette er veel minder problematisch in staat, die heeft waarschijnlijk betere survival genes.”
Discussie