- Corona , Student
- 19/03/2020
Onzekere tijden voor TU/e-studenten in het buitenland
De TU/e heeft alle 180 TU/e-studenten in het buitenland deze week het dringende advies gegeven om terug naar Nederland te komen. We hebben contact gehad met enkele van hen. Jasper Heinrich blijft voorlopig nog in Taiwan, maar is onzeker over zijn verdere verblijf. Mark Geelhoed ondervindt weinig hinder en kan nog gewoon colleges volgen in het Zweedse Gothenburg. David Hordijk vertrekt vandaag vanuit Indonesië naar Hongkong en wil morgen naar Londen en dan naar Nederland.
Omdat in rap tempo steeds meer grenzen dichtgaan, heeft de TU/e aan de 180 TU/e-studenten die in het buitenland verblijven het dringende advies gegeven om terug naar Nederland te komen. Dat laat Ivo Jongsma, woordvoerder van het College van Bestuur, weten. Afgelopen dinsdag hadden 110 studenten op dat advies gereageerd; 22 van hen bleken al thuis te zijn, 29 andere hebben besloten om naar huis te komen. Zo’n 60 studenten hebben laten weten te blijven in het land waar ze zitten, omdat ze dat land veiliger vinden dan Nederland.
De TU/e biedt compensatie aan studenten die hun extra kosten voor terugkeer niet vergoed krijgen door bijvoorbeeld hun verzekering. “Verder staat de TU/e in nauw contact met de VSNU over repatriëring van studenten”, meldt Jongsma. “De VSNU bekijkt in overleg met de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken of en hoe studenten kunnen worden teruggehaald.”
De Rijkoverheid meldt dat studenten allereerst met hun reisverzekeraar moeten bellen. D66 stelde eerder deze week schriftelijke vragen aan de ministers van Onderwijs en Buitenlandse Zaken. De partij wil onder meer weten hoe de studenten thuis komen en of ze worden gecompenseerd voor studievertraging.
Hieronder komen drie studenten aan het woord over hun persoonlijke ervaringen.
“Het is heel apart om dit aan de andere kant van de wereld mee te maken”
Jasper Heinrich verblijft in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, waar hij studeert aan de National Taiwan University of Technology (NTUST). Die universiteit is nog open. Hij heeft besloten om voorlopig in Taiwan te blijven. “Toen ik op het punt stond om te vertrekken naar Taiwan vroeg iedereen mij of ik dat wel zou doen, omdat het coronavirus zich zo dicht bij Taiwan ontwikkelde.
Nu is de situatie compleet veranderd en lijkt het er op dat Nederland gevaarlijker is dan Taiwan, als je kijkt naar het aantal mensen dat positief getest is. Momenteel lijkt dit het meest verstandige besluit. Ik volg continu het Nederlandse en Taiwanese nieuws om te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt en of ik actie moet ondernemen. Het is heel apart om dit als Nederlander aan de andere kant van de wereld mee te maken.”
Onlangs beschreef hij al zijn ervaringen in onze buitenlandrubriek. Daarin schreef hij onder meer over de preventieve maatregelen van de universiteit: ‘Denk hierbij aan lichaamstemperatuur controleposten bij de ingang van de universiteit, verplicht aanbrengen van alcoholische ontsmettingsmiddelen op je handen bij de ingang van een deel van de gebouwen en het verplicht stellen van mondkapjes in de kantine’.
Quarantaine
“Dit is grotendeels onveranderd gebleven”, meldt hij nu. “Een kleine maatregel die is toegevoegd is dat we sinds deze week bij elke les een QR-code moeten scannen om te registreren welke studenten er op welke momenten in dezelfde klas hebben gezeten. Als er dan iemand corona mocht blijken te krijgen in een van de klassen waarin je in hebt gezeten, moet je twee weken in quarantaine.”
De Taiwanese overheid heeft deze week alle buitenlanders verboden om het land in te reizen en Taiwanezen zelf moeten 14 dagen in quarantaine als ze uit het buitenland komen. “Dit betekent voor mij dat reizen buiten Taiwan er dus sowieso de komende periode niet in zit”, concludeert hij.
Heinrich probeert zijn visum te verlengen, maar dat is voorlopig nog een uitdaging. “Ik heb een visum voor 90 dagen en een reis naar Japan zou er voor moeten zorgen dat we een dergelijk visum een tweede keer krijgen. “Nu die reis niet doorgaat, is het onzeker hoe we het nu moeten regelen. De overheid zegt dat we nog steeds binnen 90 dagen het land uit moeten. Meerdere exchange studenten hebben dit probleem en alle universiteiten gaan hierover in gesprek met de overheid om een oplossing te zoeken. Ik heb mijn studentenkamer tot eind juni vastliggen, dus daar heb ik geen problemen mee.”
“Ik bekijk het van dag tot dag”
Mark Geelhoed verblijft op dit moment in het Zweedse Gothenburg, waar hij een exchange semester volgt aan de Chalmers School of Architecture. “Hier in Zweden zijn de maatregelen nog relatief mild”, meldt hij op dinsdag 17 maart. “De universiteit is (nog) open, het openbaar vervoer rijdt en clubs en restaurants blijven tot dusver open. Vandaag kwam de Zweedse regering met de uitspraak dat scholen en universiteit wordt aangeraden zoveel mogelijk op afstand les te geven. Gelukkig geeft mijn faculteit weinig gehoor aan deze oproep. Ik bekijk het van dag tot dag, want de maatregelen worden om de zoveel dagen aangescherpt.”
Beter in Zweden
Hij heeft begrip voor de oproep van de TU/e om naar Nederland terug te komen. “Het is aan ons studenten om individueel te kijken of we wel of niet op dit verzoek ingaan. Ik heb besloten hier in Zweden te blijven, aangezien de situatie hier in mijn ogen beter is; de colleges gaan hier door en de maatregelen zijn (nog) niet zo streng.”
“Heel veel onzekerheid, echt een avontuur”
David Hordijk, masterstudent Innovation Sciences en pianist en componist, stuurde deze vlog vlak voor hij ging slapen op woensdag in Jakarta waar hij een exchange semester had. Hij heeft net een reis terug geboekt omdat hij het logisch vindt om naar huis te gaan, na het verzoek van de TU/e. Dat boeken op zich was al spannend. Eerst zocht hij een rechtstreekse vlucht, maar die bleek snel duurder te worden. Een goedkopere vlucht was niet mogelijk om dat hij dan voor de tussenstop een visum moest hebben. Via Hongkong vliegen was wel te doen. “Maar van daar mag je niet meer Nederland in. Gelukkig heeft deze vlucht een tussenstop in Londen, dus dat moet goed komen.” De overstap in Hong Kong vindt hij spannender. “Er is heel veel onzekerheid, het is echt een avontuur.”
Vandaag (donderdag) zegt hij zijn kamerhuur op. In die kamer maakte hij het vlogje. Je hoort een enorm lawaai wanneer hij zijn raam open heeft. Dat is verkeer, maar ook de vijfmaaldaagse oproep tot gebed door een moskee. Vrijdag gaat David heel vroeg naar het vliegveld en hoopt 24 uur later weer voeten op Nederlandse bodem te zetten.
Redenen om naar huis te gaan zijn voor Hordijk het risico dat zijn reisverzekering niet meer geldig is en de medische omstandigheden. “Wat hier in Indonesië wel een rol speelt is dat als je ziek wordt, er grote kans is dat er echt niet genoeg bedden zijn op de intensive care.” En: “Op een gegeven moment wil je in alle onzekerheid gewoon naar huis ook, eigenlijk”.
De masterstudent Innovation Sciences zou nog zo’n tien weken college hebben in Jakarta, weliswaar online. “Ik zou die ook in Nederland kunnen volgen, maar waarschijnlijk ga ik een andere opdracht proberen te regelen ter vervanging van de studiepunten. Daar denk ik nog over na. Eerst maar veilig thuis komen.”
Discussie