Kabinet: grote hoorcolleges vanaf nu alleen online

Het Nederlandse hoger onderwijs gaat vooralsnog niet op slot vanwege het coronavirus. Wel wil het kabinet dat hogescholen en universiteiten hoorcolleges voor meer dan honderd studenten alleen nog online aanbieden. Of er voor het hoger onderwijs in Brabant nog extra maatregelen gaan gelden is op dit moment nog niet duidelijk.

door

Het kabinet heeft deze middag extra maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Evenementen met meer dan honderd mensen, zoals beurzen, concerten en sportwedstrijden, moeten in heel Nederland worden afgelast. Voor het hoger onderwijs betekent dit dat het kabinet instellingen oproept om grote hoorcolleges alleen nog online aan te bieden.

Voor het basis- en voortgezet onderwijs en het mbo ziet het kabinet vooralsnog geen reden om scholen te sluiten. Er zijn tot nu toe weinig besmettingen, de omgeving is minder internationaal en kinderen vormen niet de grootste risicogroep, legde premier Mark Rutte uit. Ook wil het kabinet voorkomen dat ouders die werken in de zorg, bij de politie en bij de brandweer, noodgedwongen thuis komen te zitten.

Brabant

Rutte kondigde tijdens de persconferentie aan dat voor Brabant meer maatregelen volgen en dat die later op de dag bekend gemaakt zouden worden door de Brabantse veiligheidsregio's. De woordvoerders daarvan hebben echter nog geen idee wanneer er meer informatie komt, laat Omroep Brabant weten op de site. De maatregelen die al voor Brabant waren ingesteld vanwege het coronavirus worden verlengd tot en met 31 maart.

In Oostenrijk en Denemarken gaan scholen en universiteiten voorlopig wel helemaal dicht vanwege het coronavirus. “Ieder land kiest zijn eigen maatregelen”, zei Rutte hierover.

Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Wie klachten heeft, zoals neusverkoudheid, hoesten of keelpijn en eventueel koorts, moet sowieso thuisblijven. De maatregelen blijven in elk geval van kracht tot en met 31 maart.

Cursor hoopt morgen met het College van Bestuur en het crisisteam te kunnen spreken over de vraag  wat nu precies voor de TU/e hiervan de gevolgen zijn. 

Deel dit artikel