En hoe is het (met corona) in Taipei?

Op 10 februari 2020 ben ik naar Taipei gevlogen om een semester te gaan studeren aan de National Taiwan University of Science and Technology (NTUST). Deze bestemming heb ik gekozen omdat ik graag een halfjaar in Azië wilde wonen en vele positieve verhalen van studenten van voorgaande jaren heb gehoord. Ik had niet verwacht dat ik meteen met het coronavirus te maken zou krijgen.

door
archieffoto Jasper Heinrich

In Taiwan is alles nu net even anders dan het was voor het Coronavirus wereldwijd uitbrak. Ik merk duidelijk dat er bij een groot deel van de bevolking angst heerst voor het virus. Meer dan de helft van de mensen op straat draagt een mondkapje en bij sommige publieke plekken zoals supermarkten, toeristische attracties en de universiteit wordt je temperatuur gecontroleerd en alcohol op je handen gespoten om deze te desinfecteren voor je naar binnen mag. Als student merk ik verder dat de start van het semester twee weken is uitgesteld en dat er veelvuldig informatiemails worden gestuurd vanuit de universiteit over het coronavirus en hoe hier mee om te gaan.

Op de campus van de universiteit wordt bij alle ingangen je temperatuur gemeten en desinfectiespray op je handen gespoten. Hierna ontvang je een sticker die je op je kleding moet plakken om te laten zien dat je gecontroleerd en ‘gezond’ bevonden bent.

 

Op bovenstaande foto kan je zien hoe medewerkers van de universiteit van iedereen de temperatuur scannen met een warmtegevoelige camera. Als je warmer dan 37.5 graden bent dan mag je niet naar binnen, of moet je naar binnen voor verder onderzoek. Tot nu toe heb ik nog niemand geweigerd zien worden.

Verder moet je in de kantine verplicht een mondkapje dragen, zijn er tussenschotten en “No speaking zone”-bordjes op eettafels gezet en lopen werknemers met borden rond waarop staat dat je niet mag praten in de kantine zodat je niet per ongeluk het coronavirus verspreidt tijdens de lunch. Dit is een opmerkelijk gezicht maar hier ondervind ik als student verder geen hinder van aangezien het maar beperkt wordt gehandhaafd.

Ik zoek voornamelijk informatie via NOS.nl en Taiwan News om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Ondanks dat je in Taiwan voortdurend alert wordt gemaakt van het Coronavirus door middel van borden en posters gaat het openbaar leven hier ondertussen gewoon door. De meeste internationale studenten die ik tot nu toe heb gezien dragen net als ik geen mondkapje en voelen zich niet tot nauwelijks beperkt in hun doen en laten. Dus ondanks dat studenten door officiële instanties erg bewust worden gemaakt van het virus, kunnen ze toch de dagelijkste dingen blijven doen waarvoor ze hier zijn gekomen. Denk hierbij aan boodschappen, nightmarket tripjes maken en dingen bezoeken, stappen, et cetera.

Taipei zelf is een grote en bruisende stad met meer dan 2 miljoen inwoners gelegen tussen meerdere bergketens. Dit zorgt ervoor dat je vanaf de stad vrij snel in bergachtige natuur bent. Dit is ideaal om hikes te maken of om te hardlopen. Verder heeft de stad alles te bieden wat je van een grote stad verwacht qua winkels en uitgaansgelegenheden. Boodschappen in de supermarkt zijn een stuk duurder dan in Nederland en het eten op straat is relatief betaalbaar, waardoor iedereen vrijwel altijd buiten de deur eet bij de vele straattentjes die over de stad verspreid op night markets staan. Veel Taiwanezen spreken gebrekkig Engels, dus communiceren is soms een uitdaging, maar met handen, voeten en Google Translate kom je een heel eind. Taiwan is een veilig land en Taiwanezen zijn erg behulpzaam. Dit zorgt ervoor dat jij je snel thuis voelt als Nederlandse student in Taipei.

Lees verder onder de foto.

Ik woon in een kamer in een appartement met nog vijf andere internationale studenten. Zo woon ik samen met Jordy van Os die ook op de TU/e studeert en nog een Nederlander, Duitser, Zuid-Koreaan en Japanner. In Taipei studeren dit semester nog meer studenten van de TU/e, waaronder Joanne Meeuwis en Pepijn Jansen.

Ons appartement zit op de derde verdieping boven een drukke winkelstraat, op ongeveer een kwartier lopen van de universiteit. Het is hier nu al meestal rond de 20 a 25 graden Celsius, bijna zoals het in Nederland in de zomer is. Het is dus ook zeker geen straf om naar de universiteit te lopen of fietsen.

Lees verder onder de foto.

Doordat het semester is uitgesteld, had ik de gelegenheid om vorige week al een rondreis door het eiland te maken en hierbij heb ik kunnen genieten van de diversiteit aan steden en de prachtige natuur die Taiwan rijk is. Het semester duurt tot eind juni, waarna ik nog een paar weken zal gaan reizen in Zuidoost-Azië. Ik ben benieuwd naar wat voor moois het semester verder zal gaan brengen.

Deel dit artikel