Niet-EER-afstudeerder krijgt drie maanden respijt
Studievertraging door de coronacrisis? Voor studenten van buiten Europese Economische Ruimte (EER) is dat een dure grap. Daarom laten sommige instellingen de laatstejaars onder hen de studie na de zomer afmaken tegen een verlaagd tarief. Ook de TU/e biedt die mogelijkheid, waarbij de examencommissies per individuele niet-EER-student bepalen hoeveel tijd die nog nodig heeft. Drie maanden is het maximum.
Door de coronacrisis lijkt het onvermijdelijk dat sommige studenten vertraging zullen oplopen. Dat is vooral zuur voor laatstejaars. Wie plannen had om voor de zomer af te studeren, zal zich door corona in september mogelijk opnieuw moeten inschrijven. Niet voor niets trekt het kabinet 200 miljoen euro uit om gedupeerde laatstejaars tegemoet te komen: wie tussen september 2020 en eind januari 2021 een hbo-diploma (associate degree, bachelor of master) of wo-masterdiploma behaalt, krijgt drie maanden collegegeld terug. Voor studenten van universiteiten en hogescholen is dat 535 euro.
Die 535 euro is voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) aan de lage kant. Zij betalen immers niet het wettelijk collegegeld - momenteel 2.083 euro per jaar - maar het zogeheten instellingstarief. Aan de TU/e is dat voor bachelorstudenten 11.000 euro en 16.000 euro voor masterstudenten. Daarom hebben sommige instellingen, waaronder de TU/e, uit eigen beweging besloten om vertraagde niet-EER studenten vanaf 1 september voor enkele maanden een lager tarief in rekening te brengen.
De korting geldt niet voor iedereen. Alleen laatstejaars bachelor- en masterstudenten, die zonder de coronacrisis wél dit jaar waren afgestudeerd, komen in aanmerking. Aan de Universiteit Twente mogen laatstejaars niet-EER studenten na de zomer nog vijf maanden tegen het wettelijk collegegeld studeren. Bij de TU Delft krijgen ze tot drie maanden de tijd om hun opleiding met dezelfde korting af te ronden. Dat maximum van drie maanden geldt ook voor de TU/e en de examencommissies gaan voor elke individuele student bepalen hoeveel tijd die nog nodig heeft om tegen het wettelijk collegegeld af te studeren.
Discussie