“Voor persoonlijke beurzen gaan de deadlines gewoon door”

Het thuiswerken in coronacrisistijd is ons nieuwe normaal geworden. We hebben leren omgaan met de veranderde kaders en onze valkuilen in deze situatie, vinden thuis steeds beter onze weg en missen de campus en elkaar intussen als nooit tevoren. Cursor belt regelmatig met een mede-thuiswerker om te horen hoe het gaat. Vandaag: Laura Pander, coördinator personal grants bij het Research Support Office van Innovation Lab. Ze heeft nieuwe banden op haar sportfiets gezet, een noice cancelling-koptelefoon aangeschaft en gaat vanuit Nijmegen vol plezier verder met het begeleiden van onderzoekers die een persoonlijke beurs aanvragen.

door
foto Privécollectie Laura Pander

Als er íemand enthousiast is over haar werk, dan is het Laura Pander wel. “Het is heel interessant om meer te horen over allerlei soorten onderzoek dat aan de TU/e wordt gedaan. Het onderzoek voor zo’n persoonlijke beurs is vaak gedreven door nieuwsgierigheid: er ontbreekt een stukje van de puzzel en dat wil de onderzoeker dan gaan aanpakken. Vaak zijn de ideeën waar de onderzoekers mee bezig zijn nauw verbonden met de reden waarom ze onderzoeker aan een universiteit zijn geworden, dus zijn ze erg gemotiveerd.”

Het maakt haar blij te kunnen helpen bij de presentatie van het projectidee. “Wordt de juiste toon gebruikt, is de opbouw overtuigend, is de indiener te ambitieus of juist te bescheiden in de presentatie? Een beurs zoals een Vici, een Rubicon of ERC is belangrijk voor de carrière van de wetenschapper, omdat het geldt als een erkenning van de kwaliteit van de onderzoeker en het voorgestelde onderzoeksidee. Deze beurzen zijn daarom ook belangrijk voor de TU/e: als een kenmerk van kwaliteit van onze onderzoekers. Het geld dat met zo’n erkenning gemoeid is, geeft onderzoekers dan weer relatieve vrijheid om aan hun eigen onderzoeksidee te werken.”

Hecht team

Samen met haar collega Karoline Duijvesz organiseert ze trainingen, informatiesessies en persoonlijke support voor onderzoekers die zo’n beurs willen aanvragen. Op dit moment zoveel mogelijk digitaal natuurlijk; “de deadlines van de meeste subsidies, ook die voor persoonlijke beurzen, blijken gewoon door te gaan.” En er lukt veel, maar de feedback geeft Laura toch liever face-to-face. “Meestal maken we dan een fysieke afspraak met de indiener omdat commentaar op papier anders kan overkomen dan bedoeld."

Het thuiswerken en allerlei taken online uitvoeren verloopt inmiddels wel redelijk soepel, maar ze mist haar collega’s van het Research Support Office enorm. “We zijn een behoorlijk hecht team en ook al hebben we iedere dag contact met elkaar via Teams, dat is toch anders dan dat je elkaar tijdens de werkdag spreekt. Ik mis de kleine dingen en spontane grapjes.”

Laura woont alleen, maar omdat dat in het centrum van Nijmegen is, heeft ze niet te klagen over gebrek aan geluid. “Een paar weken geleden zijn ze in de buurt begonnen met de verbouwing van een kerk tot een woonhuis en dat geeft nogal herrie. Ik heb inmiddels een noise cancelling-koptelefoon aangeschaft, omdat ik op een gegeven moment gek werd van het geboor en het af- en aanrijden van cementwagens.”

Treintijd

Een positieve kant van thuiswerken is dat Laura nu twee uur reistijd per dag overhoudt. Maar ergens mist ze die treintijd ook wel: het lezen schiet er nu bij in en ze mist haar twee vaste medereizigers met wie ze iedere ochtend een praatje maakte. Het opstartmomentje houdt ze tegenwoordig met collega-jurist Baukje Rongen. “Vaste prik is dat Baukje en ik elkaar even een mailtje sturen of bellen. Daar zijn we gelijk mee begonnen toen we thuis gingen werken, omdat we in Atlas altijd eerst samen koffie gingen halen voordat we aan de slag gaan.”

Tegenwoordig neemt ze meer tijd voor beweging. “Ik ga regelmatig een rondje fietsen, dus ik heb m’n Cube-sportfiets van nieuwe banden voorzien.” Omdat de tai chi-les niet fysiek kan doorgaan, krijgt ze nu les via Zoom. “Ik volg nu vijf lessen per week online in plaats van één fysiek. Een van de extra lessen is de tai chi zwaardvorm met een houten oefenzwaard. Het ziet er relaxed en makkelijk uit, maar dat valt tegen omdat je op zoveel details moet letten. Gelukkig heb ik een ruime woonkamer en kan ik redelijk om me heen zwaaien, dus er zijn nog geen spullen gesneuveld.”

Lange dagen

Denk niet dat Laura tijd over heeft nu ze niet meer op en neer treint tussen Eindhoven en Nijmegen. “Ik heb een klein aquarium, maar daar schijnt aan het eind van de dag de zon in, zodat op dit moment de alg harder groeit dan de planten. Ik moet dus eigenlijk het aquarium verzetten, maar dat is er nog steeds niet van gekomen.” Ze maakt ook wel lange dagen, zegt ze eerlijk. “Het is zo makkelijk om nog even iets af te maken aan het eind van de dag, of om toch nog even op een mailtje te reageren.” Maar ook hierover geen stress: “Nog even en dan is de langste dag geweest en lost het aquariumprobleem zich vanzelf op, omdat de stand van de zon weer lager wordt en die dan niet meer in de bak schijnt.”

Had ze al laten merken dat ze haar werk zo leuk vindt? “Onderzoekers die overwegen om een persoonlijke beurs aan te vragen, of daar al mee bezig zijn, kunnen altijd contact opnemen met mij en mijn collega’s via personalgrants@tue.nl. We helpen graag.”

Deel dit artikel