En hoe is het in Lissabon?

Bom dia! De afgelopen vijf maanden heb ik het voorrecht gehad om in de grootste stad van Portugal te studeren: Lissabon. Vanuit mijn master Data Science in Engineering, heb ik vakken gevolgd aan Insituto Superior Tecnico, een van de vele universiteiten die Lissabon kent. Lissabon is een stad om van te houden: de mensen zijn vriendelijk, de gebakjes zijn zoet, de zee is je achtertuin, er wordt gezegd dat de zon 300 dagen per jaar schijnt en de lokale wijnen vloeien rijkelijk.

door
archieffoto Caspar van der Woerd

Het studeren aan de universiteit is me erg goed bevallen, vooral dat de connectie met professoren persoonlijker is dan ik gewend ben. Tegelijkertijd merk je ook dat dingen minder efficiënt zijn. Vooral het wisselen van vakken, wat een uitgebreid proces met meerdere fysieke formulieren en handtekeningen inhield, heeft me verbaasd. Ik heb het geluk dat ik vlakbij de universiteit woon, vanaf mijn balkon kan ik de universiteit zien en hemelsbreed zit er 700 meter tussen. Toch is deze wandeling heftiger dan je zou verwachten. Lissabon staat bekend als de stad van de zeven heuvels. Mijn huis en de universiteit liggen op dezelfde hoogte en beide op een heuvel, helaas is dit niet dezelfde heuvel. Dagelijks moet ik 32 meter hoogtemeters omhoog en omlaag wandelen, denk even aan me wanneer je de volgende keer de lift naar de 12e verdieping van Atlas neemt.

Toch is dit heuvelachtige karakter iets wat Lissabon speciaal maakt. Je bent constant omhoog en omlaag aan het lopen maar dat wordt ook regelmatig beloond met de meest schitterende uitzichten over de stad en de zee. Deze zogeheten Miradouro’s zijn plekken waar iedereen ‘s avonds samen komt om wijn te drinken en zonsondergang te zien.

Portugal is een van de armste landen van Europa, door toerisme en internationalisering stijgen de huizenprijzen in Lissabon enorm. Ik heb dan ook vaak gehoord van Portugezen dat ze zijn opgegroeid in Lissabon maar inmiddels buiten de stad wonen omdat het hier niet betaalbaar is. Desondanks zijn de mensen extreem vriendelijk en behulpzaam tegenover buitenstaanders. Daarnaast spreken de meeste mensen hier zeer goed Engels. Als je hier in een Pastelaria koffie bestelt krijg je een espresso, hier hoort ook altijd een gebakje bij zoals de befaamde Pastéis de nata.

Mijn favoriete bezigheid hier is surfen. De twee meest populaire surfspots zijn Carcavelos en Costa da Caparica, beide te bereiken binnen een half uur. Tijdens het surfen hoor je enkel het geluid van de zee en ben je alleen met de golven bezig, er is voor mij niks meer ontspannend na een dag studeren! Vanwege het goede klimaat kan je zelfs in Januari nog gaan surfen. De prijzen in Portugal zijn extreem laag, voor minder dan 10 euro per dag huur je een auto. Als Erasmus student is dit dus perfect om de mooie natuur van Portugal te verkennen. Twee van mijn favoriete tripjes waren Nazaré, een klein vissersdorpje wat bekend staat om z’n gigantische golven. En de Algarve, een onstuimige regio in het zuiden met prachtige kliffen en stranden.

Als ik opnieuw een stad zou mogen kiezen voor mijn Erasmus, dan zou ik wederom voor Lissabon kiezen. De mensen, het klimaat, het karakter van de stad en de fantastische natuur in Portugal maken dit tot een unieke ervaring. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de schitterende paleizen in Sintra, de oude gebouwen in Belém, de karakteristieke gele trammetjes en de heerlijke verse vis die ze hier hebben!

Deel dit artikel