- Campus
- 18/12/2020
Bedreven bevers knagen aan de TU/e-campus
Er is of zijn een of meerdere bever(s) aanwezig op de campus. De grote knager heeft namelijk al duidelijke sporen achtergelaten. Onze fotograaf Bart van Overbeeke heeft met veel geduld de natte harige architect ook op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Gaan we binnenkort een hele beverfamilie op de campus zien?
Erwin Kerkhof, adviseur duurzaamheid van Real Estate, mailde ons over de beversporen rond de campus na een tip van Jos de Bruijn van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. “Waar de bevers precies huishouden, vertellen we liever niet”, zegt De Bruijn. “Dan gaan mensen wellicht zoeken en dat stoort de dieren.” Maar dat ze er zijn, is duidelijk, getuige de foto’s van hun creaties.
Lees verder onder de foto's.
“Het aardige van de bever is dat ie zich gedraagt als nachtdier”, zegt De Bruijn. Dat scheelt in de kans op verstoring. Het IVN heeft nachtcamera’s ter beschikking waarmee de bever gemonitord kan worden zonder hem te storen. “Als je langer de boel waarneemt, zou je kunnen zeggen of het er eentje is of een koppel”, weet De Bruijn. “De bever die we tot nu toe hebben gezien, lijkt linksachter een hap uit zijn staart te hebben, alsof ie gevochten heeft. Die is dus individueel herkenbaar. De dieren zijn enorm territoriaal, dus het is niet te verwachten dat er twee mannetjes of twee vrouwtjes samenleven.”
Een klein stukje achtergrondinformatie leert ons dat januari en februari het paarseizoen is. Wellicht zien we na Kerst dus wat horizontale activiteit op De Dommel, want paren doen de dieren buik tegen buik in het water. Zo’n 107 dagen later kunnen er dan kleintjes komen. Maar zover is het nog niet, eerst zal duidelijk moeten worden of er een koppeltje leeft op de campus.
Bevers uitgezet
Wat er zou gebeuren als de bever alles gaat afknagen op de campus, is nog niet besloten. Het is sowieso een beschermd dier. Eind jaren tachtig zijn verschillende bevers uitgezet in Nederland om zich verder voort te planten, want het is al jaren een bedreigde diersoort. Enkele jaren geleden doken de eerste bevers rond Eindhoven op en nu zijn ze dus ook bij de TU/e-campus. “Aan de Nuenense oever hebben ze een burcht gehad, dat weet ik zeker want dat heb ik zelf gezien”, zegt De Bruijn.
Dat de bevers flink kunnen knagen, is duidelijk te zien aan de sporen met vers wit knaagsel en hun immense tanden. Kerkhof heeft Waterschap De Dommel ingelicht, want als er bomen om geknaagd worden en in De Dommel vallen, is dat niet zo prettig voor het waterschap. Kerkhof: “Ik ben nog in afwachting van hun reactie. Maar ik vind het leuk om te laten zien dat onze campus naast veel gebouwen ook allemaal bijzondere planten en dieren herbergt. Daar mogen we best trots op zijn, zo midden in de stad. Daar werken we ook heel bewust aan bij Real Estate. We zijn bijvoorbeeld ook bezig, in samenwerking met het IVN, met het opzetten van een aantal permanente wandelingen op de campus, waarvan één specifiek gericht is op natuur en biodiversiteit.”
Onlangs benadrukte landschapsarchitect Paul Achterberg, die voor de komende twintig jaar de landschapsvisie voor de campus heeft geschetst, nog het unieke karakter van het terrein. Achterberg: “Op welke campus in Nederland vind je zo dicht bij de stad zoveel groen én daarnaast nog zo’n fantastisch riviertje als de Dommel? Daarmee heeft de TU/e goud in handen en dat moet ook zo blijven.”
Discussie