Gaat iemand mondkapjesboetes uitdelen op de campus?

Vanaf vandaag is het officieel verplicht om een mondkapje te dragen in het hoger onderwijs. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro - al lijkt de kans klein dat deze wordt uitgeschreven.

door
foto David Soler Marco / Shutterstock

De gevreesde tweede corona-golf is voorlopig niet voorbij. Om het aantal besmettingen terug te dringen, gaf het kabinet dit najaar al het “dringende advies” om in alle publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Veel hogescholen en universiteiten namen dit advies over. Ook aan de TU/e gold deze regel al.

Vanaf vandaag is dat advies een plicht: in winkels, musea en stations bijvoorbeeld, maar ook in het hoger onderwijs. Het mondkapje moet op wanneer mensen zich “door het schoolgebouw bewegen”, meldt de Rijksoverheid op haar website, maar kan af tijdens de les, “wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft”. Studenten en docenten die tussen de lessen door hun neus en mond onbedekt laten, riskeren een boete van 95 euro.

Boa’s

De vraag is alleen: wie moet die uitdelen? De portier, beveiliger of ‘corona-campuscoach’ mag dat immers niet. Of lopen er straks boa’s door de hogeschool- en universiteitsgebouwen?

Woordvoerder Jos Steehouder van de Vereniging Hogescholen ziet het niet gebeuren. “Formeel gezien ligt het toezicht op de maatregelen bij de burgemeesters”, legt hij uit. “Maar ik verwacht niet dat zij hun handhavers en agenten de opdracht zullen geven om in hogescholen te gaan surveilleren.”

De hogescholen doen daarom vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van hun studenten en medewerkers. “Uiteindelijk is het duidelijk wat er wel en niet mag”, zegt Steehouder. “Je mag ook niet roken in een gebouw, maar daarover vraagt niemand: hoe ga je dat handhaven? Mensen spreken elkaar nu al aan op de anderhalve meter afstand. We gaan ervan uit dat ze dat ook op het niet dragen van mondkapjes zullen doen.”

Reprimande

Ook volgens woordvoerder Femke van Zijst van universiteitenvereniging VSNU ligt het niet voor de hand dat er op de campus beboet zal worden. “De meeste universiteiten houden al toezicht op de regels met stewards, corona-hosts of professionele beveiligers”, zegt ze. Wie pertinent weigert om een mondkapje te dragen, kan een reprimande krijgen van de decaan. Eventueel wordt de toegang tot het gebouw ontzegd.

De landelijke mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd, meldt de Rijksoverheid. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten zijn eveneens vrijgesteld.

Deel dit artikel