U-raad stelt CvB vragen over compensatie
Kunnen studentenverenigingen aan de TU/e rekenen op compensatie van de universiteit voor kosten die al gemaakt zijn voor bijvoorbeeld studiereizen of evenementen, die vanwege de coronacrisis zijn afgelast? Die vraag stelde de universiteitsraad maandagmiddag tijdens de online vergadering met het College van Bestuur. Een concreet antwoord werd nog niet gegeven; het bestuur gaat eerst inventariseren, aldus vicevoorzitter Nicole Ummelen. En hoe staat het met steun uit het profileringsfonds?
Kosten die studieverenigingen al hebben gemaakt voor studiereizen, bijvoorbeeld voor de vliegreis en de overnachtingen. Onkosten voor grote sportevenementen, zoals diverse sportverenigingen die aan het einde van het collegejaar organiseren. Krijgen die verenigingen compensatie voor de kosten die al gemaakt zijn, nu het afgelastingen regent vanwege de coronacrisis? Die vraag werd maandagmiddag voorgelegd aan het College van Bestuur, omdat de U-raad bang is dat verschillende verenigingen zonder compensatie in grote problemen zullen komen.
Vicevoorzitter Nicole Ummelen zei op de hoogte te zijn van de problematiek, maar vertelde ook direct dat ze er nu geen concrete uitspraak over kan doen. “Het is voor ons onmogelijk om nu al een goed overzicht te krijgen van wat dit voor de verenigingen gaat betekenen”, vertelde Ummelen. “Dus kunnen we ook nog niets toezeggen. We vragen verenigingen daarom wat zij denken dat de impact is van het niet doorgaan van reizen of evenementen. Daar maken we dan een complete inventarisatie van, en pas op basis daarvan kunnen we gaan vaststellen welke compensatie we verenigingen kunnen bieden. Die inventarisatieronde zal de komende maanden plaatsvinden.”
Ummelen kon op dit moment ook niet vertellen of het voor verenigingen verstandig is al geld terug te storten aan studenten die al betaald hebben voor een reis of evenement. “Ik kan alleen aanraden dat ze zich daar eerst goed over laten adviseren. Ik kan me voorstellen dat het voor verenigingen moeilijk is om dat op dit moment al te doen. De bedragen die daarmee gemoeid zijn, zouden ze mee moeten nemen in die inventarisatie.”
Profileringsfonds
Uit de U-raad kwam ook de vraag of studenten straks een beroep kunnen doen op het profileringsfonds van de TU/e. Dit fonds is bedoeld ter ondersteuning van studenten die buiten hun schuld vertraging oplopen tijdens hun studie. Dat kan bijvoorbeeld doordat ze zelf ziek worden, maar ook bepaalde familieomstandigheden of het uitoefenen van topsport geeft er recht op.
Volgens Rody Mens van studentenfractie Groep-één|ESR zou er echter ook aanspraak op te maken zijn vanwege onderwijskundige overmacht. Dat staat op de site omschreven als ‘omstandigheid dat de opleiding zo is ingericht dat de student redelijkerwijze niet in staat is geweest het afsluitend examen met goed gevolg af te leggen binnen de nominale studieduur’. Vanwege de coronacrisis zou daar volgens Mens mogelijk sprake van kunnen zijn.
Individuele gevallen
Namens het College van Bestuur beantwoordde Patrick Groothuis, directeur van Education & Student Affairs (ESA), deze vraag. Volgens Groothuis zou het in individuele gevallen wel mogelijk kunnen zijn dat een student er aanspraak op maakt, bijvoorbeeld als die persoon zelf ziek is geworden van het virus. Groothuis: “Dat zullen we per geval bekijken. Maar het kan niet zo zijn dat hele groepen studenten hier straks aanspraak op kunnen maken. Het profileringsfonds is niet bedoeld voor een situatie zoals die waar we ons nu in bevinden en die zo’n omvangrijke impact heeft.”
Rector Frank Baaijens ondersteunde Groothuis in diens toelichting en vertelde dat koepelorganisatie VSNU en het ministerie van OCW op dit moment ook in gesprek zijn over de vraag of studenten recht hebben op compensatie (zie onderstaand kader over hoe politieke partijen hierover denken).
Teleurgesteld
Naomi Amsing van Groep-één|ESR vroeg of het TU/e-bestuur zelf al had nagedacht over een compensatieregeling voor studenten die op dit moment teleurgesteld zijn over hun opleiding. Collegevoorzitter Robert-Jan Smits vroeg Amsing om teleurstelling dan eens precies te definiëren. “We bieden nu wellicht niet altijd wat studenten precies verwacht hadden, maar de kwaliteit van ons onderwijs is ook nu nog goed”, aldus Smits. Hij zei ook dat de TU/e hierover niet op eigen houtje een beslissing kan nemen. “Als de TU/e een compensatieregeling zou aanbieden, zou dat op nationaal niveau direct ook een impact hebben op de andere instellingen. Maar reken er maar op dat we niet aan de kant staan toe te kijken wat er allemaal gebeurt. We praten erover en zodra er meer over bekend is, ontvangt de U-raad hier direct een mededeling over.”
Politieke druk loopt op
De regeringspartijen D66 en CDA en de oppositiepartijen pleiten voor een landelijke regeling voor studenten die studievertraging oplopen door de coronacrisis - bijvoorbeeld omdat stages en practica niet doorgaan. Misschien moeten de instellingen ook meer geld krijgen om getroffen studenten te kunnen helpen. Minister Ingrid van Engelshoven geeft echter geen krimp en biedt studenten alleen de mogelijkheid om extra te lenen bij DUO als ze in financiële problemen komen.
Maar de politieke druk loopt op. Tweede-Kamerlid Harry van der Molen van het CDA zegt dat het in tijden van corona handiger is om eenduidige afspraken met elkaar te maken over het profileringsfonds. "Je moet duidelijkheid bieden aan alle studenten onder welke voorwaarden ze er gebruik van kunnen maken.”
Van Kamerlid Jan Paternotte van D66 mogen studenten die “overduidelijk buiten hun schuld” vertraging oplopen, niet de deur worden gewezen. Paternotte: “Het is logisch dat er in deze tijd een groter beroep op het fonds wordt gedaan. En het is ook logisch om te kijken of er niet eenmalig extra geld naar de hogescholen en universiteiten moet voor het profileringsfonds.”
Frank Futselaar van de SP, vindt het niet fair dit aan instellingen over te laten, “niet voor de instellingen en niet voor de studenten”. Futselaar denkt aan een collegegeldverlaging of een andere vorm van tegemoetkoming. "Het probleem simpelweg afdoen met ‘ze kunnen meer lenen’ is echt veel te beperkt.” (HOP)
Discussie