'Maak gebruik van de tools die de TU/e heeft uitgerold'
De afgelopen weken werden snel stappen gezet om werk, overleg, onderwijs en tentamineren online mogelijk te maken. Versneld werd Office 365 ingevoerd, maar medewerkers en studenten zochten ook zelf naar geschikte platformen. Zoom was een populaire keuze. Het College van Bestuur verbiedt het gebruik hiervan voor het afnemen van tentamens en raadt met klem af het voor andere doeleinden in te zetten. Dit, vanwege angst voor datalekken, voor de privacy en het niet voldoen aan AVG-richtlijnen. En dat is terecht, zegt Hans Louwhoff, directeur van Information Management & Service (IMS).
IMS-directeur Hans Louwhoff ziet ook de aantrekkelijke features die Zoom docenten te bieden heeft. Vooral de mogelijkheid om met heel veel studenten tegelijk te kunnen overleggen. Maar hij wijst erop dat die voordelen niet opwegen tegen de gevaren van dit platform.
"Hackers kunnen op die bijeenkomsten inbreken, het zogeheten Zoombombing, en allerhande ongewenste content plaatsen. Nationaal en internationaal zie je er steeds meer verhalen over opduiken, die waarschuwen voor dat soort praktijken. Bij schoolkinderen in New York, maar ook in Zoetermeer, gebeurde dat en kregen kinderen pornofilmpjes voorgeschoteld. Daar ging Zoom in de ban. En inmiddels hebben ook gerenommeerde organisaties als Nasa en Spacex, en gisteren nog Google, er afstand van genomen."
Vorige week nog prees hoogleraar Bettina Speckmann Zoom aan als een zeer bruikbare tool om haar onderwijs snel online te krijgen. In een reactie zegt ze dat de platformen die de TU/e nu aanbiedt, niet voorzien in haar behoeften. "Zo is het niet mogelijk om met meer dan zestien studenten tegelijk te overleggen. Ik heb groepen die zijn groter dan vijftig studenten. Wat is voor mij dan het alternatief?" Ook zegt ze dat Zoom hard gewerkt heeft om alle zwaktes in de veiligheid van het systeem te dichten, en dat het een goed plan zou zijn als de TU/e een eigen licentie voor het gebruik van Zoom aanschaft. "Daardoor is de privacy bij gesprekken tussen TU/e-medewerkers en - studenten gegarandeerd."
Eigen licentie
Louwhoff zegt dat Zoom de veiligheid nog steeds niet op orde heeft en het hebben van een eigen licentie zou daar volgens hem weinig aan veranderen. "Daarmee krijg je alleen extra features tot je beschikking, maar niet meer veiligheid." Daarnaast maakt de IMS-directeur zich ook zorgen over het niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei 2018 werd ingevoerd. "Ook dat kunnen we met Zoom niet garanderen en dat zou betekenen dat als een student daar een zaak van zou maken, de universiteit in grote problemen kan komen."
Op de vraag waarom onder meer de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Tilburg wel met Zoom werken, zegt Louwhoff: "De UvA heeft laten weten op dit moment geen alternatief beschikbaar te hebben en ook in Tilburg heeft men er tandenknarsend toe moeten besluiten."
Dat Zoom nu voor de TU/e helemaal uit beeld is, wil Louwhoff overigens niet zeggen. "We zien dat er hard gewerkt wordt om het veilig te krijgen en die ontwikkelingen blijven we ook vanuit IMS op de voet volgen. Maar zolang we er niet van overtuigd zijn dat het honderd procent veilig is, zullen we iedereen aan de TU/e met klem afraden ermee te werken en is tot die tijd ons motto: 'Gebruik de tools de TU/e heeft uitgerold'."
Discussie