Drukke tijden voor student met draaiorgel: “Mooi wat het nu losmaakt”
Draaiorgelmuziek op bestelling voor één nietsvermoedende jarige, en uiteindelijk een plein met balkons vol meezingend publiek. Het is misschien maar een klein lichtpuntje in moeilijke tijden, zegt Werktuigbouwkundestudent Thijs Haenen, maar: “Ik vind het heel mooi om zoiets te kunnen doen”.
Haenen, masterstudent Control Systems Technology, raakte al op jonge leeftijd verknocht aan het draaiorgel en gaat er al de nodige jaren mee op pad. Zo’n tien tot vijftien boekingen heeft hij gemiddeld per jaar (de afgelopen acht jaar staat hij onder andere regelmatig in de Eindhovense binnenstad), waarvoor hij zijn draaiorgel 'Fata Morgana' uit de opslag in Tilburg haalt. Op dit moment staat de teller alleen al voor deze máánd op meer dan vijftig. “Het draaiorgel is weer vers in trek.”
Haenen denkt het wel te kunnen verklaren: “Het is een gemakkelijke manier om veel mensen te bereiken, om ze een hart onder de riem te steken en op afstand nog contact te kunnen maken. Je kunt in één keer een heel flatgebouw bereiken.” Zo stond hij donderdagavond nog op een plein in Tilburg ter ere van een jarige op leeftijd die op dit moment zijn huis niet uit kan. “Ik begon met ‘Lang zal ze leven’ en uiteindelijk stond iedereen aan dat plein, omringd door hoge flats, op de balkons mee te zingen en te klappen. Die man wist niet wat hem overkwam. Mooi wat het draaiorgel op zo’n moment losmaakt.”
Lees verder onder de foto.
Geen held
Mooi, maar ook een beetje ongemakkelijk, voegt Haenen er meteen aan toe. “Ik zie mezelf in de huidige situatie niet als held. Ik probeer mensen alleen maar een leuke dag te bezorgen. Zelfs als ik met mijn draaiorgel onderweg ben van locatie naar locatie, beginnen mensen onderweg te applaudisseren. Je wordt overal zo warm ontvangen.”
Lees verder onder de video.
De boekingen namen de afgelopen weken rap toe nadat hij zijn geplande muzikale uurtjes in de Eindhovense binnenstad op een recente zaterdag maar liet voor wat ze waren. “In de stad was alles op slot en verlaten. Toen ben ik op goed geluk maar wat door Eindhoven gaan rijden, door woonwijken, langs verzorgingshuizen. Dat was al een groot succes.”
Daarna kwamen de verzoekjes: “Kun je niet komen spelen voor mijn moeder hier?”. Na de individuele wensen hingen al gauw ook zorginstellingen aan de lijn: “Of ik op al hun locaties kon komen spelen”. Klinkt lucratief, maar Haenen benadrukt: “Ik wil hier geen munt uitslaan. Ik heb mijn prijs ook opzettelijk een stuk omlaag gedaan. Want ik vind het heel leuk dat ik dit kan doen, maar had liever gehad dat het niet nodig was”.
Lees verder onder de foto.
Welkom tijdverdrijf
Ook voor hemzelf is het vele orgelspelen nu trouwens een zeer welkom tijdverdrijf. “Ik ben al geen binnenmens en bovendien wordt mijn straat op dit moment opengebroken, dus ik heb lekker twee weken herrie voor de deur.” Normaliter is de tiendejaars student naast zijn masteropleiding drie dagen per week aan het werk, “ik krijg geen studiefinanciering meer en moet alles straks terugbetalen. Maar op het werk is het nu ook een beetje stil, ik mag niet naar kantoor.”
En dus trekt hij momenteel voor zijn eigen én andermans plezier de provincie in met zijn draaiorgel. Zondag zagen en hoorden we Haenen aan het werk in Best, komende week staan onder andere Tilburg, Geldrop, Heeze, Waalre en Oirschot op de agenda. Zijn ‘playlist’ past hij, eigenlijk zoals altijd, aan zijn publiek aan: “Als ik ook wat jonge gezichten zie, wordt het aanbod meteen een stuk breder”.
Maar ook de huidige omstandigheden houdt hij zeker in gedachten, vertelt Haenen. “Sommige nummers, zoals ‘Another one bites the dust’, speel ik nu maar even niet; dat voelt toch wat ongepast. En ik begin op dit moment altijd met ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. Een mooi rustig begin en bijna iedereen kan het meezingen. De hele sfeer van dat nummer voelt nu gewoon goed.”
Discussie