TU/e legt op DDW een brug naar Strijp-T

Tijdens de Dutch Design Week, die plaatsvindt van 19 tot en met 27 oktober, verzorgt de TU/e dit jaar onder andere een expositie op Strijp-T. Dat is voor veel van de bezoekers wellicht onbekend terrein en daarom wordt er een tijdelijke brug over de rondweg geplaatst. Met de gratis tentoonstelling Drivers of Change laat de TU/e het DDW-publiek zien wat de technologie de wereld van morgen zal brengen.

door
foto Marcel Sloots

Mooie producten op de DDW, maar wat betekenen die nou in het grote geheel om ons heen waarbij we de wereld in een enorm tempo zien veranderen? Lucas Asselbergs (projectleider Drivers of Change) denkt dat de bezoekers met die vraag rondlopen en ziet de deeltentoonstelling Drivers of Change als een antwoord.

“Met data kunnen we steeds meer manipuleren bij zaken als gezondheidszorg, autonome mobiliteit en fotonica. Dat gaat op een schaal die we niet kunnen zien en de kunst is om dat aanschouwelijk te maken. We lopen tegen de grenzen aan van bijvoorbeeld duurzaamheid en binnen de TU/e zijn we bezig om daar oplossingen voor aan te dragen. Dat gaan we tonen. Zo gaan we over fotonica, met filmmateriaal, uitleggen dat het op energievriendelijke wijze de elektronica zal ondersteunen.”

Strijp-T

De tentoonstelling Drivers of Change is te zien op een nieuwe locatie, machinehal T-Q6 op Strijp-T. Met de wetenschap dat dat nog geen DDW-hotspot is, is er veel moeite in een aandachtstrekker gestopt die tevens de loopafstand tot een paar honderd meter verkleint. “Er komt een tijdelijke brug over het stuk rondweg dat Beukenlaan heet. Dat is vanaf het Klokgebouw al te zien,” zegt projectcoördinator Jeannette Schoumacher.

Asselbergs noemt voordelen ten opzichte van het Klokgebouw waar de TU/e samen met 4TU sinds 2014 de tentoonstelling Mind the Step hield. “Op Strijp-T hebben we veel meer ruimte. Het is een licht en strak afgewerkt gebouw. Die ruimte geeft rust om het verhaal goed te vertellen. Je ziet meer dan de schouders van de persoon voor je. Daardoor zijn er netwerkmogelijkheden voor exposanten en de bezoekers kunnen hun vragen stellen. De tentoonstelling is zó ingericht dat de gewone Eindhovenaar zonder bèta-opleiding de essentie kan bevatten.”

Gratis

“Een ander groot voordeel is dat mensen zonder passe partout binnen kunnen komen, het is helemaal gratis. Dat maakt ook dat scholen nu in de gelegenheid zijn langs te komen. En tot slot kunnen we nu met de enorme ruimte alle researchprojecten tonen die relevant zijn. Vorig jaar hadden we vier thema’s en daar paste robotica bijvoorbeeld niet goed in. Nu kan het wel.” Net als de kunstbaarmoeder die onlangs een subsidie van 2,9 miljoen euro toegekend heeft gekregen, een intelligente rollator, een warmteboiler van de toekomst, nieuwe bouwmaterialen zoals schimmels, en nog veel meer.

Vanaf het dakterras van gebouw Q6 is het Klokgebouw te zien. Daar is ook dit jaar de Design United tentoonstelling te zien waar de industrial designopleidingen van de vier TU’s werk laten zien. Wageningen toont onder andere een draagbare jurk die gemaakt is van plastic soep.

Deel dit artikel