DTW | Ook koersen op de fout tijdens Night of the Nerds
Ruim vijfduizend middelbare scholieren en mbo’ers brachten dinsdagmiddag een bezoek aan Night of the Nerds, met zijn zevende editie inmiddels een vertrouwd onderdeel van de Dutch Technology Week. Touringcars reden af en aan bij het Klokgebouw op Strijp-S, om vanuit de wijde omtrek scholieren te droppen die een paar uur technologie mochten komen opsnuiven en ervaren.
Temidden van de krioelende pubermierenhoop haalt Maurice Schmitz, zeven jaar geleden een van de founding fathers van Night of the Nerds, opgelucht adem - het evenement lóópt. Vooral de aanblik van de samenklonterende groepjes scholieren, die vaak wat beschroomd bij een activiteit komen aanlopen maar uiteindelijk tóch met de aanwezige teams en bedrijven in gesprek raken, stemt hem tevreden.
Lees verder onder de foto.
Jongeren van pakweg veertien tot twintig “laten zien wat de wereld van de technologie gaat behelzen” - dat is volgens Schmitz van de organiserende stichting FutureBites het voornaamste doel vandaag. Met als leidende formule: ‘technologie + creativiteit = innovatie’, het één is niets zonder het ander. En dus zijn op Night of the Nerds niet alleen tech-bedrijven en TU’s present, maar bijvoorbeeld ook kunstacademies en andere creatieven. Wat ze volgens Schmitz sowieso gemeen hebben: het zijn de anders-denkers, degenen die buiten de lijntjes kleuren. “Díe mensen bepalen de toekomst van de BV Nederland”.
En daarmee heeft hij indirect meteen ook een boodschap aan scholen: “In het onderwijs moet doorgaans alles góed. Terwijl de essentie van anders denken is dat je soms ook gericht koerst op de fout. Ook dat willen we scholieren hier laten doen; dingen uitproberen, een keer iets laten crashen, de mist ingaan. Daar leer je het meest van”.
Aan scholiere Carlijn uit Rosmalen is het duidelijk allemaal niet echt besteed. Samen met een schoolgenoot zit ze verveeld op de grond in de ontvangsthal, te wachten tot de anderhalf uur die het nog duurt voordat de bus hen weer ophaalt, verstreken is. Het bezoek aan Night of the Nerds vandaag was verplichte kost voor alle 4-vwo’ers van haar school. “Ik dacht dat het heel interessant zou zijn, maar ik vind het vooral heel druk en had verwacht dat we meer dingen mochten uitproberen.”
Segways
De Segways links achterin de grote hal trokken haar wel - net zoals eigenlijk alle jongeren die de tweewielers deze middag in het vizier krijgen -, maar daar mogen de bezoekers pas op rijden als ze tenminste vier andere activiteiten hebben gedaan of bezocht. Maar uit haar hele lichaamstaal blijkt: dat gaat ‘m vanmiddag voor Carlijn niet worden.
Lees verder onder de foto.
De Bestse brugklasser Maud doorkruist wél gretig het gebouw. Ze heeft zojuist kennisgemaakt met ‘Digital Seasoning’ (een afstudeerproject binnen de Design Academy) en ervaren hoe uiteenlopende voor je neus geprojecteerde beelden je smaakbeleving van hetzelfde snoepje kunnen beïnvloeden. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Maud heeft geen idee - maar ze is in elk geval weer een vinkje dichterbij haar Segway.
Alle mavo-brugklassers van Mauds school zijn vandaag op Night of the Nerds. Een verplicht nummer dus ook voor deze scholiere - die zich weliswaar prima vermaakt en het knap vindt wat de diverse ‘standhouders’ in het Klokgebouw hebben ontwikkeld, maar zichzelf vooralsnog niet in de technologie ziet belanden. “Dan moet je echt zóveel van dit soort dingen afweten. En jezelf kunnen concentreren - en daar ben ik al niet heel goed in”. Het vak Techna op school, een mix van techniek en natuurkunde, is aan Maud ook niet echt besteed. Maar dat komt ook een beetje door de docent, voegt ze er subtiel aan toe.
Vier meiden uit Nijmegen tonen zich aanzienlijk enthousiaster. Ze zijn hier vanmiddag dan ook niet omdat het moet, maar omdat het kán - ondanks hun drukke voorjaarsprogramma op school. Twee van hen, Anouk en Eline, zijn hier zelfs voor de tweede keer; de andere twee lieten zich door hen overhalen om dit jaar ook mee te gaan.
Beat the Laser
Zojuist hebben ze met z’n vieren een spelletje ‘Beat the Laser’ gespeeld - een interactief lichtkunstwerk ontwikkeld door Fontys-studenten, vorig jaar ook te zien tijdens GLOW. Het is een variant op het spel Simon Says, waarbij de spelers hun handen in de gekleurde laserstralen moeten steken om een door de computer opgegeven combinatie na te ‘spelen’. Erg leuk, vinden de Nijmeegse meiden, “maar niet heel moeilijk”. Vooral Anouk ziet een carrière in de technologie wel zitten en overweegt over ruim twee jaar Industrial Design aan de TU/e te gaan studeren. “Het lijkt me heel leuk om zelf dingen te ontwikkelen.”
Lees verder onder de foto.
Wie daar inmiddels al enige ervaring mee hebben, zijn Evie de Fouw en Rik Benoist van TU/e-studententeam Blue Jay - deze dinsdagmiddag present op de Night of the Nerds met een niet te missen kooi van netten, waarbinnen scholieren een drone mogen proberen te besturen. Eén kleine drone raakt verstrikt in het ‘dak’ van de kooi, ver buiten ieders bereik, waarna Blue Jay ter vervanging een van zijn eigen drones aanrukt. “Maar daar mogen ze niet mee vliegen, dat doen we zelf”, aldus teammanager Benoist.
De TU/e-studenten spreken van een tof evenement, ook al valt er voor Blue Jay weinig directe ‘winst’ te behalen in bijvoorbeeld de vorm van nieuwe teamleden. Maar vanuit eigen ervaring een bijdrage leveren aan het enthousiasmeren van jongeren voor technologie, dat doen de TU/e’ers graag - net als de scholieren laten meedenken over mogelijke toepassingen van drones als assistent voor de mens. Al zijn veel scholieren toch wat terughoudend, merkt De Fouw, en stellen de meesten uit zichzelf niet zoveel vragen. Benoist vult aan: “Het moet voor jongeren vooral gaaf en leuk zijn, ze willen dingen kunnen dóen. De toepassing van iets boeit ze nu nog wat minder; dat komt pas over een jaar of drie”.
Cursor bezoekt deze week elke dag een activiteit of locatie van de Dutch Technology Week. Volg ons dus voor nieuwe DTW-updates!
Discussie