“Nee, we drinken ook geen water”
Het is momenteel de maand van Ramadan voor moslims, waarbij gevast wordt van zonsopgang tot zonsondergang. De eerste maaltijd na zonsondergang is de iftar. De Eindhovense islamitische studentenvereniging S.A. Salaam organiseert tijdens de Ramadan twee iftars om samen het vasten te verbreken.
Zeker als je hier studeert en je familie niet in de buurt hebt, kan het fijn zijn om met andere islamitische studenten samen het vasten te verbreken. Deze editie moet studenten en vluchtelingen samenbrengen. Deasy Hapsari, bestuurslid van S.A. Salaam, vond dat een goed idee omdat de vluchtelingen hier vaak van dezelfde leeftijd zijn en er ook veel moslims bij zijn. “We wilden graag iets nieuws proberen deze iftar en kennismaken met de vluchtelingencommunity in Eindhoven.”
Zo’n zeventig jongeren melden zich donderdagavond direct om kwart over negen bij De Huiskamer in Eindhoven, waar de iftar plaatsvindt. Om 21:24 uur gaat de zon onder en dan wil iedereen toch wel klaarzitten. Na het bijpassende gebed wordt het vasten verbroken. Dat gebeurt traditioneel met een dadel en water, zoals de profeet Mohammed dat vroeger ook deed. De dadel vult snel de suikers aan die overdag gemist zijn en het water het vocht.
Lees verder onder de foto.
Wat de meest gestelde vraag is aan moslims over de Ramadan? Hapsari denkt even na. “Dat moet wel zijn: ‘Drinken jullie dan ook geen water?’. Nee. Ook geen water.” Maar de Ramadan is veel meer dan niet eten. Het is een van de vijf pilaren van de Islam. Het gaat gedurende deze maand om bezinning, verbroedering en het verdiepen van je relatie met God.
Of het vasten lastig te combineren is met het studeren? Hapsari vindt dat wel meevallen. “Ja, als de Ramadan in de tijd van lange dagen valt, is het wat lastiger. Maar je moet gewoon doorbijten. Je krijgt er wat moois voor terug, althans dat geloven wij.”
Lees verder onder de foto.
Iedereen is welkom op de iftars, ook niet-moslims. En die zijn er vanavond ook. Bouwkundestudenten Pamela Schippers, Mark de Mare, Thomas Pelgrim en Erwin Ketelaars zijn van de partij. Voor Schippers en De Mare is het zelfs al de tweede keer; vorig jaar deden ze ook mee.
Het eten smaakt heerlijk, vindt Schippers. Pelgrim: “Ik heb vandaag meegevast uit solidariteit.” Hapsari vindt het belangrijk zo de verbinding te maken tussen moslims en niet-moslims. “Als Deasy ons niet had gevraagd, hadden we hier niet van geweten”, bedenkt Ketelaars zich.
Vluchteling Samir Bentouis uit Algerije vermaakt zich goed tussen de studenten. “Ik kom vaak in De Huiskamer en het is hier altijd fijn om mensen te ontmoeten. Hier heb ik ook contact met Nederlanders. Vanavond heb ik meegekookt; we zijn wel zeven uur bezig geweest met het eten voor zeventig man.”
Aan het eind van deze periode wordt Eid Al-Fitr (letterlijk ‘feest van het breken van het vasten’) gevierd, in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. Dit jaar zal dat rond 5 juni zijn.
Discussie