- Student
- 03/05/2019
Firefly organiseert choreografiewedstrijd voor drones
Is het je droom om meerdere drones tegelijk te laten dansen op jouw wenken? Dat is vanaf 13 mei mogelijk met de webapp die honors-team Firefly ontwikkelde. Als je een mooie choreografie ontwerpt op hun website, maak je kans dat deze wordt uitgevoerd en gefilmd voor een clip op YouTube.
Het was altijd al het doel van honors-team Firefly om een show met drones, licht en muziek op te zetten, maar dit jaar is het doel realistischer dan vorig jaar, toen de eerste lichting van team Firefly nog faalde in hun poging om zelf tijdens GLOW een grote voorstelling te verzorgen, Nu gaat het (deels) nieuwe team de interactie met het publiek aan. Wie ontwerpt een interessant pad voor maximaal drie drones?
“Ieder jaar verandert de samenstelling van de teams van de TU/e Honors Academy omdat de derdejaars uitstromen en nieuwe tweedejaars erbij komen. Ook moet ieder jaar het doel bijgesteld worden om op die manier innovatief te blijven”, zegt Iris Camps, algemeen manager van het team. “Er waren veel opties dit jaar. We konden meedoen met Robot Love, opnieuw GLOW proberen, een show op een bedrijfsfeest in Italië geven of zelfs naar een evenement in Nepal gaan.”
Focus
Maar Firefly had door ervaring geleerd dat het juist belangrijk is je te focussen op één ding en dat goed doen. “Vorig jaar waren er teveel zaken net niet goed. De drone was accuraat op tien centimeter. Dat betekent dat hij niet nauwkeurig vliegt. Nu hebben we ons basispakket helemaal in orde. We hebben een positioneersysteem van Opti Track gekocht dat de drones nu accuraat maakt op maximaal 1 millimeter oftewel de dikte van een papiertje,” zegt teamlid Thomas Wagenaar, die zich vooral met de techniek van de drones bezig houdt.
Lees verder onder de foto.
Nu is het mogelijk met drie drones die Avular beschikbaar stelt een show op te stellen. Firefly wil daar graag publiek bij betrekken. Het team bedacht een competitie waar alle TU/e’ers, studenten én medewerkers, in groepjes of zelfstandig aan mee kunnen doen. De opdracht is een choreografie te verzinnen voor enkele drones. Daar hoef je zelf geen drone voor te bezitten, dat kan via de webapp die Firefly ontwikkelde. Sara Polak, net als Iris algemeen manager van het zestienpersoonsteam: “Als je de handleiding leest en kunt klikken, dan moet het je lukken.”
Coach Duarte Antunes benadrukt dat het feit dat iedereen zijn eigen show mag ontwerpen het project zo innovatief maakt. “Er bestaan al geweldige droneshows maar dat design wordt door iemand anders gemaakt, het publiek heeft daar niks op in te brengen. Wij geven nu deze ervaring van het ontwerpen aan het publiek.”
Dance
Sara vertelt dat elektronische dansmuziek heel geschikt is. “Met de veranderingen van ritmes en toonhoogtes bij dance kun je leuke dingen doen.”
De competitie beslaat drie weken. Vanaf 13 mei is het mogelijk mee te doen via app.fireflyeindhoven.nl. Driemaal kiest team Firefly een weekwinnaar en tot slot wordt van die drie dansen de mooiste gekozen door een externe jury. Deze zal letten op het vloeiend bewegen van de drones, de creativiteit en of de dans aansluit op de muziek. Van de choreografieën van de weekwinnaars worden clips gemaakt die op YouTube worden gepubliceerd. Dat geeft het brede publiek ook de kans om hun stem uit te brengen, die zal meewegen in de beslissing van de jury. De hoofdprijs is een reischeque met een waarde van 250 euro.
Discussie