Team Cyclone laat drones zelf racen
Team Cyclone is nu nog een team voortgekomen uit een honorstrack, maar heeft aspiraties om een echt TU/e-studententeam te worden. Cyclone wil als eerste team in de regio een drone autonoom laten racen. Daarnaast willen de teamleden zich ook richten op maatschappelijke problemen die een drone kan oplossen. Laurens Kools, bachelorstudent Werktuigbouwkunde, zit al een jaar in het team en vertelt over de veelzijdigheid van hun drone.
Team Cyclone is voor zover de leden zelf weten op dit moment het enige raceteam in de regio dat een drone autonoom door hoepels een parcours laat afleggen. Het is nu nog een team binnen de Honors Academy, maar omdat de studiebegeleider stopt houdt ook het team op te bestaan. Aan het einde van dit collegejaar transformeert Cyclone daarom tot een echt studententeam, want ophouden willen ze zeker niet. Teamlid Laurens Kools: “We doen dit allemaal omdat we het ontzettend leuk vinden, en we komen steeds verder in het proces.” Het team bestaat op dit moment uit negen studenten, en ze zijn hard op zoek naar uitbreiding.
Voor de zomervakantie hoopt Cyclone nog een dronerace te kunnen organiseren aan de TU/e. Kools: “Dat is een hele uitdaging, want eigenlijk hebben we in Nederland geen tegenstanders. Wij zijn het enige actieve Nederlandse autonome drone-raceteam. Daarom willen wij graag de strijd aangaan met handmatig bestuurde drones.” Het team verwacht dan te kunnen laten zien dat de drone van Cyclone sneller en behendiger is dan de handmatig bestuurde drones.
Meer dan racen
Omdat het lastig is tegenstanders te vinden voor een dergelijke race, focust het team zich ondertussen ook op andere toepassingsgebieden en onderzoeken ze wat de mogelijkheden zijn bij het oplossen van maatschappelijke kwesties. In eerste instantie niet het oorspronkelijk idee. “Inderdaad niet ons eerste doel”, zegt Kools, “maar na gesprekken binnen het team zagen we dat de drone een breder doel kan hebben. We zijn daarvoor al in gesprek met externe partijen. Je moet hierbij denken aan zaken als bosbrandpreventie en surveillancetaken voor de politie.”
Volgens Kools wordt ook gesproken met vertegenwoordigers van Defensie, om precies te zijn met de sectie Robots and Autonomous Systems (RAS) gevestigd op de kazerne in Oirschot, maar dat initiatief staat nog in de kinderschoenen. Zijn ze hiermee ook concurrenten van het al bestaande droneteam Blue Jay? "Nee, juist niet", zegt Kools, "zij richten zich op indoor toepassingen en wij kijken wat buiten mogelijk is met een drone. Beide teams hebben ook geregeld contact met elkaar."
De drone vliegt momenteel op relatief lage snelheid en de leden weten op dit moment ook niet precies wat de hoogste vliegsnelheid is, "maar snelheid is voorlopig ook niet onze voornaamste prioriteit", zegt Kools. “Het afgelopen jaar zijn we voornamelijk bezig geweest met ervoor zorgen dat de drone doet wat we willen: autonoom door hoepels vliegen.”
Versterking van het team is noodzakelijk, aldus Kools. “We doen dit allemaal parttime en zien het als een hobby, maar dat wel op een serieus niveau. We zoeken daarom gedreven studenten met een passie voor drones.”
Discussie