Linux voor Dummies

De TU/e-dienst Information Management & Services (IMS) heeft een Wiki-pagina opgezet om kennis over het besturingssysteem Linux te bundelen en te delen. Alle medewerkers en studenten kunnen deze centraal beheerde pagina’s bekijken en, na inloggen met hun eigen TU/e-account, bewerken. Hoofddoel is om Linux-gebruikers te helpen met standaard ict-voorzieningen.

door
foto Shutterstock

“De ict-ondersteuning van Linux op onze universiteit is beperkt, maar er is veel kennis aanwezig in de faculteiten en vakgroepen. Onder de onderzoekers is er een relatief grote groep Linux-gebruikers, maar ook steeds meer studenten zetten Linux op hun laptop.” IMS-medewerker en Linux-expert Patrick van Brakel vermoedt dat ruim driehonderd medewerkers nu met dit besturingssysteem werken. Hoeveel studenten gebruikmaken van Linux is veel lastiger te duiden. “Er zullen er zeker een paar honderd zijn die gebruik maken van Linux in specifieke vakken of bij het afstuderen. Het verschilt enorm per faculteit”, zegt Van Brakels collega Reinier Post.

Notebook

In principe krijgen medewerkers en studenten bij het uitleveren van hun notebooks geen Linux-installatie. Wie voor TU/e-gebruik Linux installeert, moet bepaalde dingen weten om TU/e-faciliteiten, zoals netwerkverbindingen, werkend te krijgen.

“Er was nog geen plek waar dit systematisch werd gedocumenteerd”, zegt IMS-projectleider Susan van de Ven. “De informatie stond her en der verspreid, op onder andere Intranet en bestaande Wiki’s. De nieuwe Wiki voorziet in een veilige omgeving voor deze documentatie”, vult ze aan.

Users united

De projectleider hoopt een platform te realiseren dat Linux-gebruikers campusbreed zal verbinden en hun gebruiksgemak vergroot. “We zien dat de servicedesk gebeld of gemaild wordt met vragen zoals: 'Hoe kan ik op de TU/e gebruikmaken van de campusprinters?’, ‘Hoe kan ik verbinding maken met mijn netwerkschijf?’ of ‘Hoe zet ik een VPN-verbinding op?’. Omdat het vaak vragen betreft waarvoor specifieke Linux-kennis nodig is, werden deze vragen doorgestuurd en opgelost door onze technisch-beheerafdeling. Maar nu is er dus gekozen voor een centraal Wiki-platform om de antwoorden op deze vragen te bundelen.”

Reinier Post, net als Van Brakel IMS-medewerker en Linux-expert, is de beheerder van deze Linux-Wiki. “Het zijn ongelofelijk ingewikkelde softwaresystemen. Linux wordt gebruikt omdat het handig of keihard nodig is, meestal omdat bepaalde software of hardware ermee werkt. Sommige gebruikers weten er heel veel van, anderen zijn complete beginners. Sommigen zoeken graag van alles uit, anderen doen dat niet. We willen iedereen die Linux nodig heeft op weg helpen”, zegt hij. "De documentatie in de Wiki richt zich vooral op een beginnende Linux-gebruiker binnen de TU/e-omgeving, maar ook aan de meer ervaren gebruiker is gedacht door onderaan elk artikel links naar advanced topics te plaatsen.”

Up-to-date

De Linux-WiKi moet ervoor zorgen dat er op structurele basis informatie met elkaar gedeeld kan worden en dat beschreven documentatie up-to-date blijft. De website is inmiddels gerealiseerd en IMS heeft de meest voorkomende vragen rondom Linux-gebruik alvast beantwoord, maar nodigt iedereen uit om verder bij te dragen aan de inhoud. Bij succesvol gebruik wordt overwogen om vergelijkbare Wiki’s te lanceren voor andere onderwerpen, zoals documentatie voor Mac-gebruikers of over High Performance Computing.

Ben je benieuwd naar de documentatie of wil je zelf bijdragen? Je kunt inloggen met je TU/e-account en de Wiki vinden op het intranet via deze link.

Deel dit artikel