Team SOLID gaat ijzersterke formule in de praktijk brengen
Een mijlpaal in de energietransitie, noemt Team SOLID het idee om ijzerpoeder te gebruiken als opslagmateriaal voor duurzame energie. Steeds meer mensen raken daar ook van overtuigd, gezien het geld dat de provincie Noord-Brabant nu gaat bijdragen, een miljoen euro. Het team groeit wat betreft leden en budget. Binnenkort zal ze de eerste toepassing van een energiesysteem op basis van ijzerpoeder demonstreren bij een industriële partner.
“Niets is leuker dan mensen iets uitleggen wat hen verbaast”, zegt Wies Ruyters, marketing manager bij Team SOLID, en met plezier vertelt ze nog eens over de technologie achter metal fuels. “Bij de CO2-vrije verbranding van ijzerpoeder komen zeer hoge temperaturen vrij, waar stoom en elektriciteit mee gemaakt kunnen worden. Het ontstane roestpoeder wat overblijft, kan met wind- en zonne-energie weer omgevormd worden tot ijzerpoeder. Dat maakt het proces helemaal circulair!”
Teamcaptain Geert Vergoossen voegt toe: “Hier zijn twee dingen van belang. Je kunt op deze manier eindeloos opslaan en transporteren en er is dus nooit een tekort aan ijzerpoeder. Het andere voordeel is dat er met deze vlam in korte tijd hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Met elektrisch verwarmen gaat dit veel langzamer. De industrie heeft hoge temperatuur nodig en ook véél stroom tegelijk. Zulke dikke kabels zijn er niet voorhanden.”
Heavy metal in Budel
Onlangs heeft Team SOLID, dat drie jaar geleden begon als een Honors Academy team onder leiding van hoogleraar Philip de Goey, een miljoen euro toegekend gekregen van de provincie Noord-Brabant. De bedoeling is om in Budel-Dorplein, op het terrein van de nog te ontwikkelen campus Metalot, een industriële toepassing te ontwikkelen voor de verbranding van metaalpoeder als energieopslag-medium. Daarnaast hebben bedrijven ook geld, werkuren en materialen in het project gestoken. De totale begroting komt op ongeveer 2,4 miljoen euro.
Team SOLID ziet de toepassingen in de industrie, bij elektriciteitscentrales en in de maritieme sector. Vergoossen: “De elektriciteitscentrales stoken nu met kolen en moeten daar volgens het klimaatakkoord mee ophouden. Je kan ze mogelijk ombouwen tot ijzerpoedercentrales. Die zijn te gebruiken als grootschalige seizoensopslag van energie. In de zomer zet je roest met zon en wind om in ijzerpoeder. In de winter verbrand je dat om stoom of elektriciteit te maken.”
IJzer is compact maar zwaar. Dat is niet praktisch in een vrachtauto, maar bij containerschepen is dat geen probleem. Team SOLID, dat sinds dit collegejaar bestaat uit vijf fulltimers en bijna twintig parttimers, gaat nu in kaart brengen hoe het proces toepasbaar is. In het team zijn de taken intussen verdeeld in de onderdelen management, financiën, business, HR, marketing en techniek.
Spanning opvoeren
Deze zomer gaat Team SOLID het systeem bij een industriële partner demonstreren. Het is de bedoeling dan honderd kilowatt stoom te leveren. Over de locatie, en op welke dagen, wil het team nu nog niets zeggen. Dat wordt geheim gehouden tot de officiële bekendmaking in de Blauwe Zaal op 27 februari. Bij dat symposium met DIFFER’s directeur Richard van de Sanden als spreker, is iedereen welkom.
Wie op andere dagen ook zeer welkom zijn in de ruimte in TU/e innovation Space, waar het team gehuisvest is en ook blijft als de testen in Budel gaan plaatsvinden, zijn ambitieuze studenten. “Wie vastberaden en enthousiast is om Team SOLID verder te ontwikkelen, kan bij ons solliciteren”, zegt Vergoossen. “Een extra voordeel van het toegezegde geld is dat we nu voor de fulltimers een deel van het collegegeld kunnen vergoeden.”
Discussie