Even je werk vergeten op het tweede PhD-PDEng Event

Promoveren is een druk en daardoor soms eenzaam bestaan, met weinig ruimte voor sociale bedrijvigheid - laat staan het leggen van nieuwe contacten. En dat is precies het gat waar de organisatoren van het tweede PhD-PDEng Event, op 22 februari in popcentrum de Effenaar, in willen springen. “Fijn om je werk even helemaal te kunnen vergeten.”

door
foto Erik de Jong

Of rector Frank Baaijens nou “zo’n dansbeest” is, dat weet TU/e-communitymanager Erik de Jong niet. Maar welkom is hij zéker op de aankomende tweede editie van het PhD-PDEng Event, inclusief speeddate-diner en een feest voor tot 450 jonge TU/e-wetenschappers. “De rector was een beetje jaloers dat zoiets er in zijn PhD-tijd nog niet was.”

Of De Jong niet iets voor de PhD/PDEng Council van de TU/e kon betekenen, was de vraag die de communitymanager in 2017 kreeg voorgelegd. Die liet er geen gras over groeien, belde popcentrum de Effenaar, reserveerde het restaurant en een zaaltje, en zette de promovendiclub vriendelijk voor het spreekwoordelijke blok: “De datum en locatie hebben we, we mogen er een congres, diner, een feest of wat dan ook houden. Wat zullen we gaan doen?”

In je eigen bubbel

Samen met enkele enthousiaste jonge TU/e-onderzoekers stortte hij zich op de organisatie van het eerste PhD-PDEng Event, op 11 november 2017. Eén wens stond bij de invulling strak bovenaan: “Kennismaken, dat was het allerbelangrijkst”. Want, zo weet De Jong: “Promovendi en PDEngs hebben het ontzettend druk en daardoor blijf je al gauw een beetje in je eigen bubbel zitten, waarin het vooral over de vakinhoud gaat. Ze zitten vaak wel bij een sport- of cultuurvereniging, maar speciale verenigingen voor deze groep, of plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zijn er niet.”

Lieke Hermans, promovenda binnen de groep Signal Processing Systems (Electrical Engineering) en lid van de PhD/PDEng Council, kent de bubbel waarover De Jong het heeft maar al te goed. “Dat is ook wel een risico. Je bent soms zó gefocust op je eigen onderzoek, dat je wat eenzaam kunt worden. Natuurlijk heb je je directe collega’s om dat op te vangen, maar soms is het ook fijn om met iemand anders te praten, buiten je eigen kantoor. Dat levert ook weer andere gespreksstof op.”

Met het PhD-PDEng Event hopen de PhD/PDEng Council en De Jong dat gat een beetje op te vullen. ‘Wegens succes herhaald’ wordt in elk geval het speeddatediner, waarin bezoekers in steeds andere samenstellingen kort met elkaar kennismaken. Onderzoek, congreservaringen, literatuur, reisbestemmingen - volgens De Jong waren de gespreksonderwerpen tijdens de eerste editie divers.

Livemuziek

Na afloop wordt er gefeest tot in de kleine uurtjes, dit keer in de Kleine Zaal van de Effenaar die plaats biedt aan 450 mensen. Er is livemuziek van de Gelderse coverband Stringkings en van de Aeris Brass Band, die onder anderen twee TU/e-promovendi in zijn muzikale gelederen heeft. De karaokeliefhebbers kunnen terecht in de foyer, waar ook een photobooth staat om de vrolijkheid van de avond vast te leggen.

“Het beste feestje met de allerleukste mensen” wordt het volgens De Jong. “Het is een heel internationaal en open gezelschap. PhD’s en PDEngs zijn veel vrijer en losser dan bijvoorbeeld studenten, ze hoeven zich niet per se meer in een bepaalde groep te wringen.” Hermans was tijdens de eerste editie alleen bij het diner, maar kijkt ernaar uit om dit keer ook het feest bij te wonen. “Wetenschappers gaan inderdaad vaak lekker los”, zegt ze lachend, “dat heb ik ook wel gemerkt op bijvoorbeeld feestjes bij congressen. Mensen gaan vaak ook niet meer elke week uit; dan is het extra fijn als je je werk even helemaal kunt vergeten”.

Het PhD-PDEng Event is op vrijdag 22 februari van 18.00 tot 02.00 uur. Kijk voor meer informatie, ook over het bestellen van tickets (tien euro voor alleen het feest, dertig euro inclusief driegangendiner) op Facebook. Het diner is uitsluitend voor promovendi en ontwerpers-in-opleiding van de TU/e (op vertoon van hun TU/e-pas), op het feest zijn ook introducés welkom.

Deel dit artikel