Een zonnewagen van potloodvullingen

Achtste-groepers van het Eindhovense Kindcentrum Theresia brachten woensdagochtend een bezoek aan de TU/e en kregen onder andere een rondleiding bij Solar Team Eindhoven. Het uitstapje maakt deel uit van een project van studentenbeleggersvereniging B&R Beurs Eindhoven in samenwerking met Stichting Move.

door
foto Bram van der Pijl

Welke dieren hebben, net als zonnewagen Stella Vie, eigenlijk ook zo’n glooiende aerodynamische vorm? Rijden er ooit alleen nog maar zonnewagens rond?  Maar ook: “Is dat kangoeroe?”, bij de foto van een ontbijt voor Solar Team Eindhoven tijdens de vorige World Solar Challenge. Een presentatie voor kinderen levert steevast gevarieerde vragen en inzichten op.

Onder meer ook het materiaal waarvan de body van de wagen gemaakt is, carbon, komt in begrijpelijke taal aan bod. Teamlid Marije Sesink legt uit: “Carbon is eigenlijk hetzelfde als de vulling van een potlood, maar dan héél veel vullingen naast elkaar. Daarvan maken wij onze auto.” “Maar dat is toch heel zacht?”, vraagt één scholiere aarzelend. Sesinks presentatiepartner Vincent Bolta maakt een vergelijking met lasagne, opgebouwd uit meerdere lagen, waarna het in de oven gaat: “Dan wordt het lekker hard en heel sterk. Maar dat laatste is met lasagne natuurlijk weer niet de bedoeling.”

Auto van vijf miljoen

Een van de jongens uit de klas wil vooral weten: “Is die auto dan ook superduur?” Bolta lacht. “Dat mogen we niet zeggen. Maar jij kunt ‘m niet betalen”, zo verzekert hij met een knipoog. De Strijpse scholier laat zich echter niet zomaar afschepen. “Jij zegt dat ik ‘m niet kan betalen. Hoevéél dan?” Bolta laat de leerlingen raden (vijftigduizend euro? Een miljoen? Vijf miljoen?), om het onderwerp slim af te ronden met: “Dan moet je over een paar jaar zelf maar bij het team komen, dan kom je erachter.”

Lees verder onder de foto.

De elfjarige Dieuwertje is enthousiast over het bezoek aan de TU/e. De auto van Solar Team Eindhoven heeft ze eerder op het nieuws gezien, nu staat ze er in de werkplaats met haar neus bovenop (dat wil zeggen: op voorganger Stella Lux, want Stella Vie is off-campus). Of ze zichzelf in de toekomst zo’n hippe auto ziet bouwen? Dieuwertje lacht verlegen. “Niet echt, ik ben niet zo goed in dat soort dingen. Ik word liever dierenarts of bioloog.”

Waar de scholiere misschien nog wel enthousiaster over is, is de uitbreiding voor een speelpleintje vlakbij school over een aantal weken - met dank aan studentenbeleggingsclub B&R en Stichting Move. “Het is leuk dat we als kinderen óók een keer onze mening konden geven; meestal bepalen volwassenen wat er gebeurt.” Op het pleintje in de wijk komt een nieuwe, door de kinderen zelf beschilderde tafeltennistafel te staan - en misschien zelfs één of twee meer, afhankelijk van het uiteindelijke sponsorbedrag dat B&R via haar netwerk weet binnen te halen. Ook de achtste-groepers zelf halen geld op, met kleine acties zoals het inleveren van statiegeldflessen.

College over sparen

Na afloop van het bezoek aan de zonnewagenbouwers gaat groep 8 in een sliert de campus over - even 'studentje kijken' in MetaForum en dan op naar een drankje in community café Hubble. Aansluitend wacht hen “een klein college” door B&R-bestuurslid Sascha Scholte. Die daar, zo bekent ze onderweg, “best wel zenuwachtig” voor is. Want basisscholieren iets bijbrengen over financiën; geen gemakkelijke klus. Scholte gaat de scholieren dan ook niet vermoeien met ingewikkelde beleggingspraat; bovenal hoopt ze hen, nadat ze zelf haar huiswerk deed bij onder meer het Nibud, iets mee te geven over het belang van sparen.

Lees verder onder de foto.

Scholte is blij met de samenwerking met Stichting Move en de genoemde school. Omdat het leuk en leerzaam is, én omdat het volgens haar bijdraagt aan de saamhorigheid en binding binnen de vereniging. B&R Eindhoven is met zijn drie jaar een relatief jonge club, met op dit moment zo’n honderd leden en tot dusver een redelijk vlug verloop: “We merken dat het goed werkt om sámen voor zo’n project aan de slag te gaan”. En, zo voegt bestuursgenoot Laurens Jansen toe: “Veel studenten in Eindhoven komen hier ook wonen. Met zo’n project kun je iets terugdoen voor de gemeenschap”.

De activiteiten van B&R Beurs voor en met de Eindhovense school zijn niet het eerste project van TU/e-studenten in samenwerking met Move. Vorig voorjaar gingen leden van studentenklimvereniging ESAC bijvoorbeeld al op pad met basisscholieren om samen ideeën te verzamelen voor een fijnere wijk en deels uit te voeren.

Deel dit artikel