Intro 2019 | Tien businesscases op een rij
Maandagmiddag is businesscasesmiddag. De opdrachten zijn bedacht door de introcommissies van de studieverenigingen. Passen ze bij de studie? Dat wisselt enorm. De een vindt het nodig een bedrijf een carrièregericht praatje te laten houden, een ander denkt de natuurkundepoot van de studie te kunnen verbeelden met een spaghetti-spekjes-bouwwerk en de biologie door een letterspelletje. Hoe dan ook, de kids waren lekker bezig.
De aankomend technisch fysici moeten een hyperloop bouwen, indachtig het motto ‘No pressure, the bar is low’ van studievereniging Van der Waals. Of nou ja, eigenlijk moeten ze een treintje in elkaar knutselen voor het op de Cascadeheuvel neergelegde houten spoortje - ook een manier van transport. De benodigde materialen kunnen ze in een winkeltje kopen met ‘geld’, vergaard middels het oplossen van natuurkundig getinte opgaven - de meeste spullen gaan op aan het pimpen van de trein, want ook voor creativiteit zijn punten gereserveerd.
De werktuigbouwers mogen een werktuig bouwen - wapentuig zelfs: een kruisboog. De kantine van gebouw Gemini oogt, klinkt en ruikt derhalve als een timmerwerkplaats - het is te hopen dat alle tafels het zagen en timmeren overleven. De kruisboog mogen ze op dinsdagochtend testen op hun intro-ouders. Op een indirecte manier gelukkig: raken ze de schietschijf, dan gaan de intropapa’s en mama’s te water. Vorig jaar gingen die overigens hoe dan ook te water - ook dit jaar zal er waarschijnlijk geen ontsnappen aan zijn.
Geen intro zonder zelfgeknutselde bestuurbare autootjes in gebouw Flux. De opdracht van studievereniging Thor (Electrical Engineering) is dit jaar om kattenpopjes uit een boom te redden. Daarvoor rukte de introgroepjesbrandweer in viertallen uit. Het doel: de auto zo snel mogelijk tegen de twintig centimeter hoge speelgoedboom parkeren.
Bij Industrial Design moeten de introkids - geheel passend in het thema PanterPrintro - een plan bedenken om de met uitsterven bedreigde amoerpanter te redden. Dat gaat gepaard met veel drones - en vooral met veel hilariteit om de filmpjes die de introgroepjes maakten in de kelder van Atlas en die via Whatsapp op de muur worden geprojecteerd.
De tweehonderd bouwkundigen-to-be kunnen in vijftien spellen punten verdienen om bouwmaterialen te kopen voor het grote bluswaterstraalontloopspel in samenwerking met de brandweer. Brugbouwen met bierkratten, memory met foto’s van gebouwen en docenten en met hun lijf de woorden ‘steel’, ‘study’ en ‘week’ leggen, zijn volgens de introcommissie van CHEOPS studiegerelateerd genoeg.
Cocktailbar
Intermate pakt het serieus aan. De toekomstige bedrijfskundigen moeten zich gedragen als het managementteam van een cocktailbar dat zo goed mogelijk moet investeren. Met verdiend ‘geld’ (in zeven opdrachten) kunnen ze de marketing, de kwaliteit of de service van hun cocktailhandel verbeteren. De case die gebruikt wordt, is een afstudeerproject van een van hun voorgangers geweest.
Of een raket bouwen met knutselspulletjes precies weergeeft wat de studie Psychology & Technology en Sustainable Innovation inhouden, is de vraag, maar het past wel mooi bij hun introthema: space. Bij GEWIS krijgen de wiskundigen in spe wat minder lolligs voor hun kiezen; een presentatie van hightechbedrijf Sioux. Het geld dat het bedrijf hiervoor meebrengt, komt ten goede aan de hele introweek van de studievereniging.
Pubquiz
Mama’s bij Japie (Scheikundige Technologie) zijn blij dat hun kids een wat luchtiger bezigheid krijgen dan de case die zijzelf vorig jaar nog hadden. In plaats van een poster maken over een chemisch probleem en die presenteren aan de groep, mogen zij nu in de grote collegezaal aan een pubquiz deelnemen. Hoewel een dik uur stilzitten voor sommigen toch wat lang is.
De manier waarop Protagoras biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde in haar businesscase stopt, is creatief. Maak een vierletterig woord dat een lichaamsdeel voorstelt (teen), bouw een brug met spaghetti en marshmallows, maak slijm en leg een parcours af terwijl je sommen oplost. Hiernaast zijn er ook gewoon-voor-de-lol-dingen als bubblevoetbal en zaklopen. Zoals Kelly Morrenhof van de introcommissie van Protagoras het uitlegt: “We wilden niet specialiseren, want BMT is een brede studie. En met spelletjes leer je in ieder geval je studiegenoten snel kennen, daar gaat het nu toch ook om?”
Discussie