Isle of Wight: Een eiland in de buurt van Southampton, er stond wel een beetje veel wind.. Het blijft toch Engeland. Foto | Privé-archief Hanneke Crielaard

En hoe is het in Southampton?

Buitenlandse stage, het leek altijd iets dat heel ver weg was. En toen ineens ging ik het toch doen. Om heel eerlijk te zijn, zag ik er in het begin zelfs de meerwaarde niet zo van in. Het leek me wel leuk en avontuurlijk, maar er zaten ook wat nadelen aan. Maar van iedereen om mij heen hoorde ik dat het erg werd aangeraden. En waarom wilde ik het eigenlijk niet? Wat hield me tegen?

door
foto Privé-archief Hanneke Crielaard

Ik denk dat mijn grootste tegenargument het geld was. Daarnaast wilde ik graag een verlengde stage van zes maanden doen, in plaats van nog meer vakken volgen. Maar zes maanden in het buitenland vind ik toch best lang. Dus uiteindelijk bedacht ik: Misschien kan ik een combinatie doen, een deel in Nederland en een deel in het buitenland.

Toen ik dit idee voorstelde aan mijn mentor, kwam hij meteen met een stage in Southampton, in Engeland. Ik had nog nooit echt over Engeland nagedacht, maar het is eigenlijk een hele goede plek, aangezien je er echt goed Engels leert! Bovendien bleek deze stage ook nog eens best lekker betaald te worden, dus ook mijn tweede tegenargument ‘geld’ was uit de weg. Dus, niet meer twijfelen, gewoon doen!

Net voor vertrek, werd ik toch wel zenuwachtig. Ik had een hele fijne studio, maar helemaal geen huisgenoten: hoe leer je dan snel mensen kennen? Engelse studenten hebben al hun eigen leven, dus staan niet zo open voor kortdurende contacten. Gelukkig ben ik de eerste week in Southampton meteen naar een meeting van ESN (Erasmus) geweest. Door dit evenement heb ik veel mensen leren kennen. Iedereen stond ook heel erg open voor nieuwe contacten en al snel werden er groeps-chats gemaakt om contact te houden. En als je eenmaal een start hebt, leer je daardoor via via wel weer anderen kennen. Dus de weekenden erna werden gevuld met de clubs van Southampton verkennen, huisfeestjes, gezellig met elkaar sushi eten, sporten, een dagtripje maken of salsa dansen.

Ik werk hier mee aan een project over doorligwonden. Ik test met een recent ontwikkelde beeldvormingstechniek wat het effect is van verschillende krachten op lymfevaten, in de hoop hier een drempelwaarde van de druk waarboven schade ontstaat, te kunnen vinden. Ik werk hier in het ziekenhuis en kan met mijn technische achtergrond veel bijdragen aan het verbeteren van een model dat de video’s van deze beeldvormingstechniek kan verwerken - en ik mag de testen op proefpersonen zelf doen.

In Nederland zet ik dit onderzoek voort, door een mechanisch model te maken van een lymfevat, met de data die ik hier daarvan heb verzameld.

Al met al, heb ik zeker geen spijt van mijn keuze. Ik wil het zelfs nog wel een keer doen, naar het buitenland verhuizen voor een tijdje, en dat zou ik voor deze stage niet gezegd hebben!  Als je zelf twijfelt om een buitenlandse stage te doen zou ik als tip geven: Stel jezelf de vraag welke tegenargumenten je hebt? En hoe kun je proberen deze zo klein mogelijk te maken? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Beurzen, stagevergoeding, naar huis vliegen in het weekend en in de vakanties, er zijn veel opties. Want hoe dan ook, je leert iets van ervaringen die nét buiten je comfortzone liggen en dat is een expat zijn zeker! 

Deel dit artikel