- Student
- 26/10/2018
'Student met beperking weet pot met geld niet te vinden'
Studenten die studievertraging oplopen omdat ze bijvoorbeeld ziek of dyslectisch zijn, maken nauwelijks gebruik van de financiële steun waar ze recht op hebben. Instellingen moeten hen beter informeren, vindt de minister. Volgens TU/e-studentendecaan Patricia Veling weten de meeste studenten met een functiebeperking de weg naar het profileringsfonds aan onze universiteit wél te vinden. Al ziet ze ook hier ruimte voor verbetering.
Alle universiteiten en hogescholen hebben verplicht een pot met geld voor studenten die om een goede reden vertraging oplopen: het profileringsfonds. Het is onder meer bedoeld voor topsporters, studenten met een bestuursfunctie en studenten die vallen onder de categorie ‘overmacht’; denk aan een zwangerschap of een sterfgeval in de familie, maar ook aan chronische ziekte, psychische problemen of adhd.
Onduidelijk
Maar studenten met een functiebeperking zijn niet of nauwelijks op de hoogte van dit profileringsfonds, blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. De informatie hierover is slecht te vinden en niet altijd duidelijk. Zelfs decanen en studieadviseurs weten vaak niet dat deze studenten recht hebben op geld uit het fonds. Daardoor maken ze er nu weinig tot geen gebruik van, schrijft de Inspectie. Universiteiten en hogescholen moeten hen veel beter informeren en in hun jaarverslag verantwoorden waar ze het geld uit het fonds aan uitgeven.
Minister Ingrid van Engelshoven is het daarmee eens, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft hierover afspraken gemaakt met de hogescholen, de universiteiten, studentenorganisaties en het Expertisecentrum handicap + studie.
De TU/e
Volgens TU/e-studentendecaan Patricia Veling zijn de decanen en studieadviseurs aan onze universiteit wel degelijk op de hoogte van de mogelijkheden die het profileringsfonds biedt. Ze stelt bovendien dat de uitspraak van de Onderwijsinspectie dat de informatie slecht te vinden en onduidelijk is, slechts deels van toepassing is op de TU/e. “Studieadviseurs verwijzen studenten goed naar de studentendecanen door, omdat ze menen dat een student er recht op heeft. We hebben informatie in de studiegids staan en aankomend studenten kunnen informatie op de TU/e-site vinden. De studentendecanen staan op de Open dagen om vragen van studenten met een functiebeperking te beantwoorden en ze geven een presentatie. Er zijn wel dingen te verbeteren, zo moeten we ervoor zorgen dat die informatie beter vindbaar is.”
Veling vindt het positief dat er nu in elk geval aandacht voor is. “We moeten ervoor zorgen dat de steun aan de zwakkere student blijft. Vanuit het profileringsfonds wordt ook geld aan bestuursfuncties toegekend. Die studenten weten de wegen te bewandelen, maar dat gaat niet altijd op voor studenten die door omstandigheden een beroep moeten doen op het fonds. Bovendien hebben ze er dan niet altijd de energie voor.”
Veling merkt op dat de cijfers voor toekenning uit het profileringsfonds aan de TU/e in de jaarcijfers worden opgenomen. Ze ziet dat er aan onze universiteit steeds vaker een beroep op wordt gedaan. “Gekeken naar de cijfers van 2013 tot 2017, zie je dat de vergoeding toeneemt. Dat heeft allicht te maken met de verhoogde studentenstroom, maar komt vermoedelijk ook door de invoering van het sociaal leenstelsel en de daardoor afgenomen compensatie die DUO biedt. Je ziet landelijk dat het aantal studenten met een functiebeperking toeneemt."
Oneens
Ook volgens de Inspectie moeten instellingen er rekening mee houden dat er binnenkort meer studenten een beroep zullen doen op het profileringsfonds. Er zijn namelijk meer studenten met een functiebeperking en die kunnen sinds de invoering van het leenstelsel geen extra jaar basisbeurs meer krijgen.
Van Engelshoven, en met haar de hogescholen en universiteiten, denkt dat dat wel meevalt. Studenten met een functiebeperking krijgen namelijk nog steeds een jaar langer een ov-jaarkaart, mogen een jaar langer lenen en hebben soms recht op een aanvullende beurs.
Discussie